Sabtu, 31 Disember 2011

FLASHBACK OF 2011

HMEET dalam kenangan, 2008-2011
                                                                 ASSALAMUALAIKUM....

hmm dah lame kan tak update blog nih? last date on september 2011..skunk dah 31.12 2011 cian sunyi je blog akuh nih---->lol! klu blog ni da suara dah lame dy menangis melalak tau..  Petang ni ntah hantu ape y masuk dalam badan aku ,finally aku tergerak alik nak conteng-monteng kat cini.. memandangkan arini ari last tahun 2012..sob..sob..sob tak sangka aku hari last beb!! let's clapping your hand coz tlah berjaya hidup sampi hari ini...yang dah xda uh..heeee gi main sep-sep mimimi tom-tom dengan malaikat mungkar nangkir yew..hmm ntah camne nasib dorang kat sane yew.. yelah..ajal maut sape yang dapat menduga un..sok lusa klu ALLAH amek nyawa aq ape yang aq nak bawak dekat Dy? tak kan kain kapan yang bapeh sen sgat tuh kan

Ok beb! so skunk aku nak wat alek flashback of 2011 tentang diri aku la..dah blog aq kan? kejadah lak aq nak tulis sal orang len ..ewww  aq un x da masa nak dok menceceh or busy body sal orang len..diri aq sendiri  dah terlebih busy body aq nak jga tau... let's checkitdout from first 

january and febuary..
 erm aq ase xmanyak benda yang jadi coz time nih aq just lepak and dok melongok kat rumah jew..almaklumlah orang bwu abes SPM kan..nak kerja un buang alir liur jew bertekak ngan parent coz mmg sah2 dorang xbagi. haha im da golden apple in family..biselah..ape ley wat..paling command un bangun tido prepare breakfast..kemas rumah sume..prepare lunch n ngadap FACEBOOK.. time nih mmg aku tak nafikan tahap kegilaan aku kepada fb mmg tahap gunung everest punyer!! ble ary2 ngadap fb mmg mcam2 orang aq kenal and jumpe kan..urghh wat da hell siak ble pk2 alik seyesly cam BUDUS!! tp pape pon thanks for those who are so annoying..ko mengajar aq erti kehidupan yang sebenar, and wat minda aq yang cetek sgatlah ni kan kenal fakers2 cam ko..hmm berkembang ckit minda aq ni kan!  nasihat aku tuk sape-sape yang bace blog aq nih..Klu kita nak kenal orang uh cam mana..kawan lah dengan dy n see how long u all can handle that  friendship..if korang still happy ending till now so that's your real friend! n please pape un niat bior ikhlas bukan da kepentingan lain such as coz dy orang pandai ke,cantik or handsome ke,,anak dato', tan sri, tengku mengku haram jadah tu sume.  COZ SUME UH TAKAN KEMANA2 UN.. lastly korang tetap ngan diri korang jugakan..nothing change..NGAT! ORANG KALAU IKhLAS DENGAN KITA DY AKAN MENERIMA KITA SEADANYA BUKAN ADA SEBAB KEPENTINGAN TERSENDIRI

march;
haa time nih paling cuak coz result spm nak kuar..pergh mau sakit jantung jugak menunggu hari-hari announcement uh..tapi pape un alhamdulilah even result aq tak flying colours or tahap Azali Azlan uh tp not bad ar..standard la success is base on our effort! aq un x nafikan time spm dulu aq memang banyak main2.. tapi aq cukop tak sangka yang biologi aq dapat A. hee confident aq time jwab uh mmg tinggi if compared dengan physic and chemist yang aq kureng minat uh..sejarah y sejak aq dari form 1 muke aq di cop as RATU TIDO aq dapat A+ wahahaha x sia2 ustaz mad noh selalu sergah  aq dlam kelas..aq dapat 5 A 2B+ 1B,1C+1C je include BM,MATH, SYARIAH ISLAMIAH,PHISIC,QURAN SUNNAH,CHEMIST...haa C yang last uh stand for ADD MATH..syukur selama 2 taun aq blajo add math aq asyik gagal jew x pnah lulus..tp time SPM akirnya aq lulus..tp kan aku agak sedeyh jgak la coz BI aq dapat B+..ntah la..time jawab uh cam ok jew..tp x sgka lak..definely aq sgt envious kat kwan aq y dpat A even bape kerat jew... mne tak nye aq ase sejak aq blom lahir lagi dah bnyak lagu2 omputih kt radio un.. that mean mak aq time ngadungkan aq mesti dah dgar tambah lak start dari tadika,sek rendah smpi abes sek menengah..pernah ke dengar silibus ENGLISH DIHARAMKAN KERAJAAN??  xpernah un..so aq ase sangat tak patut ble aq just dapat B+ jew.. (=,+)"

april and may:
actually aq un dah tak ingat sangat occurence time bulan nih..rase2nyew tak da kot y memberi effect tahap dewa kat aq haahaha that why aq tak ingat dah..plan nak amek lesen un tak dapat..parent aq ckap nanti..Cume time nih  kalau nampak abang or pak cik posmen antar surat uh aq memang happy glew baboon la..manyak betol secret admirer aq antar surat secreto d'amor.. walaweyh..pe klass cintan-cintan guna surat ni..skunk zaman dah maju..sms je or call je la klu nak berkenalan---> khas tuk korang bukan tuk aq coz aq tak suka nak melayan sampi ke nset, kopak kedit aq if tkat nak balas mesej takat nak tnye sihat ke tak..dah mkan or belom..  cukop la if nampak aq online fb so chatting kat ctu..ble aq log off mean abes citer..x yah nak berjela2..actualy surat yang aku maksudkan offer daripada kolej n universti laa..tp sume uh kbanyaknnyew swasta..aq ni bukanlah anak orang kaye pon..lagipon mne nak cekau duit kos sara hidup sume tinggi2 kat bandar(mostly sume tempat uh kat bandar)..ujung-ujung may uh aq ase sume budak baye2 aq sibok check result UPU n MATRIK..aq un sme gak la..kompius nak pilih yang mana satu..sume orang aq mntak pendapat..

June,july,august,september;
 setelah ditolak,tmbah darab bahagi sume tuh kan..akhirnya aq memilih UITM----> UITM KO SNTIASA DHATIKU..CEWAHH..  senaya time aq x pernah terpikir un nak masuk uitm nih..klau aq nak masuk un aq nak amek corse art n design jew.. tp nape last2 aq pilih uitm??? nape x matrik?? 
       
