Isnin, 21 Mac 2016

SUSU RIZQI SUSU BERHANTU

                                                                  Assalamualaikum..



Lama nya shawal tak update…but today I try my best untuk sharing with you  tentang Susu Rizqi. SUSU YANG BERHANTU SANGAT2..hahaha pernah dengar?? well memang berhantu sebab time shawal restock je licin..restock je licin.. now terbaru dah ada perisa coklat berhantu sangat kegemaran semua sampai ada yang tak bertanggunjawab menciplak susu rizqi and claimed produk dorang..grrrr...And I know some of you tertanya2 which one better untuk try..susu rizqi or woman love?? Baiklahsusu rizqi actually SEJENIS SUSU KAMBING YANG DIADUN BERSAMA MAKANAN SUNNAH SEPERTI:
ü  Madu.
ü  Minyak Zaitun.
ü  KIsmis.
ü  Ekstrak kurma
ü  Habastus sauda


Okay apa yang special sangat  pasal susu rizqi ni compared other susu kambing in the market?? Kalian kena faham susu rizqi bukan sebarang susu kambing tau..tapi more kepada susu kecantikan kulit, untuk kecedasan otak and tenaga extra. bukan untuk perempuan sahaja, bahkan anak kecil sejak baby sampai la datuk nenek, tak kira lelaki perempuan boleh minum..haa lagi 1, preggy mother pon boleh minum susu nih.. ini adalah satu-satunya produk MAMADIL yang ibu preggy boleh consume time pregnant..

Pengalaman shawal sendiri selaku pengguna setia susu rizqi, before keluar rumah mesti minum so that body tak lesu bila nak buat kerja..kalau tak minum susu mak aihhh ngantuk je..so lemauuu…shawal bukan coffe-addict, tapi nak kekal bertenaga shawal amal minum susu rizqi.. lagi satu Shawal paling suke sebab rasa dia rasa vanilla creamy!! Seriuss tak ada bau hamis langsung tauu..
                                                             
                                                               
Kalau tak shawal pon susah jugak nak minum susu..pernah beli ANLENE.. at last tak habes pon..godak bagi kucing minum..lolsss tulang kucing lagi kuatt sebab tuh kena minum anlene..hewhehew. okay lagi satu, u know what sometimes, anak-anak remaja sering kali dapat masalah jerawat..tapi disebabkan kulit mereka masih muda, so dorang boleh try susu rizqi ni.. shawal not encourage remaja budak2 sekolah menengah uh try skincare pakai bukan2.. seriusss jangan rosakkan kulit muka anda..kadang2 tak semua skincare yang awak guna uh sesuai nanti bahana dia awak tanggung sampai ke tua!

Selalu customer Tanya antara susu rizqi and woman love? Mana lagi bagus..okay woman love tuh ada collagen tau..campuran vitamin c, kacip Fatimah and manjakani..lebih kepada nak jaga dalaman wanita terutamanya kalau mereka ada masalah keputihan dan sebagainya..lagi satu woman love just untuk perempuan je..
                                                                       
Tapi susu rizqi tak da collagen..orang lelaki pon boleh minum juga.so remaja y ada masalah kulit lebih sesuai minum susu rizqi temasuk baby..if baby ada ekzcema kea pa boleh bagi minum. Susu rizqi hanya rawat kulit je ya..woman love untuk kulit, dalaman wanita and body shape semua.


MANFAAT  SUSU RIZQI
·         Kulit sangat licin & lembab.
·         Kulit sangat berseri
·         Tenaga yg bertambah.
·         Tidak rasa lemah badan.
·         Sangat digalakkan utk ibu bapa & anak-anak.
·         Lawas membuang.
·         Sangat mudah bangun pagi.
·         Otak cerdas tidak lemah.
·         Merawat masalah resdung terutamanya kanak2
·         Sangat berkesan merawat kulit sunburn.
·         Sangat terbukti berkesan merawat masalah kulit dari bayi, kanak2, remaja dan dewasa
·         Sangat bagus utk tumbesaran kanak2. Terbukti dari testimonials Mamadil..



