Rabu, 27 Julai 2011

Kenapa tak reti speaking english??


salam...

cun x?? ehe aq copy dr page fb jangan cakap english kalau tak reti =,=''


wah balik je dari klas terus on netbook n update my blog!! agak komited glew kan aq ngan blog nih..haha sampai kan time klass tadi pon aq dah berangan nak tulis ape kat blog aq arini,manyak sangat idea..ok shawal,ko jgn tamak! tulis yang big impact jew yang trivial len ary.. erm disebabkan last klass aq tadi kelas bell 102( ni english klas yew,kt uitm subject dy dah jd camni) maka tercetus lah idea aq nak tulis yang berkaitan dengan main topic harini.. cam bajet je kan entry aq kali ini..terer sangat ke aq ni speaking english smpi nak post entry cengnih?? hehe nope la sayang..da sesuatu yang beneficial aq nak share kat cini..

time klass bell  tadi,my lecture Pn. Azlina( ehehe aq suke tengok muke  dy lame2 time dy ajar,aq pong x tau nape tapi aq suke sangat) suruh kami writing folk story or myth malay nyew..huhuhu haa aq bile bab2 writing ni agak lemah ckit la,,ketak pale lutut den taw! then, sape yang name dy kena panggil so dy kena bercerita dalam kelas tentang kisah rakyat yang dy tau uh..punye la nak pecah pale otak aq dok pikiaq ape kisah rakyat,yang biase kita tau bawang merah,bawang putih,tanggang,batu belah and batu bertangkup haa dan macam lagi larh.kalau korang rajin tengok slot lagenda yang karut marut kat tv3 uh,,haa mesti korang tau..tapi biasenye sume uh dah familiar sangat.. kita ni kalau nak wat sesuatu kalu boley jgan la copy cat pe yang dah da tapi buat sesuatu yang belom ada,tapi dalam konteks topic aq ni, aq maksudkan cube bagitau orang cerita yang orang tak penah dengar,bukan yang biase dengar..x da la jemu kan telinga ko dengar?? hmm terus terang aq cam orang alheizmer lak,langsung tak ngat 1 cerita pong! mule2 aq nak wat pasal Mahsuri coz time aq sek rendah uh aq obsess glew ngan Mahsuri ni,haha tapi sampai skunk aq lom da rezeki lagi nak mai Langkawi..:-(

last-last aq teringat sal kisah C BURUK dalam satu buku cerita yang aq suke bace dulu tapi kisah Mahsuri  tu aq bg kawan aq tulis coz dy memang tak da idea..hmm time nak tulis chegite tu la yang aq rase azab nak mampus.. aq tak tau la pe yang jadi kat pale otak aq nih,hang glew sampai simple word pon aq tak hingat,pastu aq rase nak translate ayat bm ke ayat bi computer otak aq gagal berfungsi dengan bek, yelah bunyi cam senang kan translate,tapi jangan la bodoh sangat translate bulat ayat bm ke bi..grammatical error uh!! kite kena  pandai olah ayat and vocab kena mantop!! sampi kan nak tulis,mata sepet and hidung kembang dalam bi pon aq tak tau,melantik dalam bi pon tak hingat,merawat pon same gak..manyak lagi la..punye la bengong aq sampi da sorang kawan aq tanye ilmu dalam bi ape,aq dengar lembu dalam bi ape??( pelik gak tak kan lembu pong tak tau..rupe2 nye ilmu,nampak sangat aq dah semakin pekak =,='')'bile teringat alik nek pecah perut aq gelak dengan kebodohan diri aq sendiri.. ape lah nseb..

bile dipk-pk alik nape ley jadi camni?? walhal sejak sekolah tadika lagi kita dah belajar bi.yang kat umah speaking bi uh len cerita la.. tak cukup dengan tu belajar bi lagi kat sekolah rendah,menengah,,tak cukup dengan tu kat U pon sume dalam bi, and kalau kita tengok alik surrounding kita pon penuh dengan bi..tapi nape kite still xley nak fasih cakap bi??nape bile kita nak tulis dalam bi ayat still tungang tebalik?? padahal word yang simple uh selalu kita jumpe kan?? hmm base on my perspective la and pengalaman aq sendiri kita jadi cmni sebab..
  1. kita tak yakin dengan diri kita sendiri,cam diri aq sendiri,aq tau ape yang nak dicakap dalam bi,tapi aq takut nak ucapkan coz takut salah and orang gelakkan
  2. rase berputus asa dengan bi, memang tak dinafikan da juga orang camni,aq pon lbih kurang begini la,dulu time aq sekolah rendah bi aq susah nak dapat A,kalau dapat A pon takat 80 jew pling tinggi,ape barang weyh.. bile time SPM aq agak sedikit kecewa ngan markah aq,aq target at least dapat A- tapi dapt B,bile tgok paper manyak kesalahan yang aq xpernah terpikir..Time SPM real pon,result aq 4 Bi juz dapat B+ je,lagi la sdey kan coz aq rase sume orang nak target bi A coz not killer subject, wt penat jew aq mntak sorang bro y study kt oversea ajar aq bi time spm nih,tapi last2 hampeh..
  3. rasa malu nak speaking pernah tak korang rase camni?? hmm aq pernah,kt mulut nih dah nak sebut dah tapi bila aq dengar orang yang bercakap ngan aq nih fluent gilew speaking smpi aq pon tak faham,aq jadi malu lak..terasa kerdil gilew diri aq last2 change to bm jew..
  4. tak hafal vocab/tak kuat ingatan ingat vocab bagi aq ni memang problem besar la,coz dy melibatkan ingatan kita,that y la kita digalakkan membace kamus supaya ingatan kita jadi kuat,di samping itu tak rugi gak coz kita ley check spelling..
  5.  tak selalu pratice speaking hmm disebabkan kita orang melayu,jadi memang ary-ary la kita cakap melayu,so lidah kita memang lidah melayu,time nak speaking kalu boley lidah uh nak terbelit 360 darjah kan? same la aq,aq pon tak tau nape jadi camni,mungkin lidah aq pendek kut coz kadang-kadang cakap bm pon boley tersasul. so parent kena la main peranan,its ok kalau time korang cakap bi uh memang berterabur abes,tapi bile korang cakap ngan anak, at least da la inisiatif c anak untuk bercakap, at least dy da mase  gak untuk guna word yang dy belajar uh(ni pandangan aq la coz aq pon seorang anak gak)
  6. short minded orang sekeliling ini pon satu hal jugak..yew memang tak dinafikan bm bahasa ibunda kita,so kita kena lah memperkasakan bahasa kita..erm yurp isu ni memang betul and aq tak dapat nak nafikan,tapi masalahnye negara kita bukan cam Jepun! Jepun even memang dy guna 100% bahasa d dy still ley maju tapi negara kita??( korang pk sendiri la yew) nak tak nak kita kena la ikut sekeliling kita coz kita memang tak da pilihan dah,kalu nak bersatu memperkasakan bm pon bape ketul je la yang mau..
  7. merasakan bi tak penting hmm jganlah pk camni yew,coz zaman skunk sume benda dalam bi,kalau tak tau memang susah la,hatta ko nak mintak keja pon dy akan judge bi ko dulu,bole ke tak? kalu bagus baru dy pilih,kalau tak nganga je la ko..
  8. sikap orang yang suke mengkritik yang melemahkan semangat untuk bercakap mungkin agak same dengan short minded,tapi aq nak tekankan skit coz aq selalu nmpak.. hmm orang kita,kalau bab2 mengkritik n judge negative kat orang ko memang pro..tapi bile terkena kat batang hidung sendiri tau lak nak marah kan? ade je yang tak kena..sedar tak korang sikap korang yang menjengkelkan uh menjahanamkan semangat orang yang bersungguh nak cakap bi..sape la yang tak da perasaan kan,bile dah diperli mesti terasa,lagi la kalau jenis cam lazer sangat mengalahkan peluru berpndu uh..common la,even kita dapat detect kesalahan orang uh tapi tak payah la nak perli-perli dy,diam-diam sudah or nak tegur pon gunalah cara yang berhemah,bukan gelakan dy atau pandang badi kat dy.. cube kalau ko ditempat yang same?pe yang ko rase?
  9. overconfident yang mendatangkan bala haa mesti agak pelik kan ayat aq nih,hmm ni kisah aq la, aq tengok diri aq ni kadang-kadang tak confident,so bile aq nak bina uh tanamkan dalam hati supaya jadi yakin,tapi bile dah yakin len pulak jadinya..selalu sangat la terjadi kat aq,contoh time first aq masuk debate mse f5,malam uh punye la lancar n senang aq bercakap,sume spontan sampai kawan aq pon solute,bile tang pertandingan uh,aq lah yang paling berterabur dalam group uh..malu beb! terasa aq! so len kali,lek2 jew la,,yang penting tenang,stay cool..
 10.  sombong bodoh kew bodoh sombong  haa lebih kureng camni la,well kalau kita dah tau diri kita lemah bi,janganlah malas nak improve..kena lah rajin sikit baru ley berjaya. lagi 1 situasi, dah la tak pandai tapi kerek nak mampus berlagak cakap bi,last2 orang ley detect kesalahan ko and kutuk ko,kalau kutuk dengan kawan kire ok lagi,ni kalau kat fb or blog haa tak ke malu..kalau aq lah kalau memang bengang la..rase nak cari tempat paling kecik kat dunia nak menyorok kat citu..    