  1. antra matrik n uitm  aq ase lebih selamat aq amek uitm,yurp memang wat diplo 3 taun,matrik y d offer kat aq just setahun setengah jew..tp aq tak yakin aq boleh bawak lagi subjek sains coz aq dah tgok camne aq perform time form 4 n form 5 dlu..well what can i say it was totally bad! watnyew aq x ley bawak mampus aq kena tendang..time uh wt muka seposen pon mmg tak laku beb!
  2. hidup kat matrik style sekolah ayam serama asrama, pergh hat nih memang tanggal pale lutut ble dengar..of corse peraturan sgat ketat kan?? err cukup2 aq tak mau lagi idup cam uh..tido lambat bangun kul 5 standard cam nk g sekolah dulu..then klas dari pagi smpi petang non-stop..mane la aq x ngantok dalam klas dulu..
  3. aq da dengar orang cakap kat matrik kena pakai baju kurung ary2 ble nak g klass..ble aq pk alik dengan diri aq,err memang tak sebulu la..yela sometimes aq nak jugak kelainan..coz 5 taun dok kat asrama dulu dah puas cam uh..err dah jemu! hmm skali skla kte kena berubah angin..
  4. jarak matrik dengan uitm, uitm lagi dekat dengan rumah aq x smpai bape minit dah smpai dah..matrik lak kat tangkak..ermm x da la jauh sgat..tp aq tgok sejak dari kecik takdir idup aq sume dapat kat segamat je kan..dah ALLAH nk bagi y dekat2 so mmg y paling dekat aq pilih!!
haa banyak lagi la sebab nyew nape aq x pilih matrik. aq juz pk sal future aq bukan  nk standard sgla bagai. bagi aq sume tempat same je yang penting niat nak belajar uh ada.. mula2 time masuk uitm uh aq agak merungut jugak la dlam hati,aq pon x rela senya..yela dulu sek amek sains tulen then tbe2 wt diplo dpat banking! kan pelik namenye uh..hilang dah sume name2 pelik saraf2 or teori  y susah sgt nak ingat dlu uh.. tp demi kebaikan future aq..aq sbarkan aty n berdoa kat ALLAH semoga permudahkan perjlanan idup aq. 

first week time minggu destini siswa uh agak teruk la bg aq..smpai muka aq kena jerawat batu sebab tak cukup tido,badan x nak lak kurus..same jew aq tgok..muka lak yang teruk..ciss, macam student la y aq jumpe..tp gtu2 je la xkal sgat..ble masuk klas fiirst day..aq cuak sgat..coz aq kje pk cmne nak cari kawan y ngam ngan aq..masing2 aq mmg tak kenal..roomate aq lak x same klass..so mmg susah...alhamdulilah..lame2 aq  kenal ngan dorang,seyesly seumo hidup aq,aq tak pernah dapat kawan kelas y happening camni,bagi aq friendship uh terselah lg2 ble ktaorang gathering same xkira ble kne wt kerja or time g melaka or g beraya rmai2..ble da function dinner association pn ktaorang same2.. even x sume involve,tp ttp da gak..so sume uh sweet dream .. JBM 112 1&2 D aq hrap kita akan sentiasa bersama smpi graduate t!! amin   sem 1 ni gak aq dpt tgok dgan mata kepala aq sndri kjadian2 y menakutkan bg remaja2 cam aq.. tp ni bukan kisah hntu tp kisah gejala sosial y melnda remja zman skunk. erm y nih biar je la aq n org2 y terlibat jew tau..sgt memberi pengajaran!!

oktober;
 time nih klu tak silap aq cuti sem..sem 1 dah abes dah..so nak tungu sem 2 lak..cuak gak coz time nih exam result sem 1 akn kuar..time nih gak finally parent aq amek kan aq lesen dua2 moto n kereta..bayangkanlah aq ni moto pon x reti bawak,kereta pon tak reti bawak..so agak bodoh jugaklah ble selalu wat salah time blajo tuh,paling aq x lupe 2 kali aq jatuh moto kat litar depan2 orang ramai..pergh malu sgat2.. terserlah kebodohan aq time aq gne kunci moto yang aq jatuh untuk start moto y bwu, kalau cam uh bergembira lah pencuri seluruh dunia ye x???..semudah e2 nak curi moto..macam2 lagi lah..kereta ngudur time nek bukit la..bawak keta makan jalan orang la..pe y aq ley ckap..pandai mane pon kita x kan sume bnda kita akn pandai..kdang2 kita akan diperbodohkan dengan diri sendiri juga..  tp paling menyedihkan aq telah kehilangan satu2 nya kucing kesyangan aq,,HMEET aq xtau pe yang jadi malam uh senaya coz mak aq ckap dy bergaduh..kesokkanya sampi skunk dy tak balik2 lagi.. cian kat anak2 dy dua eko uh gemok n hitam..kecik2 lagi x puas nyusu, mak dah takda..inilah y mybabkn aq down sgat2 n aq x tulis blog lagi..coz dulu time aq tgah type HMEET sllu duduk kat sebelah netbook,temankan kan aq,kalu korang check alik un first update aq kt blog nih pasal kucing ..gambar HMEET da kat citu.

november;
time nih sem 2 dah start..alhamdulilah resutl exam aq ok.. mula2 aq takut gak la coz risau sangat pe yang akan jadi kat aq..yelah orang takda basic then tbe2 kena beljar account bgaih sume uh,,mau x tercabut pale otak aq..bila check on9 memang terus menangis aq dwatnya..sgat terharu coz ALLAH tunjukan y susah payah aq selma ni tak sia2..even x dpat 4 flat tp pointer 3.67 cukop wt aq sedar da hikmah disebalik sume ni..ALLAH beri aq rezeki and skunk aq sgat bersyukur dpt masuk cini..sumenye memudahkan aq.. even dulu aq masuk uitm krana terpaksa.. nasihat aq kat korang; BLE KITA DI UJI JGAN MUDAH BURUK SANGKA KAT ALLAH,MEMANG TIME UH X NMPAK HIKMAHNYA,,TP PERCAYALAH BLE KTE SEDAR AKAN HIKMAH UH,KITA AKAN BERSYUKUR SANGAT2 KAT ALLAH. RZEKI KITA TTP DA CUME LAMBAT ATAU CEPAT JE KITA DAPAT. lg 1 y paling happy aq berjya past test jpj untuk lesen kereta in one trial..x sgka aq dlam sebulan aq dah complete sume skunk ni tingal test jpj untuk moto jew..segla penat lelah aq n pegorbanan aq tak sia2..

disember
 the last month..semakin last,semakin menduga aq rase, pling teruk dalam sejarah idup aq, aq jatuh basikal time turun bukit kt block kayangan..bunyi cam x bise2 je kan? ahahahahaha tp memang teruk gak bala yang aq dpat,muka aq belah kiri abes luka2 n tngan kanan aq terseliuh,ckit lagi nak patah..2 ary aq mc..mungkin ALLAH bg aq petunjuk supya lebih bersyukur n guna nikmat2 y diberi sebaik2nya.. pengalaman nek tren kul 7pg dr kluang n rushing g klas bell kol 10 pg aq takan lupe..mcam2 scene aq jumpe dalam train uh aq pon cam berok jugak lah..jakun sgat! coz jrang nek train..ble sesekali cam orang sakai kluar dari utan gamaknyew..hmm snggup ponteng klas 1 ary sebab OMBAK RINDU punya pasal,heee nseb bek klas x pax..adush tak sggup aq nak create alasan!!  hmm n lastly occurence  y takkan aq lupe seumor hidup menyaksikan dengan mata kepala aq sendiri  wedding orang y aq minat selma 8 taun..----> sound funny n silly rite? tp aq juga insan biasa y da perasaan..pe y aq ley ckap dy sgat ncem time uh..glowing in blue theme.. tp ape aq ley wat juz mampu doakan y terbaek untuk dy,takan nak marah or ngamuk sakan lak sedangkan dy tak tau ape2 pon..aq sndri juz pndam je hmm cam lagu cinta dalam hati lah katakan.. . bg aq kdang2 kita tak boleh nak jd selfish, ada masanye kita kna berkorban supya keadaan y dh teruk takan menjadi lebih teruk.. kena pk gak bek n buruk n hati orang2 y x bersalah.. tak memiliki bukan beerti kalah tp lebih bermaksud dy bukan diciptakan untuk kita,jodoh kita bukan dengan dy tp orang len .  hmm biarlah sume nih jd sejarah idup aq..aq pon taknak tulis sal cintan2 nih berjela2.. aq lak y rase malu lame2. aq un tak tau camne nak describe perassaan aq lbey.2.hmm biarlah jd rahsia sumenye.."rmmber we never walk alone coz there two angels always beside us..they are so loyal n always accompany us wherever we 'll go.. " 

