Selasa, 26 Julai 2011

GEMBLONG bukan Goblok yew..

salam



                                     pabila rembulan menyembunyikan diri,
pabila mentari berhenti menyirna
pabila hujan berlagu sepi,
pabila   angin tidak lagi menyinga,
ketika itulah aq hadir,
membawa kurnia menyerikan wacana,
moga abadi selamaya

 hmm tibe2 pulak kan nak bersastera malam-malam buter nih, actualy sejak akhir-akhir nih aq cam malas lak nak update blog aq nih,aq x tau nape,maybe mood aq xda kut lantaran kegusaran hati akan assignment yang tak siap-siap nih,pastu nek jew cuti sem trus da test subject killer lak uh...hahaha mau taknye bengong kepala otak aq. Banyak cerita n info aq nak share ngan korang tapi coz aq buzy last2 sume lenyap gtuh je.. OK LA arni aq sambung alik yew..korang rindu x kat aq??( haha perasannyew aq!sila hempuk laptop anda kalu anda geram ngan pertanyaan saya =,='')



for the first and foremost, klu korang tengok kat tajuk entry aq kali ni mesti korang pelik GEMBLONG?? ape kebenda alah uh?? yang bise dengar G stand for Goblok,gembel,gubrak( eh ade kew??) senang citer segala jenis G la..GGG AY..HAHAH GGGAY... ok la mak cik pakcik atuk nenek moyang sume..GEMBLONG  ialah sejenis makanan yew..M.A.K.A.N.A.N yang merupakan sejenis kuih tradisi masyarakat jawa..ok la aq mengaku yang aq memang mix-blood melayu jawa coz atuk belah mak aq memang berasal dari tanah besar jawa tapi speaking jawa memang sepatah haram aq x tau yew, coz mak aq x nak ajar(ahaha actualy t dorang  takut dah x ley ngumpat dalam jawa lagi coz dah da owang paham).Katanye atuk aq uh memang datang nek tongkang dulu time nak masuk tanah Melayu zaman dolu-dolu laa. So no wonder lah makanan pelik-pelik nih,tapi aq un bawu tau senya.. senang jew nak wat GEMBLONG nih..bahan utama ialah pulut,haa korang kalau setakat nak masak pulut mesti tau kan? (klu yang x pernah pergi ke dapur uh g jumpe uncle GOOGLE yew) cara-caranya ialah :  

1. kukus pulut dengan santan dalam api yang sederhana



 2. then bile pulut uh dah siap dikukus kena la dikeluarkan and letak atas dulang cam nie;
ha time nih pak cik-pak cik aq berie kuarkan pulut nih


 3. and then jadilah cengnih;

4. bile dah diletakkan di atas dulang,so kite kena kepal-kepal pulut nih untuk ditumbuk, medium untuk jadi lesung ni tak kesah,tapi mak cik and pak cik aq gne plastic beras jew coz nak elak besen dowang bocor ahaha


5. bile dah ciap masukan pulut dalam plastic beras,sediakn pelepah kelapa yang masih muda,sarut kesemua daun dulu yew, function pelepah tu untuk dijadikan sebagai penumbuk pulut yang dalam plastic beras uh.. So operasi menumbuk GEMBLONG pong bermula..haisyh klu x kena gaye memang berketak lutut aihh..jenoh lak tangan nak tumbuk.
sowang kena la pegang plastic time tengah tumbuk, kalau x da berjoget lak pulut dalam uh


6. nak tau sampai tahap mana halusnye pulut uh korang kena tumbuk,korang amek ckit and makan,kalu gune mulut je dah boley  mkan kire dah ok la tu..tapi kalau guna gigi kena tumbuk lagi smpai dy jd sticky taw....dh ciap kuarkan and letak di ats dulang tadi.Siap sedia untuk diratekan sekali lagi menggunakan tangan

ha nampak x perbezaan teksture pulut yang time mula2 and yang skunk punyew??


5. biasenya orang kalau wat GEMBLONG nih memang bergantang-gantang pulut,so memang byak la..kalau nak ditindihkan jgan lupa lapik ngan plastic tipis supaya x melekat( kang melekat jadi pulut lapis la pulok, bibir ang un lame2 jd tebal taw =,='') ok potong kecik-kecik, ready for eat!!


7. kalau nak sedap makan,jgan lupe serunding yew! fuhh mavellous abes ar kalau pekena ngan serunding,lagi-lagi serunding daging kan?? tangkap leleh nyew!!

amek kaw! sekawah serunding aq bagi,hehe actualy time ni cousin aq kawin,so standard la wat serunding 4 keja kawin

erm,sampai sini sajalah yew semoga korang dapat info la yew,kalu nak wat uh boley gak, GEMBLONG  ni kire adek beradik ngan LEMPER tu la,but LEMPER nak wat dy lagi leceh..nasihat aq,jangan makan pulut manyak2 sangat nanti perut kembong,angin manyak dlam perut.hehe ^_^


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...