ok lah kat cni aq sertakan sekali video yang aq rase berkaitan dengan topic aq..ok dokie buhbye..enjoy and chill bebeyh!!

Ada apa dengan hari ini 27 julai 2011(rabu) ??

SALAM...

Pabila aq mencelikkan mata,
Pabila minda mula merencana
Saat itu terlayar seraut wajah,
Yang seringkali bermuram durja,
Ingin sekali aq mencoret warna,
Agar terpancar sejuta sirna,
engkau gembira,aq pun bahagia..
Hari ini aq wake up dengan misi aq yang tersendiri,misi ape?? tepuk dada tanya selera..eh.eh salah hantuk kepala terus jadi gila =,='' erm actually ari ni aq tak da kelas so memang free,hew..hew..hemoh! SO aq decide nak outing g Segamat( bandar yang terkenal dengan musim durian skunk) aha bukan untuk sukew-sukew yew,coz nanti kaki aq un sukew-sukew lenguh..hee straight to point la, aq nak wat surprise for my mom coz semalam(26/7) birthday dy,tp aq tak ley alek uma even jarak uma aq  merangkak un ley sampai..yeahh aq ni tak da la bek sangat and kaye sangat nak beli barang mahal for mak aq,aq wat setakat yang aq mampu and aq nak dy rase gembira ckit pon jadilah (tak mengapa bagiku,asal kau pun bahagia dengan hidupmu,,dengan hidupmu..) so mangun area 9 lebih aq pong cepat- cepat g mandi,kalau boley aq tak nak lambat coz nak tunggu bas lagi..  tapi kan time aq lalu kat admistration parking nak g tempat tunggu bus  uh,dorang da wat jualan taw,mule2 aq malas nak lalu kat citu,tapi bile teringat HANIS ZALIKHA@blogger terkenal uh dy take part kat gerai yang jual cola susu,aq pong singgah lah,,hampeh!! bayang dy pong aq tak nampak,teringin sangat aq nak tengok dy face to face..cian..=,=''
semangat nye pasal sampai pashmina aq tercabut diwatnye kena angin gila dalam bus..grrr..grr geram seyh aq,dah cun-cun tibe jadi selebet lak aiseyh..bile dah sampai,my first destination is bakery! yeay i like bakery..rambang mata dengan aneka kek yang ade sampai tak tau nak pilih mane,hahah aq pon budus,disebabkan dah lame tak beli kek,so aq ngat kek yang sederhana or 1kg uh dapat la dalam RM20, taaikkk kucing lah!sponge cake yang dihias aising  yang ko makan rase cm span basuh pinggan je tu pon dh RM 25 + inikan lak yang len2 uh lagi lah +++ kan?? patutlah aq nampak kt luar kedai uh dy tulis 1 roti,1 malaysia,tepung nek,telur nek, harga kek pon nek WTF! tapi xpelah demi my mom aq sanggup,then aq g KFC mula-mula aq hingat nak g PIZZA HUT tapi rase cam tak berbaloi la pulak..sume aq take out coz aq nak letak kat rumah..walaupon pintu BILLION SEGAMAT uh keja melambai-lambai aq suruh masuk,tapi aq tetap tak peduli,ape yang aq tau aq kena cepat hantar kek dan KFC nih ke rumah aq.