so e2 jew untuk last update bg 2011 ni..thanks untuk sume..same ada y kenal aq reality or setakat d alam maya je kan..bg aq sebab adanya orang2 cam korang la hidup aq ni lebih berwarna warni..hargailah kehidupan y ada coz sekali ini jew kita hidup,pasni takkan lagi..so happy new year 2012!! esok adalah lembaran kosong untuk diri kita,dan kita jugalah y mencorakkannya..tepuk dada tnya hati,warna apa y kita mau palitkan di situ..SEMOGA ALLAH MEMBERKATI KITA SELALU..AMIN =)

 dis song special 4 uolls!!hehe cheer up!!


Rabu, 28 September 2011

[MESTI BACA!] GAMBARAN HARI KIAMAT

 Assalamualaikum..buat pembaca blog saya..hari ini saya mau share something kt korang, sy un dpt dr kwan sy..so,sudi2 lah bace yew..then ambil iktibar,,semoga kita tergolong dlm golongan y mndapat syafaat di akhirat kelak..amin....
Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.
✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.
✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)
✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.


sape2 dah bace...sudi2 lah share...kerana kita inginkan syurga..sampaikan lah salam pada yang lain.:

Selasa, 20 September 2011

A LESSON..

 subhana-ALLAH!..eyes therapy..

 SALAM.. hello guys! fancy meeting with you all again on my blog! i try to update my new entry as soon as possible if i have leisure...ok guys..i get  an inspiration to write my entry today..it about the occurrence that happen on my life recently.. for your information,i just past two paper for my final examination..BELL 120 stand for english paper and CTU 101 stand for islamic education paper.. well ALHAMDULILAH for everything..but it doesn't mean ""yeahh i get my freedom totally"".  Since i was in primary school, i am not a nerd person that always be friend with books..i am prefer to study last minute..maybe it sound weird. in fact it is a negative behaviour actually.. haha who's care?? that my habit! LOL..don't make me as your role model okeyh.. till now even i am university student, it still remains same.. 
  
During the first day i had sat my examination, i got a bit of nervous. On my schedule,its said that our exam will start on 9.am till 11 am.So i guess i might be ok when i arrived around 8.45 am. However, i got a damn surprise because all da candidates had already stand by inside the hall(DST)..owh shitt!unfortunately i had to sit  the first table  in the row..urggh i felt so embarrassing.. by hook or by crook the most paramount thing was i had to finish my paper! When i answered my paper,i realized i cannot consider english paper easy as ABC. it required my understanding not for that kind of words whereas for the whole passage. i admit till now i am still in the process to improve and enhance my english..that is why i decide to write my blog in english as da alternative. I just a country girls which my ambiance mostly comes from middle family n native malay. So, the usage of english is not pervasive and make me difficult to practice.Moreover i always get meager mark during examination. Beside that, get B+ for english while SPM  are made  me extremely upset. Absolutely, it needs my endeavor to boast up my spirit to learn english. Thus, i really hope i still have chance to upgrade my english. One of da alternatives is strive for A not A- for bell 120 paper. I just can do my best but everything i succumb to ALLAH to grant my wish.

my dear reader,our life is not like a bed of roses.. sometimes they happy time will come and go quickly without our conscious ..my friend told me that carry mark has came out. we are supposed to check in i-learn to know its. once again, i am hurting inside after got my carry mark for CTU 101.. the obviously thing that i can conclude mostly my friend get 40 and above for their mark and the highest is 46/50 if i not mistaken. wow they are so superb coz getting flying colour for carry mark.  i am just get 38.5/50 instead.. urgh can u imagine how much should i score for my final if i wish to get a A for my paper?? i dont wanna to talk about A- coz we are moslem, i think it so worst seem like u are pagan(non-muslim) if u get such that mark. haha how about if you get b and below?? maybe you could classify  yourself as what?? i hope you get my hint.. unfortunately, all of this i getting know after i sat my ctu 101 exam.. it's too late babe!!if i could reverse the time i will........... 
hmm i embark to seek the mistake,which is my fault to get such that horrible mark. then i find it..the assessment mark!yeah that's its! when i compare my mark with other, my group get the lowest mark among us. Our lecture has deducted 5 marks from 15 mark. OMG! over seyh.. and i pretty sure the reason why she do so. I still remember we were the last group that submit the assignment..it just one day late than other..everything got worst when one of member in my group did not give her commitment and she did not complete her task.. as result  the other members and i had to sacrifice burn in midnight and stay up till early morning to cover back her task..   fucking damn hurt  actually and we were countenance a lot of obstacles in order to finish up our assignment.My tears began to swell if i try to remind back the past. just God know our feels .However past hardship teach me how to handle future setback better. Since that day,i try to avoid from involving with uncommitted  person when wanna have a group.

Finally, i decide to be ''REDHA" on my faith..there are blessing in disguise perhaps.. blame the other on my failure is just to no avail, and it does not change anything. God mostly know what are the best for me..who's know maybe i will  witness a miracle on future..Beside that, i get a bit of release after i asked an apology from my friend..maybe it not my fault or maybe yess..i just comment for jokes n does not mean nothing but maybe she took as serious.. im really feel guilty if make someones hurt, because im also a sensitive person. praise to ALLAH everything gonna be ok back and i get my tranquility.To my beloved reader, do not dwell on the past,welcome our new day positively instead!!



i suggest you all to check up dis video,there are a lot of lessons from di:


Rabu, 14 September 2011

BEAUTY

   

HEY GUYS..it has been quite long time i never update my blog. please forgive me on my fault..yeah i dunno why it must be so..but what im totally sure is..MY MOOD DISAPPEAR ! ok straight to da point today i would like to post about BEAUTY..err maybe sound likes cliche  perhaps..urgh forget bout it! ok guys..wherever you go..whatever you do.. da first thing that might attract you is beauty right? even when you wanna fall in love with somebody,beauty always be your criteria in order to choose your couple... base on my experience life, da obviously thing that i have seen,most of us judge beauty base on physical appearance..let say.if u have sharp nose likes hollywood star,tall n slim like miss universe,dolly eyes like barbie..n da flawless skin as cotton..wow absolutely people will say "" hey gurl,you are so pretty..""even though in their conversation while chatting, they always give u great compliment..furthermore in your fb wall..the compliment comments could be see vividly..however let's say if u are in da middle..not too pretty..not too handsome or charming.. what are the most expression that always u facing on? im sure these kind of words frequently familiar on your ears.. ""everything is perfect on her..but just one slack she's chubby or another term she's podgy.."" ""eeww she's like a negress,out of my list okeyh!"" or maybe they will dispute if there are some people admire  you.. SO DISGUSTING BEBEYH....