1) CARA MINUM SUSU RIZQI🍶

📌Kanak-kanak 1 sachet sehari.
📌Dewasa 1-2 sachets sehari.
📌Boleh diambil pagi & malam sebelum atau selepas mkn.
📌Untuk dapat kesan yg lebih cepat, kacau 2sachet sekaligus dalam 300ml air setiap hari. (Air suam @ air sejuk)
📌Boleh diambil seisi keluarga bermula umur 2 thn,termasuk ibu mengandung dr awal kehamilan dan ibu menyusu. Tiada pantang larang.
📌Bayi 2 thn ke bwh blh dicampur sebahagian dalam susu formula atau dalam mkanan tmbahan atau trs bg 4,5 sudu susu rizqi.

📌Rasa spt aiskrim vanilla atau chocolate shake✌🏻🤗🤗🤗


2) KENAPA SIS BAGI BABY SIS MINUM SUSU RIZQI DIA CIRIT BIRIT? SILA BACA JANGAN SKIP PENTING UTK IBU Y ADA BABY Y NAK BAGI SUSU RIZQI:

Camni, jika baby menyusu badan, ibu yang minum susu rizqi ni dan baby akan dapat manfaat dr susu ibu.Jika baby minum susu botol, boleh campur setengah 1/2 sudu kecil shaj susu rizqi dalam susu baby bukan 8 sudu ya! Takut baby tak serasi boleh menyebabkan cirit birit. Susu kambing panas xsesuai utk baby baru lahir Harap maklum.Saranan ini utk bayi berumur 6 bulan ke bawah. Jika bayi anda 1 tahun keaats campur 1/2 sanchet dlm susu baby. 2 tahun ke atas baru boleh kasi 1 sanchet susu rizqi sebagai susu baby 


3) IBU PREGGY BOLEH MINUM SUSU RIZQI?

-boleh tetapi kandungan anda mesti 6 minggu ke atas kerana kandungan sudah kukuh dlm rahim.

4) ORANG DIABETES@DARAH TINGGI@JANTUNG BOLEH MINUM SUSU RIZQI?

-boleh tetapi apapon mesti dapatkan consultation doctor terlebih dahulu, kami sebagai seller tidak tahu kondisi penyakit anda, jadi adalah lebih baik jika anda rujuk doctor terlebih dahulu. untuk darah tinggi sekiranya anda tidak boleh makan daging kambing maka tidak boleh minum susu rizqi kerana susu rizqi susu kambing.

5) BOLEH MAKAN WOMAN LOVE ATAU SUSU RIZQI SEKAKALI GUS?



TESTIMONI SUSU RIZQI














NAK ORDER SUSU RIZQI? 
WHASSAP 011-12736727
WHASSAP 011-12736727
WHASSAP 011-12736727

SIS SHAWAL ATAU INBOX TERUS KE FB SHAWAL MAMADIL@ SHAWAL MAMADIL II ATAU BOLEH TERUS PERGI KE INSTAGRAM MAMADIL BEAUTYSARA.ONLINE
SEGALA MAKLUMAT DAN GAMBAR SHAWAL BANYAK UPLOAD DI INSTAGRAM
.

Rabu, 19 Ogos 2015

CARA ATASI MASALAH GAMBAR THUMBNAIL TAK MUNCUL WINDOWS 8

                                                          Assalamualaikum..

hee lamanya saya tak update blog ... sejak start kuliah degree , saya memang berbulan tak update blog..tak cukup masa 1, busy.. malas satu..but i have my own reason why i become lazy to update blog! haha alkisahnya time saya part 6 diploma, sedang kami bertungkus-lumus  nak ciapkan bussiness plan ENT subject..so laptop saya pon betukar-tukar pendrive dicucuknya.. then kena virus! side effect kes virus uh sampai saat hari ni 18.8.2015  gambar thumbnail saya tak muncul..file gambar ada..tapi image dekat thumbnail tak dokk.. seriously saya sangat2 susah bila nak upload gambar ke website guna laptop saya.. sebab tak keluar gambarnya..kalau nak tahu gambar apa kena bukak windows viewer one by one,,,ohh tidakk lah nakk..memang leceh..itu belom lagi line internet yang super lembab siputtt..hmmm memang feling mereputt lah nak update blog..