setelah deal ngan uncle cina yang bawak teksi uh,aq pong setuju tapi tambang mahal dow(bagi aq la,lari bajet aq taw) RM 30,g rumah aq then balik semula ke uitm,tapi bila pk-pk alik,kalu aq jadi driver teksi, aq pong tak nak hantar orang jauh-jauh kalau takat nak bayar RM 15,, duit minyak pon tak lepas weyh!! sepanjang dalam perjalana balik uh,aq pon mula la menulis kad birthday mak aq

time aq kad nih cab ni tgh bergerak,so tangan aq jd pengko jgak lerr...
barang yg aq beli
 aq hingat nak wat surprise aq bajet mak aq xda kat uma,tapi dy da pulak...aiseyh tak pe la,aq terus salam and cium dy.mak aq pon sebenarnya agak terkejut kok tibe aq muncul gtuh!! haha kalu la bukan sebab aq da koko kul 2 ptg uh,aq pong tak hingin balik uitm.bek makan-makan n lepak-lepak tgok tv kt uma aq kan? lg best!!( siot jerk!) aq tak tau pe perassan mak aq,happy ke?sdey ke? terharu ke? aq pon x tau...yang aq tau juz nak wt dy happy je...so aq pon nyanyi la lgu happy birthday n my mom potong kek uh
hehe cantik x kek nih?? so delicious..
my mom and me

hmm inilah moment aq yang xley lupe, very short time tapi sgat bermakna that y aq update kat blog aq,bukan untuk menunjuk-nunjuk ea( please..i'm not such that particular person)..blog aq kan diary elektronik aq yang canggih manggih,,so no wonder la..ahahah lepas aq salam n cium mak aq aq pon cepat2 alik uitm.. ITS ENOUGH! BNDA NIH DH CUKUP MGEMBIRAKAN AQ HARI INI XDA YANG LAIN..alhamdulilah..

agak buruk rupe aq,haha tapi y penting pic uncle nih,hehe bawu aq perasan,gigi aq putih jugak sebernarnya..=.=''

p/s; da tmbahan ckit,ini pic uncle cine yang memandu teksi ni.aq senaya solute glew ngan uncle nih,even dy seorang cina tapi dy tak lokek nak nasihat aq seorang budak melayu, dy ni da sepasang anak,sume dah beso2 dah, dy memang x kaye sangat tp dy sangat menitik beratkan pelajaran anak dy,time dy turunkn aq kat uitm nih,dy sempat pesan kat aq suh belajar betol2,jgn maen2,kalau semua baik yang untungnye aq jgak nanti,aq kena gunakan peluang masuk uitm dengan sebaik-baiknya coz bukan sume orang dpat masuk ctu ( tgok betapa beruntungnya kita rakyat malaysia yang berbilang kaum yang besemangat muhibah,so jgn lah disebabkan pentingkan diri sendiri keamanan yang dikecapi sekarang nak digadaikan,bersyukurlah dengan ape yang ada) lg 1 yang wat aq kagum nagn uncle nih,dah sepuluh taun bini dy mati,tapi smpai skunk dy still single,punye la setiakan?? kalau aq da hubby pon aq nak hubby y camni,ahaha... x cam owg melayu,kubo bini merah lagi,tp dah sibuk mengatal cari yang bawu..(boleyh tengok sendiri kan?) dy yang berbangsa cina,snggup bersusah payah besarkan anak-anak,hidup sendiri demi menghabisi masa-masa terakhir..haha sunnguh sejati cinta dy.. jgn lupe yew kita orang melayu,mesti sentiasa berbudi bahasa,e2lah identiti bangsa kita,kalau kita berbudi bahasa,orang pon akn menghormati kita.

Selasa, 26 Julai 2011

GEMBLONG bukan Goblok yew..

salam



                                     pabila rembulan menyembunyikan diri,
pabila mentari berhenti menyirna
pabila hujan berlagu sepi,
pabila   angin tidak lagi menyinga,
ketika itulah aq hadir,
membawa kurnia menyerikan wacana,
moga abadi selamaya

 hmm tibe2 pulak kan nak bersastera malam-malam buter nih, actualy sejak akhir-akhir nih aq cam malas lak nak update blog aq nih,aq x tau nape,maybe mood aq xda kut lantaran kegusaran hati akan assignment yang tak siap-siap nih,pastu nek jew cuti sem trus da test subject killer lak uh...hahaha mau taknye bengong kepala otak aq. Banyak cerita n info aq nak share ngan korang tapi coz aq buzy last2 sume lenyap gtuh je.. OK LA arni aq sambung alik yew..korang rindu x kat aq??( haha perasannyew aq!sila hempuk laptop anda kalu anda geram ngan pertanyaan saya =,='')



for the first and foremost, klu korang tengok kat tajuk entry aq kali ni mesti korang pelik GEMBLONG?? ape kebenda alah uh?? yang bise dengar G stand for Goblok,gembel,gubrak( eh ade kew??) senang citer segala jenis G la..GGG AY..HAHAH GGGAY... ok la mak cik pakcik atuk nenek moyang sume..GEMBLONG  ialah sejenis makanan yew..M.A.K.A.N.A.N yang merupakan sejenis kuih tradisi masyarakat jawa..ok la aq mengaku yang aq memang mix-blood melayu jawa coz atuk belah mak aq memang berasal dari tanah besar jawa tapi speaking jawa memang sepatah haram aq x tau yew, coz mak aq x nak ajar(ahaha actualy t dorang  takut dah x ley ngumpat dalam jawa lagi coz dah da owang paham).Katanye atuk aq uh memang datang nek tongkang dulu time nak masuk tanah Melayu zaman dolu-dolu laa. So no wonder lah makanan pelik-pelik nih,tapi aq un bawu tau senya.. senang jew nak wat GEMBLONG nih..bahan utama ialah pulut,haa korang kalau setakat nak masak pulut mesti tau kan? (klu yang x pernah pergi ke dapur uh g jumpe uncle GOOGLE yew) cara-caranya ialah :  

1. kukus pulut dengan santan dalam api yang sederhana



 2. then bile pulut uh dah siap dikukus kena la dikeluarkan and letak atas dulang cam nie;
ha time nih pak cik-pak cik aq berie kuarkan pulut nih


 3. and then jadilah cengnih;

4. bile dah diletakkan di atas dulang,so kite kena kepal-kepal pulut nih untuk ditumbuk, medium untuk jadi lesung ni tak kesah,tapi mak cik and pak cik aq gne plastic beras jew coz nak elak besen dowang bocor ahaha


5. bile dah ciap masukan pulut dalam plastic beras,sediakn pelepah kelapa yang masih muda,sarut kesemua daun dulu yew, function pelepah tu untuk dijadikan sebagai penumbuk pulut yang dalam plastic beras uh.. So operasi menumbuk GEMBLONG pong bermula..haisyh klu x kena gaye memang berketak lutut aihh..jenoh lak tangan nak tumbuk.
sowang kena la pegang plastic time tengah tumbuk, kalau x da berjoget lak pulut dalam uh


6. nak tau sampai tahap mana halusnye pulut uh korang kena tumbuk,korang amek ckit and makan,kalu gune mulut je dah boley  mkan kire dah ok la tu..tapi kalau guna gigi kena tumbuk lagi smpai dy jd sticky taw....dh ciap kuarkan and letak di ats dulang tadi.Siap sedia untuk diratekan sekali lagi menggunakan tangan

ha nampak x perbezaan teksture pulut yang time mula2 and yang skunk punyew??