    As long as i grow up,i realize that,beauty has very pervasive meaning n very subjective..you know what,when u become a hot stuff base on your beauty..actually you just put yourself in danger.. is not too good actually coz there are a lot of ""evil" people envy you..n waiting to drop your reputation.. YEAH maybe u will said..GO TO DA HELL! U ARE NOT MY BUSSINES!! but wait...there are a lot of cruel tricks. sometimes you have never think bout its..CAN U IMAGINE HOW U WILL SURVIVE IF OVERALL YOUR FACE N BODY TURN SCALD AFTER WERE SPLASHED BY ACID??  OR BECOME DISABLE AFTER GOT AN ACCIDENT?? of course u will said..no..no..no..OMG!!.. please remember there's nothing impossible in dis world..any problem could happen in twinkling of eyes dear..your faith is not on your hand but on LORD(THE ALMIGHTY)... 

      the true beauty comes from your benevolent heart,your pure soul..your nice behavior...this always be permanent ..im still remember,during i were in form 5..i had learn about ""sonnet 18 by William Shakespeare"" for my english literature..there some qoute;  
Nor shall Death brag thou wander'st in his shade,
When in eternal lines to time thou growest:
So long as men can breathe or eyes can see,
So long lives this and this gives life to thee.
 which mean...even though his beloved has gone,her beauty will always lasting forever and still maintain even become older day by day..n her beauty will immortalize as long as people read this poem..wow that's so romantic n cool.. back to us.. WHICH BEAUTY U ARE PREFER MORE?? internal or external?? better u choose both,but if u couldn't..juz be thankful  to GOD..don't be sad..common unleash your aura n boast up your confident!try another alternative,such as improve your style or give a magic touch-up on your body. One more thing you don't need to be someone else..just be yourself..because you worth it.. you are the most simpleton person when you abuse your beauty for wrong way..
let's check it up this song..enjoy your beauty guys!!lalalala
 

Selasa, 16 Ogos 2011

DOSA DI BULAN RAMADHAN

ASSALAMUALAIKUM 
Apa khabar korang sume?? hee dah lame kan aq tak update blog..erm sepi je blog aq. sorry lah..lately nih aq sangat buzy, ye lah student life is so hectic,a lot of assignments  must be submitted punctually. So that mean kne gilew2 lah kan aq kena ciapkan sume uh..tu yang sampi N&R kat uitm segamat nih dah tutup dah but kitaorang still kat citu just nak accomplish our assignments..erm selain e2 juga rutin bulan ramadhan pon dah change ckit,before this malam uh memang free tapi skunk malam aq klu tak da aral aq akan gi solat tarawih(hee mcam full je aq gi kan?haha) 
ok lah memandangkan aq pon tak selalu update blog aq time ramadhan ni,mybe y ni y last 4 bulan pose ni kut( harap2 tak lah=,='') so,aq nak combine la segala input-input y aq dapat n share ngan korang. malam nih un dah malam yang ke-17  n kita pon dah bace doa qunut time witir last make pejam celik-pejam celik akan berakhir lah ramadhan kita ni lepaih uh raya sakan lah..tapi aq tak nak cerita raye coz aq ary2 raye( haha mentang2lah name aq SHAWAL mke x salah kan aq nak bajet kejap..hehe) aq just nak cerighte sal bulan ramadhan.Skunk ni bawu aq sedar n rase kat hasti nikmat bulan nih..dulu aq x feel sangat coz aq budak lagi,skunk pelan2 dah ley pikiaq sendiri la

Bile bulan ramadhan,ibadah yang paling femes dikaitkan dengan bulan nih of coz lah berpuasa selama sebulan..haa lelaki muslim memang wajib yew berpuasa!no excuse! tapi pompuan dy da len skit..klu dy dapat puase full meaning da lah something wrong kat dy uh..haha n solat tarawih... Seperti yang kita tau pabila bulan ramadhan,syaitan-syaitan akan diikat,pintu neraka akan ditutup dan pintu syurga dibuka seluas-luasnya( untungkan sape y mati bulan puase,terlepas siksaan kubur dy) pahala juga akan dilipat-gandakan tapi sayangnya masih ramai diantara kita yang tak mau grab chance ni! yelah..kalaulah pahala uh bentuk dy cam duit,aq rase sume orang akan sanggup nak beribadah sampai tak hingat dunia kan..tapi ALLAH uh MAHA BIJAKSANA dy nk judge  keikhlasan hati hambanya that y dy pahala uh tak nampak,kat cini lah iman kita memainkan peranan penting..
baru2 nih ustaz yang bagi ceramah da cakap; kita nih kalau berpose juz dapat lapar n dahaga jew.. len2 tak da sebab..
kita berpuasa,tapi kita still tak tutup aurat macam tak pakai tudung n bangga tayang rambut y d dye blond ala2 mat saleh celup uh
kita berpuasa tapi mulut kita still ,telinga kita mendengar benda y lagho,mata uh tak dijaga n masih tengok benda2 maksiat
kita berpuasa,tapi solat fardhu tinggal..haisy camne nih?camne puasa kita uh nak diterima ALLAH klu solat yang menjadi tiang agama uh kita tak wat..alamatnya sia2 saja lah puasa kita uh..
kita berpuasa tapi tangan menaip mesej2 lucah kepada pakwe or makwe,bile time berbuka niat uh memaglah dah bek,berbuka puasa bersama2 tapi berdua-duaan style dating uh yang merosakkan pahala kita uh
kita berpuasa tapi nafsu kita masih penuh dengan sifat tamak,dengki,dendam dan segala sifat mazmumah 

erm..kalau diikutkan memang btol un ape yang dicakapkan ustaz uh..base on my perspective aq n my observation la kan, kita memang berpuasa tapi nafsu kita still tak berpuasa contohnya satu arini ni aq g la program kolej kat masjid,makanan dorang cakap dah disediakan untuk kami..tapi bile sampai turn aq n ramai jugak la budak2 yang seangkatan dengan aq nak amik nasi dan lauk, nasi pulak takda. time first aq tengok orang yang amik makanan uh,pergh pinggan dy uh kalau ley mau terkeluar segala isi yang dy letak atas dulang uh...senang cakap meriah lah pinggan dy,tp bile sampai orang2 yang last, alahai nak makan un tak da selera..time nak tunggu nasi sampi uh, azan pon  berkumandang,tapi 1 ape pon tak da coz orang-orang yang mula-mula amik kuih-muih yang da macam tak pernah makan setahun..dasyat kan..last kami buka ngan air sejuk ja..bayangkan lah camne sakitnya perut orang y tak makan ape2 sejak malam tadi uh..sah2 lah bile air sejuk masuk..memang kembong la kan perut ko! bisenye just tuhan ja y tau..bile kami sudah makan,kat tempat letak pinggan uh,berlonggok-longgok kuih yang tak dimakan dibuang begitu sahaja..NAH! inilah yang dinamakan TAMAK!!klu ko dtempat y sama pe y ko rase? tak sdey kew ko,dah la makanan ko cam nasi tak cukup syarat sedangkan orang y dapat amik macam2 uh,buang2 je makanan yang sepatutnya jd hak orang y nasi tak cukup syarat uh..