so harini saya tergerak nak google..macam mana nak solve masalah saya ni..dari tahun lepass  sebelum grad diploma sampai dah nak masuk semester 5 degree daa..baru jumpa solusi..nak gi hantar kedai? owh tidak laa nak, melayang duit satu..tapi saya takut seperti bidalan tikus membaiki labu je..saya jugak yang susah nanti  kalau lappy makin rosak..pernah tanya kawan2 yang student IT but dorang pon tak tahu..nasib baik ada bloger indon tau! dorg lebih up-to-date..bab2 yang berkaitan masalah komputer ni..mula2 jumpa yang windows 7, skip...tak boleh sebab saya windows 8..finally i got it! alhamdulilah.. even saya students finance, tapi sometimes bab2 komputer ni saya suke gak explore..life saya banyak bergantung dengan komputer, business pon saya lebih suke wat online...well, knowledge is quite significant nowadays yaww..hiks.. so here we go..

 INI UNTUK WINDOWS 8 USERS YA

1) klik folder picture anda, ni gambar selepas saya dah betulkan ya..sebelum betulkan memang tak nampak gambar uh..hanya ikon thumbnail je. nak tengok gambar apa terpaksa buka satu2.



2)  klik VIEW di atas folder




3) cari OPTION then klik "CHANGE FOLDER AND SEARCH OPTIONS"





4) then automatically akan keluar box macam ni, klik VIEW, then UNTICK ALWAYS SHOW ICONS, NEVER THUMBNAILS..yang len2 biarkan.. klik APPLY &OK. simple je kan kalau tahu.




SETTLE! INSHALLAH GAMBAR2 DALAM FOLDER ANDA AKAN MUNCUL  & NORMAL KEMBALI. TAK PERLU OPEN SATU2 DAH. alhamdulilah jugak finally masalah saya settle 18.9.2015 jam 2130 dengan usaha saya sendiri juga.

oh ya saya selalu tengok bila orang jadi macam ni, atau folder dalam pendrive hilang tiba2 dorang akan mengelabah then terus format 100%.. pleasee NO!NO! NO! kalau awak format memang betul2 hilang laa file uh.. nak cari? hmm kena download apps RECUVA tapi tak guaranteee  boleh dapat semua file uh.. first tgok dulu dekat capacity..kalau still penuh lagi memori nya so file uh ada just hidden je,,masih selamat..kalau memori dah berkurang or 0 balik hmm mmg sah file uh dah hilang.. jahat betulkan virus..hmm ada cara nak baca balik file yang hidden disebabkan virus uh.. nti saya share sbb kawan2 selalu terkena..penting juga nih.. so just relaks n cool...INGAT JANGAN FORMAT TERUS!! okay semoga perkongsian saya membantu kalian yang bermasalah macam ni..  

THANKS FOR READING! see u next peeps!


Khamis, 26 Februari 2015

RECIPE: MACARONI CHEESE BAKED MUDAH & SEDAP

                                                            Assalamualaikum..

Hello bertemu kita lagi  dalam entry Shawal Arabella..tapi kali ini i'olls nak masak-masak pulak.. asyik promote product  je kan..boringg.....kalau boleh i'oulls  nak blog ni universal..semua ada..produk kecantikan, resepi, citer mistik..kerohanian...education.. travel....semuaa lahh kalau boleh..actually banyak benda nak share,,tapi tu laa kalau malas nak type tak boleh wat ape lahh..last-last  terperap jadi draft.. ahaha who knows one fine day kalian boleh tengok saya masak ala-ala martha steward or rachel ray tuh dekat youtube? tak pon macam ala-ala 5 rennchahh 5 raaasee  tv3 (slang omputehh ciket) yang suka baling-baling sayur tuh! wakakaka maybe laa one fine day in future..