5. biasenya orang kalau wat GEMBLONG nih memang bergantang-gantang pulut,so memang byak la..kalau nak ditindihkan jgan lupa lapik ngan plastic tipis supaya x melekat( kang melekat jadi pulut lapis la pulok, bibir ang un lame2 jd tebal taw =,='') ok potong kecik-kecik, ready for eat!!


7. kalau nak sedap makan,jgan lupe serunding yew! fuhh mavellous abes ar kalau pekena ngan serunding,lagi-lagi serunding daging kan?? tangkap leleh nyew!!

amek kaw! sekawah serunding aq bagi,hehe actualy time ni cousin aq kawin,so standard la wat serunding 4 keja kawin

erm,sampai sini sajalah yew semoga korang dapat info la yew,kalu nak wat uh boley gak, GEMBLONG  ni kire adek beradik ngan LEMPER tu la,but LEMPER nak wat dy lagi leceh..nasihat aq,jangan makan pulut manyak2 sangat nanti perut kembong,angin manyak dlam perut.hehe ^_^


Rabu, 20 Julai 2011

Kenanganku di Glory Beach Resort

Hari ini aq bangun pagi-pagi n buka mesej aq,yurp there's one mesej from kaka amalina,agaga trip g UKM aq CANCEL!! hmm aq x kesah sangat la coz actully skunk ni pong aq tengah worries dengan esaimen aq yang tak siap-siap nih n time lepas aq decide nak g trip uh bawu aq tau yang cousin aq nak kawin..pergh jiran sebelah uma tu beb! mampos aq kalau tak pergi .(haha nampak beno aq dah jadi nenek nyanyuk sebelum tua kan?) SO,bile dah tau news nih,percent% excaited aq nak ciapkan esaimen aq pong decrease 50%,excaited nak update blog lak increase 120/100 % jadinye (well cinta bawu la katekan,bagaikan kera mendapat bunga,camni la gayenyew.. erk?=,='') 


nak jadikan story mory la kan,aq pong tengok la album pic aq dalam netbook kesayangan aq nih,walaweyh tibe-tibe nampak la pic kt Glory Beach Resort,pap! trus datang idea nak blogging,walhal occurance ni dah berbulan lepaih dah dok berlaku,kire past tense la omputih cakap..hmm actually aq dah lame tak tengok pantai. rasenyew last pon time aq darjah 2,parent aq bawak kami 1 family gi mandi-manda kat Port Dickson,of corse la abang-abang aq yang 3 eko tu paling happy kan?? lepaih tu dah tak da dah,bcoz my dad jenis yang x suke bawak gi jalan-jalan,kalu gian nak tengok air...haa pergi lah aq kat Gunung Ledang uh<<< cehh ayat pomote johor, kalau korang nak tau la kan,uma aq memang berbackgroundkan Gunung Ledang pong! so no wonder larh...So,bile uncle n auntie aq bawak aq gi Glory Beach Resort memang cam beruk la keghairahannye( err lucah ke word aq =,='') sape yang x happy beb! just aq wisau ngan motion sickness aq jew,coz aq memang kaki mabuk punye olang..

 (ktaorang sewa bilik A-103 xslap coz rmai meyh)

alhamdulillah,last2 sampai gak ler aq kat tempat uh,dari NILAI nak ke PD x lah jauh sangat around sejam lebih sampai la,cousin kecik aq NAYA&AZIM dah cam hapeh tah dalam keta nih,dok gheja bace nak mandi kolam,tapi aq pelik tau senaya,awat mandi pool jew? pantai beso2 kan da,aq ase lagi syokkkk kut!bile dah sampai sane bwu la aq tau,awat depa tak mandi beach deyh..ishhh BERKARAT SEYH badan aq kalau mandi kat citu,manyak KOTOR maa..Biselah tumpahan minyak gaknye,coz aq tgok dekat ngan dermaga.

aq pong jakun laa,yelah owang dah lame x jumpe pantai kan,tapi seyes bilik yang auntie aq booked to memang port baeknyew! btol ngadap laut n sebelah uh hotel legend,time kami sampai tu kan....bayu laut mula menyapa,ahh sungguh mengasyikkan dan mendamaikan jiwa yang gundah gulana,terpukau aku akan keindahan mentari senja,yang bisa meruntun jiwa,bagaikan inilah yang pertama,aku mengakui ciptaan yang maha Esa( aha power x ayat sastera aq?? kang bile aq tulis sume camni korang lak yang pening nak paham pe yang aq cakap kan?kan,xpe lah smbung alik ayat brutal) tapi seyesly memang cantik la panorama kat citu,aq pon jenis orang yang suke tengok keindahan alam,so memang lame la aq duk kat balcony tingkat 4 hotel uh..Dek sebab cousin kecik aq yang memang dah x sabo nak mandi kolam,aq pon lekas-lekas la turun bawah,pergh orang memang ramai beb! bek melayu,cina,india n pelancong asing pong ade..pulak tu kolam yang da tu bukan lah beso mane pon,sume gajah-gajah mau mandi,aq pong x jadi la nak mandi last2 aq duk tepi kolam tengok depa mandi jew (actually,aq takut terminum air kencing or air segala air drpd manusia...wakakaka almaklumlah sume orang dalam air >,<)

(ni side view  waktu senja,yang meriah dengan api kat nun tuh Tiara Beach Resort x slap)

balcony tingkat 4 port paling baeekk untuk aq bersykpe-ing calling mailing

(redup je ngan pohon2 ru yang melambai-lambai)

aha kalu sape yang g tempat ni jumpe LOT BBQ 15 I was there okeyh!

Bagi aq malam tu merupakan malam kenangan yang aq tak kan lupe seumur hidup aq,haha sejak aq g Genting Highland time APBH 2010 artu bawu la aq tau ape tu BBQ Time..hahah selame nih tau BBQ uh takat kat plastic jajan or perisa BBQ je la yang melambak kat merata-rata uh,kali ini kali second la aq berBBQ Time..sumpah best gilew dowww malam-malam duk tepi laut,bakar kepak ayam madu,ikan yang menutup aurat(ha cube teka??) ikan caru ler bukan ikan carut ea,ikan tilapia..udang,sosej,ayam perap laa,nah amek ko! macam x pernah makan 100 taun kan..agaga actualy tu bajet tuk ramai orang tapi last2 orang yang nak datang tuh x jadi datang,terpaksa la kami makan sampai nak meletup perut.siap tapau tuk stock esoknya skali.. boleh dikatakan penuh la port BBQ uh malam tu,kiri kanan kami sume cina,da yang x cukup tempat ciap wat port sendiri kat tepi hotel..lantak ko la aihh janji bahagia..