selain itu juga,kita berpuasa tapi kita tak mencegah diri kita daripada melakukan perkara yang membatalkan puasa kita seperti: di bulan puase kita still berhati busuk dan bersifat dendam dengan menganiya orang yang pada kita dy adalah musuh.Pada aq lah,yew memang nak melupakan perbuatan orang yang menyakiti hati kita uh memang tak mudah,berkemungkinan sampai mati pon kita akan hingat..tapi cube kita muhasabah alik diri kita,sapelah kita n ape lah hak kita nak berdendam dengan sesama sendiri sedangkan ALLAH n NABI MUHAMMAD un TAK PERNAH BERDENDAM kt KITA, sedangkan sampai saat ini kita hidup rasenye mati idup semula un dosa kita still tak abes-abes n belom tentu sudah diampunkan cube korang bayangkan kalau ALLAH e2 berdendam..haa tak ke mampos kita asyik kena ditimpa hukum n balasan sebab ingkar perintah DY? tapi manusia sungguh dasyat,sanggup gunakan jin tak tau lah kafir ke islam nak santau orang..Da pulak yang hantar untuk test orang tapi dah tak reti nak seru alik supya keluar dri tubuh orang tuh..Ada juga,yang menyalahgunakan ilmu batin dorang uh ke arah tujuan yang menyalahi syarak..Astagfirullahhalazim..nauzubillahminzalik..
Ayatul Kursi
Terjemahan;
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya.  Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. (Surah Al-Baqarah ayat  255)

kalau lah korang hayati betol-betol ayat kursi ni..insyallah maka akan terhindarlah segala ganguan tak kira lah mahluk halus ke,celaka or bala ke,sebagai pelindung pon n macam-macam lagilah..tapi dengan syarat KORANG KENA YAKIN N TANAMKAN DALAM HATI DAN PERCAYA HANYA ALLAH YANG MAHA BERKUASA DAN TIDAK ADA SATU MAKHLUK PON BOLEH MENGATASI KEKUASAANNYA MELAINKAN DENGAN IZIN ALLAH!!  e2 lah kuncinya,bukan time susah bwu terhegeh-hegeh n mau bce n hati pon macam ye tak yew jew,,camtu memang sah-sahlah takkan menjadi ape-ape.actuly jasad n roh korang akan bergetar  pabila korang menghayati betol2 ayat kursi nih..etulah yang membezakan antara bacaan ayat kursi yang dibaca oleh seorang mukmin dengan muslim yang hanya pada nama atau jin-jin yang mau menyesatkan manusia uh.. memang sume ley bace tp hakikatknye tak sume percaya n memahami ayat kursi nih..



kalau sape2 yang pernah tengok citer KARAK uh, korang perasan tak ending dy uh cam len macam skit n susah nak difahami..ngat tak,kat 1 babak y popuan bek uh nak mati,dy didatangi dengan macam2 ganguan untuk menyesatkan akidah dy, dy try nak bace ayat kursi tapi dy tergagap-gagap..biselah aq rse klu aq kat tempat dy pon aq akan jadi camtu..tapi apa yang menyebabkan last skali dy terlepas dari sume uh?? ahaa inilah mesej yang nak disampaikan director, kita kena yakin dah percaya dengan apa yang disebut dalam ayat kursi uh..bile kita percaya kan maka satu persatu segala ganguan uh pergi..COZ TAK DA SAPA PON YANG DAPAT MENGUASAI KEKUASAAN ALLAH..

ok lah..cukuplah setakat ni dahulu,hehe aq da banyak lagi contoh manusia skunk ketika bulan ramadhan nih..tapi aq rse ni pon dah pnjang,,xpe lah,,t aq sambung lagi,,hope korang dapat input lah,,SEMOGA BULAN RAMADHAN INI MEMBAWAKAN SERIBU KEBERKATAN N SEMOGA KITA BERPELUANG MENEMUI MALAM LAILATUL QADAR..AMIN..

Jumaat, 5 Ogos 2011

[MESTI BACA]tips untuk kekal cergas di bulan ramadhan!

salam ramadhan! erm camne hari berpuasa korang arini?? lemah,penat,lesu or tak bermaya? tehee>,< anggap saja ni dugaan dari ALLAH untuk menguji keimanan korang..tak rugi kalau kita berpuasa nih manyak pahala..and..and..and.. dosa pon sepatutnya kuranglah,coz bulan ramadhan ni syaitan2 telah diikat, so kalau korang pelik nape still da kejahatan dalam bulan ramadhan,tepuk dada tanya selera,ANDA LAH SYAITAN YANG SEBENAR!! erm ok cube korang tengok kulit disekitar kuku korang?? kering x? manyak tersungkap tak? hehe bibir lak..ADAKAH TISU JAMBAN LAGI LEMBUT?? haha that mean korang mengalami dehidrasi yang sangat tinggi,dimana tubuh badan korang kekurangan air..even bulan puasa pon,air tawar jangan lupa minum manyak2..hah,tak perlu aq nak listkan benefitnyew korang sendiri sudah tau kan..


straight to da point,kat cini aq nak syorkan 3 jenis air yang sesuai la or paling simple for bulan puase nih;
1)  ni air tawar yew..aq jerang sendiri gune heater coz aq alergic ngan water cooler ...ok  nape choice yang first aq air tawar@sky juice?? becoz sehari suntuk tubuh korang tak dapat refill back air yang hilang disebabkan aktiviti hidup korang yang menyebabkan tubuh tu sweating or kencing.. So bile azan berkumandang,make sure air yang korang minum dulu adalah air tawar.  KALAU KO TNYE KAT BODY KO PON DY AKAN CAKAP CAMTU JUGAK KAN..KORANG JEW Y WAT PEKAK OR TAK PAHAM2,,HAHAH..bukan terus minum air manis2 sampai nak meletop perut tu yew..itulah yang menyebabkan korang mengantuk time nak tarawih nanti..orang time bulan puase patutnye makin sihat,korang lepaih bulan puase terus tahan wad coz kencing manis..apalah=,=

2) my second choice lak air 100 plus..you all tau nape? ok check balik kat botol or tin 100 plus uh ape yang dy tulis; 100plus dirumus khas untuk menghidrat dan mengembalikan semula bendalir,tenaga dan elektolit yang hilang semasa anda menjalani gaya hidup aktif.ini memastikan anda mencapai prestasi maksimun! DAN Y PENTING DISYORKAN OLEH MAJLIS SUKAN NEGARA OKEYH! tapi janganlah korang bantai setiap kali berbuka minum air ni berbotol-botol..e2 dah salah tu,,minum ckit sudah..takat nak bagi body uh energetic skit xda lah lesu semacam..lagi pon 1 botol nih ley wat stock 4 satu minggu kan,,jimat duit.hehe..lagi 1,for better result,before korang minum air nih,better korang buka dulu cap btol ni,function dy nak bagi gas dalam air ni kuar,bile gas ni kuar baru laa air ni jadi air yang berubat.