okay ini dah second time saya buat makaroni baked..yang first macam tak jadi sangat tak pejal and cair...yang second ni saya rasa jadi ciket sebab dia pejal..macam mula-mula saya makan hasil air tangan auntie rosnani( mak kepada kawan saya, syue). okay resepi ni olahan citarasa saya selepas saya tengok satu video dekat youtube..laura ape ntahh nama chef tuh..dia guna 3 jenis cheese..shredded cheddar,shredded mozarella and parmegano (cheese powder)..dia tak guna telur tau..memang fully cheese..semangkuk..semangkuk..omputih cheese murah no wonder lah..kalau saya nak guna semangkuk-semangkuk..pokai terus..1 pack kecik shredded cheddar uh around rm 15..baru satu  nakk..kalau nak semangkuk dah berapa total??

 ini videonya..tapi saya dah alter ciket ya resepi ni..not exactly 100% macam resepi dia... MAC CHEESE



BAHAN-BAHAN;

  1.  200g Makaroni (saya guna brand San Remo saya guna separuh daripada pack tuh..bukan semua)
  2. Suku kecil Butter ( untuk menumis)
  3. 1 buku Minced  Chicken/Beef ( Brand Ramly  selalu ada dua buku.. guna sebuku dah cukup* kalau guna minced beef make sure rebus dulu bagi buang lemak kalau tak high colestrol hidangan anda..air stock jangan terus buang.. simpan dalam peti ais..boleh guna masak mee hailam pulak ecehh :-) 
  4. Sosej (tak kisah brand apa, potong kecik bulat-bulat)
  5. 1 tin Prego Pasta Sauce ( saya guna Cheese & Herbs (tin kuning) sebab suka makan yang ni.. tapi terpulang nak guna carbonara or tomato pon boleh juga )
  6. 1 litre Susu Ducth Lady ( tak kisah full cream atau low fat atau fresh milk..janji susu putih)
  7. Cendawan butang ( slice kan ya halus2)
  8. 4 biji telur size A 
  9.  Mozarella Cheese (keju yang dah ciap parut tak kisah brand apa)
  10. Cheddar Cheese (keju yang dah ciap parut tak kisah brand apa)
  11. Parmegano @Parmesan (kebiasaannya keju ni dah ciap pack..tapi dia macam serbuk bukan parutan kasar tak kisah brand apa) 
  12.  Breadcrumb  (Untuk tabur atas makaroni..bila tabur topping makaroni baked kita  jadi crispy ciket )
  13. 2 packet Perencah Maggi Kari ( kalau letak ni lagi sedap rasa kalau tak macam rasa tawar..tak tahu lah.. saya melayu+jawa memang  lidah dah terbiasa spicy spices taste nih ahahaha)
  14. Daun Bay (Tapi saya guna daun sup+daun bawang je sebab dah ada dalam peti ais.wakaka..jangan lupa cincang halus)
  15. Agak-agak tawar letak Garam ciket..
  16. Essence Vanila
*semua bahan-bahan boleh dibeli di supermarket..mini market 3 jenis cheese ni tak ada rasanya..kalau ada pon dia jual cheese keping je..

mintak maaf sangat-sangat..time saya masak saya tak sempat nak capture gambar  bahan-bahan semua.. ni cheese yang saya guna sekadar rujukan untuk kalian.. parmesan tuh paling sedap saya rasa kalau nak makan mentah..


CARA-CARA MASAK:

  1. Rebus makaroni dalam 10 minit (jangan lama-lama nanti benyek tak sedap!)
  2. Panaskan kuali, cairkan butter..macam saya saya tambah bawang putih+black pepper yang ditumbuk lumat+ 2 packet perencah maggi kari.....saya tumis dengan butter dulu sampai naik bau.. then baru saya masukkan Prego Pasta Sauce 1 tin tuh..
  3. Next, masukkan minced beef@chicken..masak dengan prego pasta sauce sampai kecut and nampak daging tuh  berketul-ketul (*penting ya jangan main campak je semua dalam kuali)
  4. Bila daging dah berketul-ketul.. baru, masukkan sosej + mushroom yang telah dipotong
  5. Then masukkan susu dutch lady 500 ml atau separuh daripada kotak..kacau sampai mengelegak
  6. Bila dah mengelegak and tekture kuah jadi pekat masukkan makaroni yang dah ciap rebus tadi
  7. Masukkan campuran 3 cheese ( mozarella + cheddar + parmesan@parmegano..campur ketiga-tiga cheese ni dalam 1 mangkuk kecil terlebih dahulu then baru masukkan dalam makaroni anda)
  8. Gaul rata masukkan daun bay@daun sup ( haa kali ini anda boleh nampak tekture cheese jadi likat boleh tarik-tarik ... ala-ala pizza hut tuh)
  9. Tutup api..then biarkan seketika
  10. Now, pecahkan 4 biji telur dalam bekas lain..kalau makaroni banyak 5 biji telur ya..then campurkan susu ducth lady yang berbaki lagi 500ml tadi.. (makesure nisbah 50:50..jangan terlebih susu nanti cair.. terlebih telur sangat pon  tak bagus...high colestrol + takut hanyir) .Masukkan essence vanila (function nak kurangkan bau hanyir telur tuh) pukul telur+susu+essence vanila sampai kembang..
  11. Amek loyang@bekas tak kisah pape janji boleh masuk oven...laser dengan butter atau lapik dengan aluminium foil supaya tak melekat adunan anda bila dah bakar nanti..
  12. *MESTI TUANG DULU ADUNAN TELUR+SUSU yang dah siap dipukul tadi dalam dulang terlebih dahulu..BUKAN LETAK MAKARONI..sebab kalau letak makaroni..adunan anda tak jadi pejal..telur tadi tak fully gushes sampai based..so bila potong makaroni  akan berterabur..
  13. Tuang telur sampai suku dulang atau separuh bekas jaa..then baru masukkan makaroni yang dah ciap masak tadi..ratakan..makesure makaroni mesti terendam dalam adunan telur tadi..sama paras lah senang cakap..
  14. Untuk topping..taburkan cheese parut (cheddar+mozarella+parmesan) suka hati lah nak letak banyak mana janji cover penuh topping makaroni anda
  15. Last sekali jangan lupa tabur breadcrumb bagi golden-golden crispy ciket bila  dah dibakar..
  16. Done! bakar dalam oven suhu 200 darjah celcius selama 30 minit..agak-agak lah... depends oven anda..jangan sampai hangus atau tak masak pulak adunan makaroni cheese anda okay.. :-)
               hasilnya...tadaaaaaaaaaaaaa...

loyang  yang pertama..saya dapat buat untuk 2 loyang



bila kita guna breadcrumb topping atas bila baked warna jadi cantik and lebih rangup...


nampak tak tekturenya pejal..before this saya buat makaroni nye berderai..tak solid macam ni

adunan loyang ke dua..nampak tak bila kita potong..cantik je dia kuar..tak ada cair ke apa...
sorry saya tak reti shot gambar cantik cikett..tangkap muat je..huaaa yang penting janji ada gambar..ye tak...okaylah selamat mencuba kalian..makaroni cheese baked ni memang sedap makan panas-panas dengan sos chili atau mayonis.. memangg terangkat habess...siapa yang  cheese lover memang suka....sekali sekala makan okay laa..hari-hari hmm boleh high colestrol or kena sakit jantung..lagi pon kos tinggi..nak beli cheese pon bukan murah-murah semuanya...kena pulak pakai 3 jenis cheese kan.. ahahaha oh ya saya tak kisah kalau anda nak share atau cuba resepi saya..saya halalkan ilmu saya dunia akhirat =)) ilmu kita share sama-sama.

#masaklah dengan seikhlas hati dan jangan lupa selawat banyak-banyak..inshallah walau apa pon anda masak pasti sedap
#sekali sekala masak sendiri dirumah apa salahnya save budget
#air tangan sendiri lagi bermakna daripada air tangan bangla@vietnamese tau..lols

thanks you for readings peeps! ada masa nanti kalau saya rajin.. saya update resepi lain pulak..jangan lupa untuk mencuba okay..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...