haa comel x anak penyu ni??gigil dow time pegang aq takut mati je anak penyu nih >,<

buhbye! aq sentiasa doakan ko hidup la,semoga kita berjumpe lagi..sob..sob ;'-(  

first time seumo idup aq setakat 18 taun skunk ni la kan aq dapat pegang penyu..saiz anak penyu uh?? alahai kecil tapak tangak nyiru aq tadahkan..eh..eh ape yang aq melalut nih?? hmm xda la,memang kecil jew saiz dy uh,sume orang berebut nak tolong lepaskan ke laut anak penyu uh,korang tau x? menurut pakcik yang jage anak penyu  tu la kan,dalam 100 ekor anak penyu yang dilepaskan hanye 1 or 2 je yang mampu hidup sampai la jadi dewasa. aiseyh dasyat kan ratio dy 1:100.. yang len2 uh terkandas separuh jalan,samada dimakan haiwan lain,tersangkut kat jala or mati tercekik makan sampah sarap( haa that y la kita tak boleh buang sampah merata-rata ea,esp ke sungai dari sungai terus ke laut) n macam-macam la.
 time aq lepaskan anak penyu ni air memang surut aha memang sampi tengah laut la kami berjalan,bulan lak memang bulan purnama,waduhhhhh memang syokk abes la..last2  bile balik bilik,cousin kecik aq merungut-rungut kate kaki dy sakit coz pijak siput geweng (yang ko g pijak pesal?nasib badan larh!!)

 (hotel Legend time malam-malam)

lepaih BBQ time uh aq pulak jadi burung hantu kat balcony bilik kam...tapi tengah syok-syok aq menikmati keindahan malam,ntah orang dari mane ntah buat bising kat pool hotel legend ,pulak tuh pool uh memang bertentangan dengan balcony aq,perghh sabo je lah,tapi aq ase cina coz language dorang language mandarin,maybe dorang sambut Cak Goh Mei kat ctu kott..hahahaha
soknye pagi2 lagi cousin kecik aq dah kejutkan aq ajak mandi kolam..mula2 aku malas jew,last2 g jugak ler..disebabkan pagi-pagi uh orang x ramai aq pon join la mandi kat citu,best la gak mandi bawah air pancut..aq ase badan aq macam di urut-urut je bile kena air yang laju uh.

(cantik kan pemandangan pagi2 nih,time aq snap pic ni lak angin memang kencang,pergh masyukk glew)

 (inilah ikan yang beso glew uh tapi dalm pic nmpk kecik)


rabbit yang super duper cute! n tempat perjagaan anak penyu..

potong cherigte before kami nak balik tuh aq g la melawat tempat-tempat sekitar Glory Beach Resort uh,da kolam ikan Aropaima(sorry kalu x btol spellingnyew)..perghh ikan ni memang besar beb! aq tengok pong takut,silap-silap ley ngap aq!(cehh ini bukan shark weyh just klu kat tempat aq kire keli afrika la tapi versi naga nyew) da 2 eko dalam kolam uh,jantan betina larh..tapi ntah la lame-lame aq tengok geli pong da,gerun pon da gak,,ekekee...pastu tengok arnab yang comel dan jalan2 sekitar pantai tengok owang mancing ikan(err,,dapat ke ikan pak cik oii??) dalam area kul 2.kami pon bertolak balik la.tapi sebelum uh aq da la beli magnet uh sebagai tanda kenang-kenagan yang aq penah datang kat cini. wacchha!! Glory  Beach Resort ko tetap dalam kenanganku!! cheewahh...

p/s ; busu,bik elyn,naya n azim,opah,maksu n paksu n family,kak sheila sume tu la,,haha dengan izin ALLAH n tanpa korang aq x kan sampai di sini n merasa moment cegnih,,thank u'olls!
haha laqi 1 sorry la pic aq kat cni xda,coz aq malas nak upload, gemuk lah kikikik

Selasa, 19 Julai 2011

Aq DAN Muke Buku(facebook lerr)

(atenye mau wat koje univesti tapi ble dah muke buku depan mater,inilah jdnyer)
  


    Hmm jam aq dh menunjukan 1,20 am tapi mate aq takmau tido dah,mesti korang pelik un ape laa yang diwat malam2 buter bagi girl cam aq kan...yelah mane la mate aq x mau membuter coz lepas maghrib  tadi aq dah tido dah( hampehnyew budark) bagi sape2 yang memang kaki on9 27/24 jam sehari mesti depa perasan kat wall aq uh selalu jew da post yang bawu kan?ko ngat ko hot sangat??( sila muntah 7 baldi yew=,='') by da way yang sebenarnya memang camtu la,dulu time aq duk mengulor kat uma before masuk uitm aq akan tido sekitar 3-4 pagi..bile subuh mak aq kejot,mamai2 bangun n deras2 solat coz ngantuk punye pasal..pastu sambung membute bom jatuh pong x bongkar dah..

      Ape yang aq buat ek? sampi tido kol camtu..nak kate da anak,kawin pon belum,nak kate layan boyprend aq memang single mingle sejak purbakala(kelahiran aq yang dulu camni ke?) kerr sebab aq study??haptuihh aq bukan jenis yang study hard okies!aq jenis study y enjoy lebih<<agagagak...Korang tau sebab pe??(sape ko? ade aq kesah) sebab FACEBOOK la derr..Cinta aq tapi skunk blog yang terbawu kot,haha nampak sangat kawe x setia owangnye..happtuihhh...Ble cakap sal muke buku ni aq ase sume owang da kan benda alah ni( tak payah la nak kerek sangat kate fb ni yahudi n boycott kejadah sume uh,alih2 ko lah yang paling banyak wat account kan??kan?) even aq ni yang keja 27/24 jam online, account aq tetap 1 jew la..aha kalau berminat nak ber"prend" ngan aq add lah yew,coz aq skunk dah malas nak meng"add" owang. just in case mood aq bek aq add la kalau tak aq lebih suke meng"approve"" jew hehe
Kadang-kadang aq sangat pelik pe la dasyatnye fb ni kan,tapi bagi aq sendiri la influence dy memang besar beb! Dlu aq da gak MYSPACE N TAGGED uh tapi tak da la sampai tahap meroyan cam fb ni,alih-alih ble aq dah da fb aq biorkan jew yang len2 uh(password pong aq dah lupe) hahah abes madu sepah dibuangkan? erk btoi ka idiom aq nih? ape la spesial sangat kan fb nih? ntah la derr...sometimes xda benda pong aq nak wat,tapi aq akan mengada kan kerja aq,contohnye:

1.mempost status budus(=,=")
2.meng"like" status yang berjaya menawan hati aku ^_^
3.mengkomen pic owang(selalu pic gurlz la coz lelaki segan meyh)
4.share lagu dari youtube(selalu lagu jiwang la) or share link dari blog or page yang lawak dan kadang2 yang da unsur kerohanian gak(gud job!)
5.meng'usha' pic awek yang cun melecun( err..aq bukan lesbian ok! just mate aq suke tgok bnda yang cantik2)
6.menjengah2 ke wall mamat encem,selalu aq tgok2 je la,aq rase xlayak kot nak comen kat ctu
7.aha part paling best g stalker owang yang berjaya menarik perhatian aq,sonang citer setiap kali aq online mesti aq g tgok wall dy dulu(haha untunglerr ko weyh)
8.chat?? erm aq ni memang ler selalu 0nline tapi x semestinya aq berchatting coz aq lebih suke owang tegur aq,in fact just kalu penting bawu aq chat ngan owang uh>>bajet glew dak nih!
9.bace wall post kat dalam group uh,selalunyew posting dalam group SMKAS 06-10 uh,haha memang ler korang xnampak aq comen banyak sangat,tapi aq selalu follow tau,susah dah skunk nak dengar tazkirah cam dulu-dulu,so jangan lah penuhkan wall kat group uh dengan politik yew! @+@
10.yang aq ase aq selalu wat la kan,keja set privacy account aq.haha sorry lah yew korang,kadang-kadang mesti korang pelik asal lah kedekut sangat minah ni nak bagi owang tgok pic dy,ciput jew(ko ngat ko cantekk sangat??) nope la sayang oii, aq ni segan senaya,lame2 aq tgok pic aq makin aq ase hodoh senaya,daripada mata aq saket bek aq delete un,lagi 1 da yang aq set private,sape la yang tak teruja pic kena komen kan?tapi ntah lah..orang2 nih kadang ntah ape2 jew tulis..  

(ang tgok kucing kawe nih,setia un dy hok temankan kawe malam2 buter  nih)

(ni la accounting kawenye accounting yang dok xsiap uh)



haha tu lah antara gheja2 yang aq wat kat fb nih,memang takberfaedah sangat kan..sampi skunk pong aq nak ciapkan asaimen yang berkoyan2 ni pong aq still layan fb,hadoii patut la tak ciap-ciap budark!! tapi ape pon fb memang menemukan aq ngan bermacam-macam benda,nampak macam melalaikan,tapi dari sini lah aq kenal ngan macam-macam owang yang aq tak berpeluang kat reality misalnye golongan gay,bisexsual,nyah bagai uh..xlupe gak kat insan yang menjadi CDH aq sejak berumur 10 taun,dulu aq wat myspace uh semate nak cari ko,tapi sayangnye aq  tak jumpa,bile aq wat fb,alhamdulilah tapi  sume dah terlambat. eh,eh ape nih der tertouching lak..ok la,aq ase dah panjang dah nih,kang x masal gilew lak pale korang nak bace kan(sila muntah untuk 10 baldi =,=" haha ngandung ke weyh??) buhbye..wasalam,,tido lah kalian ngan lena ok,dan aq mau terus melayan lagu jiwang aq.Ngucap dlu beb before tdo!!