3) and my third choice is nestle bliss..haa bagi korang yang tibe2 dapat sembelit time bulan puasa nikan,haa eloklah minum air ni,,experiment aq la kan,,bile aq minum air ni,aq pon senang la nak membuang.. lagipon air ni cam cuci korang punye usus la melalui kandungan fibre dy..bile kite tak makan,actualy kandungan hidrocloric acid dalam perut uh akan bertambah,,that y la yang dapat gastric tu,,yang menyebabkan sakit sangat tuh coz hidrocloric acid ni lah.. dy menghakis dinding usus korang..jangan terkejut nape da HCL dalam perut kita yew? coz memang semula jadi dy da tapi function dy untuk membunuh bacteria dalam perut dimana perut merupakan tempat digestion bagi sumber protein!! tapi bila dy berlebihan e2lah yang menyebabkan gastric..(alhamdulilah even skunk aq amik banking tapi ilmu bio time f4,f5 aq still hingat >,<)

okeyh e2 yang info yang aq mau share!..selamat berbuka puasa korang ^_^

Rabu, 27 Julai 2011

Kenapa tak reti speaking english??


salam...

cun x?? ehe aq copy dr page fb jangan cakap english kalau tak reti =,=''


wah balik je dari klas terus on netbook n update my blog!! agak komited glew kan aq ngan blog nih..haha sampai kan time klass tadi pon aq dah berangan nak tulis ape kat blog aq arini,manyak sangat idea..ok shawal,ko jgn tamak! tulis yang big impact jew yang trivial len ary.. erm disebabkan last klass aq tadi kelas bell 102( ni english klas yew,kt uitm subject dy dah jd camni) maka tercetus lah idea aq nak tulis yang berkaitan dengan main topic harini.. cam bajet je kan entry aq kali ini..terer sangat ke aq ni speaking english smpi nak post entry cengnih?? hehe nope la sayang..da sesuatu yang beneficial aq nak share kat cini..

time klass bell  tadi,my lecture Pn. Azlina( ehehe aq suke tengok muke  dy lame2 time dy ajar,aq pong x tau nape tapi aq suke sangat) suruh kami writing folk story or myth malay nyew..huhuhu haa aq bile bab2 writing ni agak lemah ckit la,,ketak pale lutut den taw! then, sape yang name dy kena panggil so dy kena bercerita dalam kelas tentang kisah rakyat yang dy tau uh..punye la nak pecah pale otak aq dok pikiaq ape kisah rakyat,yang biase kita tau bawang merah,bawang putih,tanggang,batu belah and batu bertangkup haa dan macam lagi larh.kalau korang rajin tengok slot lagenda yang karut marut kat tv3 uh,,haa mesti korang tau..tapi biasenye sume uh dah familiar sangat.. kita ni kalau nak wat sesuatu kalu boley jgan la copy cat pe yang dah da tapi buat sesuatu yang belom ada,tapi dalam konteks topic aq ni, aq maksudkan cube bagitau orang cerita yang orang tak penah dengar,bukan yang biase dengar..x da la jemu kan telinga ko dengar?? hmm terus terang aq cam orang alheizmer lak,langsung tak ngat 1 cerita pong! mule2 aq nak wat pasal Mahsuri coz time aq sek rendah uh aq obsess glew ngan Mahsuri ni,haha tapi sampai skunk aq lom da rezeki lagi nak mai Langkawi..:-(

last-last aq teringat sal kisah C BURUK dalam satu buku cerita yang aq suke bace dulu tapi kisah Mahsuri  tu aq bg kawan aq tulis coz dy memang tak da idea..hmm time nak tulis chegite tu la yang aq rase azab nak mampus.. aq tak tau la pe yang jadi kat pale otak aq nih,hang glew sampai simple word pon aq tak hingat,pastu aq rase nak translate ayat bm ke ayat bi computer otak aq gagal berfungsi dengan bek, yelah bunyi cam senang kan translate,tapi jangan la bodoh sangat translate bulat ayat bm ke bi..grammatical error uh!! kite kena  pandai olah ayat and vocab kena mantop!! sampi kan nak tulis,mata sepet and hidung kembang dalam bi pon aq tak tau,melantik dalam bi pon tak hingat,merawat pon same gak..manyak lagi la..punye la bengong aq sampi da sorang kawan aq tanye ilmu dalam bi ape,aq dengar lembu dalam bi ape??( pelik gak tak kan lembu pong tak tau..rupe2 nye ilmu,nampak sangat aq dah semakin pekak =,='')'bile teringat alik nek pecah perut aq gelak dengan kebodohan diri aq sendiri.. ape lah nseb..

bile dipk-pk alik nape ley jadi camni?? walhal sejak sekolah tadika lagi kita dah belajar bi.yang kat umah speaking bi uh len cerita la.. tak cukup dengan tu belajar bi lagi kat sekolah rendah,menengah,,tak cukup dengan tu kat U pon sume dalam bi, and kalau kita tengok alik surrounding kita pon penuh dengan bi..tapi nape kite still xley nak fasih cakap bi??nape bile kita nak tulis dalam bi ayat still tungang tebalik?? padahal word yang simple uh selalu kita jumpe kan?? hmm base on my perspective la and pengalaman aq sendiri kita jadi cmni sebab..
  1. kita tak yakin dengan diri kita sendiri,cam diri aq sendiri,aq tau ape yang nak dicakap dalam bi,tapi aq takut nak ucapkan coz takut salah and orang gelakkan
  2. rase berputus asa dengan bi, memang tak dinafikan da juga orang camni,aq pon lbih kurang begini la,dulu time aq sekolah rendah bi aq susah nak dapat A,kalau dapat A pon takat 80 jew pling tinggi,ape barang weyh.. bile time SPM aq agak sedikit kecewa ngan markah aq,aq target at least dapat A- tapi dapt B,bile tgok paper manyak kesalahan yang aq xpernah terpikir..Time SPM real pon,result aq 4 Bi juz dapat B+ je,lagi la sdey kan coz aq rase sume orang nak target bi A coz not killer subject, wt penat jew aq mntak sorang bro y study kt oversea ajar aq bi time spm nih,tapi last2 hampeh..
  3. rasa malu nak speaking pernah tak korang rase camni?? hmm aq pernah,kt mulut nih dah nak sebut dah tapi bila aq dengar orang yang bercakap ngan aq nih fluent gilew speaking smpi aq pon tak faham,aq jadi malu lak..terasa kerdil gilew diri aq last2 change to bm jew..
  4. tak hafal vocab/tak kuat ingatan ingat vocab bagi aq ni memang problem besar la,coz dy melibatkan ingatan kita,that y la kita digalakkan membace kamus supaya ingatan kita jadi kuat,di samping itu tak rugi gak coz kita ley check spelling..
  5.  tak selalu pratice speaking hmm disebabkan kita orang melayu,jadi memang ary-ary la kita cakap melayu,so lidah kita memang lidah melayu,time nak speaking kalu boley lidah uh nak terbelit 360 darjah kan? same la aq,aq pon tak tau nape jadi camni,mungkin lidah aq pendek kut coz kadang-kadang cakap bm pon boley tersasul. so parent kena la main peranan,its ok kalau time korang cakap bi uh memang berterabur abes,tapi bile korang cakap ngan anak, at least da la inisiatif c anak untuk bercakap, at least dy da mase  gak untuk guna word yang dy belajar uh(ni pandangan aq la coz aq pon seorang anak gak)
  6. short minded orang sekeliling ini pon satu hal jugak..yew memang tak dinafikan bm bahasa ibunda kita,so kita kena lah memperkasakan bahasa kita..erm yurp isu ni memang betul and aq tak dapat nak nafikan,tapi masalahnye negara kita bukan cam Jepun! Jepun even memang dy guna 100% bahasa d dy still ley maju tapi negara kita??( korang pk sendiri la yew) nak tak nak kita kena la ikut sekeliling kita coz kita memang tak da pilihan dah,kalu nak bersatu memperkasakan bm pon bape ketul je la yang mau..
  7. merasakan bi tak penting hmm jganlah pk camni yew,coz zaman skunk sume benda dalam bi,kalau tak tau memang susah la,hatta ko nak mintak keja pon dy akan judge bi ko dulu,bole ke tak? kalu bagus baru dy pilih,kalau tak nganga je la ko..
  8. sikap orang yang suke mengkritik yang melemahkan semangat untuk bercakap mungkin agak same dengan short minded,tapi aq nak tekankan skit coz aq selalu nmpak.. hmm orang kita,kalau bab2 mengkritik n judge negative kat orang ko memang pro..tapi bile terkena kat batang hidung sendiri tau lak nak marah kan? ade je yang tak kena..sedar tak korang sikap korang yang menjengkelkan uh menjahanamkan semangat orang yang bersungguh nak cakap bi..sape la yang tak da perasaan kan,bile dah diperli mesti terasa,lagi la kalau jenis cam lazer sangat mengalahkan peluru berpndu uh..common la,even kita dapat detect kesalahan orang uh tapi tak payah la nak perli-perli dy,diam-diam sudah or nak tegur pon gunalah cara yang berhemah,bukan gelakan dy atau pandang badi kat dy.. cube kalau ko ditempat yang same?pe yang ko rase?
  9. overconfident yang mendatangkan bala haa mesti agak pelik kan ayat aq nih,hmm ni kisah aq la, aq tengok diri aq ni kadang-kadang tak confident,so bile aq nak bina uh tanamkan dalam hati supaya jadi yakin,tapi bile dah yakin len pulak jadinya..selalu sangat la terjadi kat aq,contoh time first aq masuk debate mse f5,malam uh punye la lancar n senang aq bercakap,sume spontan sampai kawan aq pon solute,bile tang pertandingan uh,aq lah yang paling berterabur dalam group uh..malu beb! terasa aq! so len kali,lek2 jew la,,yang penting tenang,stay cool..
 10.  sombong bodoh kew bodoh sombong  haa lebih kureng camni la,well kalau kita dah tau diri kita lemah bi,janganlah malas nak improve..kena lah rajin sikit baru ley berjaya. lagi 1 situasi, dah la tak pandai tapi kerek nak mampus berlagak cakap bi,last2 orang ley detect kesalahan ko and kutuk ko,kalau kutuk dengan kawan kire ok lagi,ni kalau kat fb or blog haa tak ke malu..kalau aq lah kalau memang bengang la..rase nak cari tempat paling kecik kat dunia nak menyorok kat citu..    


ok lah kat cni aq sertakan sekali video yang aq rase berkaitan dengan topic aq..ok dokie buhbye..enjoy and chill bebeyh!!

Ada apa dengan hari ini 27 julai 2011(rabu) ??

SALAM...

Pabila aq mencelikkan mata,
Pabila minda mula merencana
Saat itu terlayar seraut wajah,
Yang seringkali bermuram durja,
Ingin sekali aq mencoret warna,
Agar terpancar sejuta sirna,
engkau gembira,aq pun bahagia..
Hari ini aq wake up dengan misi aq yang tersendiri,misi ape?? tepuk dada tanya selera..eh.eh salah hantuk kepala terus jadi gila =,='' erm actually ari ni aq tak da kelas so memang free,hew..hew..hemoh! SO aq decide nak outing g Segamat( bandar yang terkenal dengan musim durian skunk) aha bukan untuk sukew-sukew yew,coz nanti kaki aq un sukew-sukew lenguh..hee straight to point la, aq nak wat surprise for my mom coz semalam(26/7) birthday dy,tp aq tak ley alek uma even jarak uma aq  merangkak un ley sampai..yeahh aq ni tak da la bek sangat and kaye sangat nak beli barang mahal for mak aq,aq wat setakat yang aq mampu and aq nak dy rase gembira ckit pon jadilah (tak mengapa bagiku,asal kau pun bahagia dengan hidupmu,,dengan hidupmu..) so mangun area 9 lebih aq pong cepat- cepat g mandi,kalau boley aq tak nak lambat coz nak tunggu bas lagi..  tapi kan time aq lalu kat admistration parking nak g tempat tunggu bus  uh,dorang da wat jualan taw,mule2 aq malas nak lalu kat citu,tapi bile teringat HANIS ZALIKHA@blogger terkenal uh dy take part kat gerai yang jual cola susu,aq pong singgah lah,,hampeh!! bayang dy pong aq tak nampak,teringin sangat aq nak tengok dy face to face..cian..=,=''
semangat nye pasal sampai pashmina aq tercabut diwatnye kena angin gila dalam bus..grrr..grr geram seyh aq,dah cun-cun tibe jadi selebet lak aiseyh..bile dah sampai,my first destination is bakery! yeay i like bakery..rambang mata dengan aneka kek yang ade sampai tak tau nak pilih mane,hahah aq pon budus,disebabkan dah lame tak beli kek,so aq ngat kek yang sederhana or 1kg uh dapat la dalam RM20, taaikkk kucing lah!sponge cake yang dihias aising  yang ko makan rase cm span basuh pinggan je tu pon dh RM 25 + inikan lak yang len2 uh lagi lah +++ kan?? patutlah aq nampak kt luar kedai uh dy tulis 1 roti,1 malaysia,tepung nek,telur nek, harga kek pon nek WTF! tapi xpelah demi my mom aq sanggup,then aq g KFC mula-mula aq hingat nak g PIZZA HUT tapi rase cam tak berbaloi la pulak..sume aq take out coz aq nak letak kat rumah..walaupon pintu BILLION SEGAMAT uh keja melambai-lambai aq suruh masuk,tapi aq tetap tak peduli,ape yang aq tau aq kena cepat hantar kek dan KFC nih ke rumah aq.

setelah deal ngan uncle cina yang bawak teksi uh,aq pong setuju tapi tambang mahal dow(bagi aq la,lari bajet aq taw) RM 30,g rumah aq then balik semula ke uitm,tapi bila pk-pk alik,kalu aq jadi driver teksi, aq pong tak nak hantar orang jauh-jauh kalau takat nak bayar RM 15,, duit minyak pon tak lepas weyh!! sepanjang dalam perjalana balik uh,aq pon mula la menulis kad birthday mak aq

time aq kad nih cab ni tgh bergerak,so tangan aq jd pengko jgak lerr...
barang yg aq beli
 aq hingat nak wat surprise aq bajet mak aq xda kat uma,tapi dy da pulak...aiseyh tak pe la,aq terus salam and cium dy.mak aq pon sebenarnya agak terkejut kok tibe aq muncul gtuh!! haha kalu la bukan sebab aq da koko kul 2 ptg uh,aq pong tak hingin balik uitm.bek makan-makan n lepak-lepak tgok tv kt uma aq kan? lg best!!( siot jerk!) aq tak tau pe perassan mak aq,happy ke?sdey ke? terharu ke? aq pon x tau...yang aq tau juz nak wt dy happy je...so aq pon nyanyi la lgu happy birthday n my mom potong kek uh
hehe cantik x kek nih?? so delicious..
my mom and me

hmm inilah moment aq yang xley lupe, very short time tapi sgat bermakna that y aq update kat blog aq,bukan untuk menunjuk-nunjuk ea( please..i'm not such that particular person)..blog aq kan diary elektronik aq yang canggih manggih,,so no wonder la..ahahah lepas aq salam n cium mak aq aq pon cepat2 alik uitm.. ITS ENOUGH! BNDA NIH DH CUKUP MGEMBIRAKAN AQ HARI INI XDA YANG LAIN..alhamdulilah..