Isnin, 18 Julai 2011

Marimar Oh Marimar


          Hey2 hey u!! I’m coming back...ape kabar kalian arini?? Hope sume baik2  saja lah  yew..hehe ok laa ni den nk duk cherighte  sal telenovela kesukaan den>>> palagi Marimar  lerr... haha name un gurlz un,,memang la aq minat bab2 cerighte cam ni.. actually aq dah follow citer ni dah lame dah time first dy launch kat tV3 aq ..aq still ngat lagi yang waktu mula citer, mak marimar uh orang gaji jew,dy bwu kawin ngan bapak marimar Gustavo Aldama,mak Gustavo ni x suke kan mak marimar uh coz x setaraf(walaweyh typical drama la bak kate matlutfi90) standard la bile x setaraf haa macam2 la rencana jahat yang dirancang,sampi dy sanggup fitnah menantu sendiri(ishk3..haa wat mak metua di luar sana jangan wat camni kat menantu anda ea,awat kejam beno..nanti ang mati x dok sape nak tolong mandikan jenazah ang taw) hahaha bise la,then si Gustavo un salah sangka dan halau mak marimar uh keluar dari rumah. Cian un kalau aq yang kena pong sape yang  tak nangis beb! Tengah pregnant tuh..aduhh tangkap jiwa  beb!!  Nak dijadikan drama lah,,dorang jumpe balik n marimar un lahir..bile dy around 5 or 6 taun laa..tragedi pesawat  yang meletop tu pong terjadi,mak dy mati,bapak dy terselamat tp marimar n bapak dy terpisah..bermulalah episode kehidupan marimar kat pulau uh bersama lola cruz n lolo pancho aha x lupe jge ngan anjing yang pandai berlakon uh..pa ek nme dy?? Aha Fulgoso..sumpah! kalu kucing aq reti berlakon un dah lame dah aq hantar dy g ujibakat,tuan  tak  glamour tapi kucing glamour ok le tew...Tapi kan korunk entry aq nih bukanlah untuk synopsis marimar aw,x da gheja aq nak tulis benda uh,sape tengok mesti tau sendiri un citer uh..apa yang aq nak tulis sal pengajaran daripada cter marimar yang berbelit-belit nih..ok base on  my perspective la(erk sound weird dol)
  1. ·         Ok kalau korang ingat la,awal citer , marimar cm bodo2 ckit un,time uh Sergio bukan minat sangat  kat dy pong,dy just gunakan marimar coz dy sakit hati bapak dy kawin ngan Angelica...haa kat cini ktew ley nampak un pe jadi kat orang yang x da pelajaran(omputih cakap educated la),,actually ni la yang berlaku kat reality, contoh pompuan la yang selalu terkena, lepas diayat-ayat ngan lelaki c girl un percaya ler..”demi sayang lautan api sanggup ku redah,akan ku gapai bintang di langit buat penyeri idup sayang”” hahaha aq solute glew lar klu da lelaki yang still gune ayat munge2 nih..ble girl uh dah percaya bulat2 n bile makan x kenyang,mandi x basah tido x lena,kat ctu la c llki uh wat taik...’’sorry i rse better kte clash je la,i x ley mencintai u..i masih teringat kat kekasih lame i”” WTF! wakakakaka mne la x meraung girl tu kan,cintan punye pasal la,sampai biol kawan uh jadi dek cinta beruk nih..terseksa jiwa raga,berendam air mata,bersulam duka...
  2.  ·         Aha lagi 1 c angelica uh..korang tengok dy berlakon uh rse cam nak  bunuh dy je kan(dialog makcik2: aish..aq geram glew tgok angelica uh,x abes-abes,bile la nak mampus,nek menyampah lak aq tengok lame2 cter marimar tuh) hahaha tapi keesokannye mak cik uh tetap tgok gak kan..kan..kan.. ok stop, back to angelica yang iblis  glew tuh la kan,agak2 korang da tak pompuan yang cengtuh kat dunia ni??x yah kat dunia sangat la kat sekeliling korang..da x?? Erm maybe x 100% sme tp 99.9% da kut..hehe kalau da hati-hati la yew..xkesah la angelica pompuan or angelica lelaki,selalunya owang cmni dy hati kering tau,xkan berpuas hati selagi x dapat ape yang dy mau..dy akan kikis harta kita sampai kering ble dah pokai mula la cari alasan nak lepaskan diri,lagi 1  kalu dy x dapat cara kasar,cara halus dy akan gunekan...BOMOH @SANTAU MANTAU LAH!! Base on life aq la kan,sape yang kena santau ni susah la nak elok betol, kalau dy x jumpe owang yang lebih ’power’ daripada  tukang santau uh..dasyat beb! Sengsara hidup si mangsa uh..lebih menyedihkan sampai orang yang xbersalah lak jadi mangsa,sampai mati jadinya..tapi apa pon back to ALLAH lah..kalu korang selalu ngat kat ALLAH,insyaallah Dy akan permudahkan segala urusan korang..anggap je ini test dr Nya.   
  3. ·         Hmm kalau kite tengok la kan watak marimar uh dy cemburu ckit un dari Sergio yang cool uh(tambah markah untuk Sergio yang ncem uh)..well biselah kalau dah sayang memang ler cemburu,tapi cemburu ckit2 dah ler,tok sah nak dok cemburu buter beno,kan rugi namanyer uh..get arguing  just because trivial things... ini kawin un belom bawu couple tapi cemburu dah cam laki bini,aiseyh camne nak wat uh?? Cam kat fb laa..cian den tgok,kdang2 c kawan uh terpaksa private pic or unable to post on wall coz pkwe or makwe ngamuk sakan(selalu makwe la y kena) nak chat un juz 4 kawan sejantina je ley..OMG !bek jadi lesbie or gay je trus!! Hahaahahaha ape la gune da fb un...atau pon kalu dah tau diri uh cemburu,bek x yah couple la weyh,ni tidak  tgok orang len da,dy pong nak jugak,tapi  juz bcoz makwe lambat angkat col je.. dmarahnye c kawan uh mcam maki anjing, abes kalu tengah berak pon nak tahan sampai kena sembelit dulu ke bwu ley berak 4 answer calling ko??
·        Haa lesson yang aq dapat yang terakhir lah,,coz x larat aq nak tulis mayak2..korang tengok x life marimar time dy kat pulau,time dy bodoh,xda pelajaran n after dy jadi kaya,lebih cantik n ada segala-galanya..tgok x camne orang sekeliling dy menerima dy?? Absolutely,bile da kaya maka makin ramai la orang yang duk mengampu un..bile miskin, sape pon x pandang..nah,ni la yang berlaku kat dunia arini kan..bile dah kaya orang seolah2 baru tersedar akan kehadiran diri ko! Puihhh.... experience aq la kan, aq ni bukan la anak orang kaye pon,sederhana jew..hahah mybe yang kenal aq dunia reality  nampak aq cam anak orang senang je un,haha well aq memang suke bergaya n berfashion tapi x sume benda perlu xclusive n branded kan..lol! ape la gune otak uh,gne creativity la beb,kte wt dy,bukan dy wat kita..yang penting jangan BERHUTANG!! X gne la weyh,luaran Nampak bagus n cam kaye jew tapi hutang keliling pinggang,sekali muflis terus papa kedana!puihhhhhhhh...eh.eh asal dah melalut ni,sorry agak menjengkelkan jap^_^ erm cmni time aku kecik2 dulu,aq selalu la kena masuk pertandingan nyanyi bagai tuh..satu arini ni aq xdatang sekolah,coz xda sape yang nak hantar aku,ble aq datang sekolah keesokanya,aq tergedix-gedix la g tayang muke kat tempat budak2 yang tengah pakai kejadah ntah kat atas pale uh..pastu tau ape yang aku dapat??
“”pergi ko dari sin!,jangan nak ngade2 duk kat cni,orang suruh dtang semalam x nak!”” bukan budak yew y berkata cmni,tapi orang dewasa yang aq rase cukup waras n bole pk..

Pergh even time uh umo aq bawu setahun jagung,tapi aq xda la bengap sangat sampi x paham pe yang dy cakap un,aq sedo diri aq sape,x macam anak-anak orang taman uh,,yang selalu disanjung2 n dibangga-bangga kan,aq just anak orang kampong jew..OK la yang lepas uh lepas lah, aq x berdendam pong just aq ni jenis kalu orang ckap y sentap jiwa aq, sampi mati pong aq hingat..hmm TUHAN MAHA ADIL  pe yang aq dapat tau la, orang yang mengherdik aq uh dy keja membodoh-bodohkan budak yang paling menjadi kesayangan dy  time aq sekolah kt ctu dlu..astgha,janganlah jd cengnih yew,klu arini kite kaya or berada di puncak tapi lom tentu lagi akan datang kita berada di level yang same,jangan lah nak banding2 owang coz last skali ko mati tetap masuk kubo tanah un.x da makneyew...



ok lah memandangkan arini episod last marimar so  kat cini da la beberape pic yang menunjukan aq xcited glew nk tgok cter nih. aha lagi 1 x slap aq ending dy tadi dy dah potong..ending yang sebenar yang ni x slap aku lah..biselah kita un malaysia,maybe dy nak jage kut..ok2 cukup lah 4 arini yew..^_^

Ahad, 17 Julai 2011

speechless im already a blogger now(koya jerk!!)

Assalamualaikum...(hehe jwb jgn x jwb kang x msal je dpt DOSA free) 
     
   ambalan awan berarak pergi,
       membiarkan mentari membakar diri,
   hadirnya anda sangatlah beerti,
                                                   menghilangkan sepi menceriakan hari..

       wah,,munge2 ayat ayt aq?? aha aq mmg pro bab2 nih coz aq jiwangnye olang maa..ok la actully  ni adlh first entry aq tp aq x tau nk mmbebel ape kt cni(ahaks,btol kew??) certain korang mesti tertanya2 un npe aq wt blog ni..dlu ngampang2 ckp mlas la..bla2..bla..(sound like beat around da bush la) tp last wt gak..reasonyew ialah:
  •  aq bosan la ngan fb(tapi tetap layan gak hehe)
  • xda tempat nak aq conteng2 ngn idea bengong2 aq nih
  • status kat fb aq suke tulis panjang sampi over words tp xley post yew so kt blogg x ksah sangat
  • erm dlm idup aq mmg xda diary un,coz penat nak tulis tangan,so blog kire
  • ada request suh wt blog(dh xngat y keberapa kali) well xbek un hmpakn prasaan orang
  • sebab maybe naturalnya aq jenis manusia y sesuai untuk blogging kut
  • aq hampir lupa y aq ada bakat dlm penulisan cerpen(aiseyh cmne ley lupa ni,almaklumlah msuk uitm sume nombor2 je) so, aq nk polish alik la.. 
  • back to da main objective aq,dengan adanya blog,aq ley wt amal jariah(btol ke word y aq gne ni) seperti kongsi ilmu,experience,opinion n mcm2 lg
  • aq ni jenis observablenye olang,so bile aq dh duk perhati un something uh aq akn judge,tp mlgnya xda tmpt y aq boley bgtau ape y aq  tgok,so kt cni je la port pling ok kut..
  • sonang cter mcm2 la(alsan jew coz dh kering idea)hehe 
      