agak buruk rupe aq,haha tapi y penting pic uncle nih,hehe bawu aq perasan,gigi aq putih jugak sebernarnya..=.=''

p/s; da tmbahan ckit,ini pic uncle cine yang memandu teksi ni.aq senaya solute glew ngan uncle nih,even dy seorang cina tapi dy tak lokek nak nasihat aq seorang budak melayu, dy ni da sepasang anak,sume dah beso2 dah, dy memang x kaye sangat tp dy sangat menitik beratkan pelajaran anak dy,time dy turunkn aq kat uitm nih,dy sempat pesan kat aq suh belajar betol2,jgn maen2,kalau semua baik yang untungnye aq jgak nanti,aq kena gunakan peluang masuk uitm dengan sebaik-baiknya coz bukan sume orang dpat masuk ctu ( tgok betapa beruntungnya kita rakyat malaysia yang berbilang kaum yang besemangat muhibah,so jgn lah disebabkan pentingkan diri sendiri keamanan yang dikecapi sekarang nak digadaikan,bersyukurlah dengan ape yang ada) lg 1 yang wat aq kagum nagn uncle nih,dah sepuluh taun bini dy mati,tapi smpai skunk dy still single,punye la setiakan?? kalau aq da hubby pon aq nak hubby y camni,ahaha... x cam owg melayu,kubo bini merah lagi,tp dah sibuk mengatal cari yang bawu..(boleyh tengok sendiri kan?) dy yang berbangsa cina,snggup bersusah payah besarkan anak-anak,hidup sendiri demi menghabisi masa-masa terakhir..haha sunnguh sejati cinta dy.. jgn lupe yew kita orang melayu,mesti sentiasa berbudi bahasa,e2lah identiti bangsa kita,kalau kita berbudi bahasa,orang pon akn menghormati kita.

Selasa, 26 Julai 2011

GEMBLONG bukan Goblok yew..

salam



                                     pabila rembulan menyembunyikan diri,
pabila mentari berhenti menyirna
pabila hujan berlagu sepi,
pabila   angin tidak lagi menyinga,
ketika itulah aq hadir,
membawa kurnia menyerikan wacana,
moga abadi selamaya

 hmm tibe2 pulak kan nak bersastera malam-malam buter nih, actualy sejak akhir-akhir nih aq cam malas lak nak update blog aq nih,aq x tau nape,maybe mood aq xda kut lantaran kegusaran hati akan assignment yang tak siap-siap nih,pastu nek jew cuti sem trus da test subject killer lak uh...hahaha mau taknye bengong kepala otak aq. Banyak cerita n info aq nak share ngan korang tapi coz aq buzy last2 sume lenyap gtuh je.. OK LA arni aq sambung alik yew..korang rindu x kat aq??( haha perasannyew aq!sila hempuk laptop anda kalu anda geram ngan pertanyaan saya =,='')



for the first and foremost, klu korang tengok kat tajuk entry aq kali ni mesti korang pelik GEMBLONG?? ape kebenda alah uh?? yang bise dengar G stand for Goblok,gembel,gubrak( eh ade kew??) senang citer segala jenis G la..GGG AY..HAHAH GGGAY... ok la mak cik pakcik atuk nenek moyang sume..GEMBLONG  ialah sejenis makanan yew..M.A.K.A.N.A.N yang merupakan sejenis kuih tradisi masyarakat jawa..ok la aq mengaku yang aq memang mix-blood melayu jawa coz atuk belah mak aq memang berasal dari tanah besar jawa tapi speaking jawa memang sepatah haram aq x tau yew, coz mak aq x nak ajar(ahaha actualy t dorang  takut dah x ley ngumpat dalam jawa lagi coz dah da owang paham).Katanye atuk aq uh memang datang nek tongkang dulu time nak masuk tanah Melayu zaman dolu-dolu laa. So no wonder lah makanan pelik-pelik nih,tapi aq un bawu tau senya.. senang jew nak wat GEMBLONG nih..bahan utama ialah pulut,haa korang kalau setakat nak masak pulut mesti tau kan? (klu yang x pernah pergi ke dapur uh g jumpe uncle GOOGLE yew) cara-caranya ialah :  

1. kukus pulut dengan santan dalam api yang sederhana



 2. then bile pulut uh dah siap dikukus kena la dikeluarkan and letak atas dulang cam nie;
ha time nih pak cik-pak cik aq berie kuarkan pulut nih


 3. and then jadilah cengnih;

4. bile dah diletakkan di atas dulang,so kite kena kepal-kepal pulut nih untuk ditumbuk, medium untuk jadi lesung ni tak kesah,tapi mak cik and pak cik aq gne plastic beras jew coz nak elak besen dowang bocor ahaha


5. bile dah ciap masukan pulut dalam plastic beras,sediakn pelepah kelapa yang masih muda,sarut kesemua daun dulu yew, function pelepah tu untuk dijadikan sebagai penumbuk pulut yang dalam plastic beras uh.. So operasi menumbuk GEMBLONG pong bermula..haisyh klu x kena gaye memang berketak lutut aihh..jenoh lak tangan nak tumbuk.
sowang kena la pegang plastic time tengah tumbuk, kalau x da berjoget lak pulut dalam uh


6. nak tau sampai tahap mana halusnye pulut uh korang kena tumbuk,korang amek ckit and makan,kalu gune mulut je dah boley  mkan kire dah ok la tu..tapi kalau guna gigi kena tumbuk lagi smpai dy jd sticky taw....dh ciap kuarkan and letak di ats dulang tadi.Siap sedia untuk diratekan sekali lagi menggunakan tangan

ha nampak x perbezaan teksture pulut yang time mula2 and yang skunk punyew??


5. biasenya orang kalau wat GEMBLONG nih memang bergantang-gantang pulut,so memang byak la..kalau nak ditindihkan jgan lupa lapik ngan plastic tipis supaya x melekat( kang melekat jadi pulut lapis la pulok, bibir ang un lame2 jd tebal taw =,='') ok potong kecik-kecik, ready for eat!!


7. kalau nak sedap makan,jgan lupe serunding yew! fuhh mavellous abes ar kalau pekena ngan serunding,lagi-lagi serunding daging kan?? tangkap leleh nyew!!

amek kaw! sekawah serunding aq bagi,hehe actualy time ni cousin aq kawin,so standard la wat serunding 4 keja kawin

erm,sampai sini sajalah yew semoga korang dapat info la yew,kalu nak wat uh boley gak, GEMBLONG  ni kire adek beradik ngan LEMPER tu la,but LEMPER nak wat dy lagi leceh..nasihat aq,jangan makan pulut manyak2 sangat nanti perut kembong,angin manyak dlam perut.hehe ^_^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...