    MARI BERCOTCET-COTCET TENTANG KUCING AQ!!
     ini kucing kesayangan aq..aq panggil dy hmeeeeeeetttttt(ala2 gedix gtuh) kt uma ni of coz la aq y pling manjakan dy..juz atok aq la y ok ckit,sllu bg dy makan timeq xda..nk harapkan y len?? grrrr mati kebulur ar dy nih...kt uma dy la sahabat sejati aq..suke mnja2 ngan aq.so aq un pe lg..gomol2 la dy y cute marie nih..disebabkan aq sgt lah syang kt dy nih,aq sanggup bazirkan dwit beli bracelet kt neck dy uh..first time aq beli kt genting RM 17  then ble aq alik uma(coz time g genting uh aq stay kat NILAI uma uncle aq selama sebulan) aq un berie2 pakaikan kat leher dy..dy un palagi sukew glew lerr..(yeah tuan aq syng sgt kt aq ciap2 beli ole2 dri genting)...malangnye.x smpi 2 minggu dy pkai,suatu ary ni ble dy alik uma dh x de dah bracelet uh!! WTF!! Mmg aq ngamuk sakan la pas tu,even just RM 17 spe x syang beb! dwit gak un...pstu aq un membebel kt dy:
    "sape yang amek bracelet kucing aq x akn aman idup ko selagi x pulangkan alik benda uh".
     meow..meow..meow...
    "yang ko ni pun satu dah tau yang owang kampung ni(refer to tempat tinggal aq yew) un sume jakun yang ko gi menggedix tayang2 kt uma owang uh pasal huh??"(smbil menjegil2 mata aq kepada dy) 
     meow..meow..meow( bodoh tuan aq ni,aq un kucing betina kalau x mengedix x hot la aq!!) 
    "grrrrr,,geram ko tau x aq..penat2 aq beli tuk ko ntah sape yang bengap sangat g amek bracelet ko""
    meow..meow..meow..(ala lek2 la tuan,pa da ksah trus beli bawu ma..y lagi santekkk...) 
    tapi nak dijadikan cerite, suatu petang ni,mak aq panggil aq:
     "konye gelang kucing ko dah jumpe lom??"sambil bercekak pinggang
    ''lom..."(kening double jerk ^_^ terangkat-angkat..
    '' x slap mak td mak da nmpak gelang kucing uh kat uma sebelah,bek ko g tgok kat atas batu botol uma dy.."

    dengan lemah longlai dan rambut kusut masai aq un g la tgok,btol doww mmg da kat atas batu botol uh,still lagi ok just gancu dy dah xda(siot je un)
    ahahaha kan aq dah kate sape yang amek mmg xkan aman kan?kan?kan? tu yang dy pulangkan gak..tapi aq x expect la jiran sebelah uma aq yang amek,tau x sebab pe??hehe coz dy just da joko jew..xda hmmett..aje jahanam klu bagi kat joko uh pkai..(nak tau sape joko?? nantikan entry aq akan dtang hehe)
      
    skunk ni aq dah belikan dy bracelet bwu...aq beli time pc fair kat uitm artu..x mhal pong..just RM 8 jewk..da loceng lagi..kciingg..kciingg..kciingg comel un 4 dy pkai,,tp awal lg aq dh pesan kt dy "hmeett jge bracelet ni elok2,jgn ilangkan lagi,klu owg nk pegang,cepat2 lari,,ngat nihhhhhhh!!" dan aq ase dy un kucing y pham ckp aq,dy mengerti,alhamdulilah smpi skunk still da lagi kt leher dy la..so far so good...tp aq hrap akn dtg un still da lagi..hehe..lastly pe yang aq nak cakap ialah mmg lerr kucing uh binatang x faham cakap manusia,but kalu ko baik ngan dy,ko jage dy,ko x aniaya dy,xkan lah dy bengap sangat x paham ape yang ko cakap un..lgun dapat pahala beb! free aw n kucing un doakn kesejahteraan ko gak..spe yang untung?? diri sendiri gak un..x ksah la binatang pe un..contoh paling dekat kucing la..coz aq ase besepah-sepah kut kucing kt mane2 tempat..

          lagi 1,aq nak cter pasal pengalaman aq gak la.. dulu time aq sekolah menengah,time dekat2 spm gtuh rrr...aq bek glew ngan kucing yang dtang kat dorm aq( eh aq bukan nak bajet baek ea) bdak2 ni panggil kucing uh milo lg 1 uh aq x hingat ape bnda ntah nme dy..milo ni xda la comel lgu mna un..bulu dy kso la,mte dy biru aw..dy kalau lapar akan dtang kat dorm aq,so aq un x smpi aty tgok muke 10 sen dy uh,so klu da pape mkanan y aq da aq bg la kt dy,cam jajan(ahaha nmpak beno aq suke mkn jajan un) susu or biskut..nme pong kucing,klu dah lapo bedal je sume tu un..hehe tp ble pagi2 time aq nak masuk dewan peksa uh..milo akan kelibut2 kat depan dorm aq..n dy akan pndang aq..aq un merepek merapu la ckp kat dy "milo doakn aq ea..aq nk exam ni,semoga aq dapat jawab" alhamdulilah ape yang aq dapt tgok, result aq ok la..not bad..yang penting x da gagal ea(coz aq selalu gagal add math) pling teruk pong bahasa arab aq lerr D= dugong!! hahah tp aq x kesah sangat..aq mmg kurengg mnat BA( sorry ustz n ustzah,im just be honest tp sy ttp berterima kasih kepada kalian y bersungguh2 mengajar sy). secara konklusinya,kejayaan kita uh dipengaruhi pelbagai faktor2,kdang belajar bersungguh2 jew x cukup,klu hubungan kite ngn Allah,ngan parent,kwan2 n makhluk laen kt bumi ni teruk..sume ni turut mempengaruhi kejayaan kita ok..bak kata pepatah buat jahat jgan sekali,buat sekali,e2 hukum KARMA!! LET'S ENJOY NGAN ROCK KAPAK YOKK!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...