Rabu, 27 Julai 2011

Kenapa tak reti speaking english??


salam...

cun x?? ehe aq copy dr page fb jangan cakap english kalau tak reti =,=''


wah balik je dari klas terus on netbook n update my blog!! agak komited glew kan aq ngan blog nih..haha sampai kan time klass tadi pon aq dah berangan nak tulis ape kat blog aq arini,manyak sangat idea..ok shawal,ko jgn tamak! tulis yang big impact jew yang trivial len ary.. erm disebabkan last klass aq tadi kelas bell 102( ni english klas yew,kt uitm subject dy dah jd camni) maka tercetus lah idea aq nak tulis yang berkaitan dengan main topic harini.. cam bajet je kan entry aq kali ini..terer sangat ke aq ni speaking english smpi nak post entry cengnih?? hehe nope la sayang..da sesuatu yang beneficial aq nak share kat cini..

time klass bell  tadi,my lecture Pn. Azlina( ehehe aq suke tengok muke  dy lame2 time dy ajar,aq pong x tau nape tapi aq suke sangat) suruh kami writing folk story or myth malay nyew..huhuhu haa aq bile bab2 writing ni agak lemah ckit la,,ketak pale lutut den taw! then, sape yang name dy kena panggil so dy kena bercerita dalam kelas tentang kisah rakyat yang dy tau uh..punye la nak pecah pale otak aq dok pikiaq ape kisah rakyat,yang biase kita tau bawang merah,bawang putih,tanggang,batu belah and batu bertangkup haa dan macam lagi larh.kalau korang rajin tengok slot lagenda yang karut marut kat tv3 uh,,haa mesti korang tau..tapi biasenye sume uh dah familiar sangat.. kita ni kalau nak wat sesuatu kalu boley jgan la copy cat pe yang dah da tapi buat sesuatu yang belom ada,tapi dalam konteks topic aq ni, aq maksudkan cube bagitau orang cerita yang orang tak penah dengar,bukan yang biase dengar..x da la jemu kan telinga ko dengar?? hmm terus terang aq cam orang alheizmer lak,langsung tak ngat 1 cerita pong! mule2 aq nak wat pasal Mahsuri coz time aq sek rendah uh aq obsess glew ngan Mahsuri ni,haha tapi sampai skunk aq lom da rezeki lagi nak mai Langkawi..:-(

last-last aq teringat sal kisah C BURUK dalam satu buku cerita yang aq suke bace dulu tapi kisah Mahsuri  tu aq bg kawan aq tulis coz dy memang tak da idea..hmm time nak tulis chegite tu la yang aq rase azab nak mampus.. aq tak tau la pe yang jadi kat pale otak aq nih,hang glew sampai simple word pon aq tak hingat,pastu aq rase nak translate ayat bm ke ayat bi computer otak aq gagal berfungsi dengan bek, yelah bunyi cam senang kan translate,tapi jangan la bodoh sangat translate bulat ayat bm ke bi..grammatical error uh!! kite kena  pandai olah ayat and vocab kena mantop!! sampi kan nak tulis,mata sepet and hidung kembang dalam bi pon aq tak tau,melantik dalam bi pon tak hingat,merawat pon same gak..manyak lagi la..punye la bengong aq sampi da sorang kawan aq tanye ilmu dalam bi ape,aq dengar lembu dalam bi ape??( pelik gak tak kan lembu pong tak tau..rupe2 nye ilmu,nampak sangat aq dah semakin pekak =,='')'bile teringat alik nek pecah perut aq gelak dengan kebodohan diri aq sendiri.. ape lah nseb..

bile dipk-pk alik nape ley jadi camni?? walhal sejak sekolah tadika lagi kita dah belajar bi.yang kat umah speaking bi uh len cerita la.. tak cukup dengan tu belajar bi lagi kat sekolah rendah,menengah,,tak cukup dengan tu kat U pon sume dalam bi, and kalau kita tengok alik surrounding kita pon penuh dengan bi..tapi nape kite still xley nak fasih cakap bi??nape bile kita nak tulis dalam bi ayat still tungang tebalik?? padahal word yang simple uh selalu kita jumpe kan?? hmm base on my perspective la and pengalaman aq sendiri kita jadi cmni sebab..
  1. kita tak yakin dengan diri kita sendiri,cam diri aq sendiri,aq tau ape yang nak dicakap dalam bi,tapi aq takut nak ucapkan coz takut salah and orang gelakkan
  2. rase berputus asa dengan bi, memang tak dinafikan da juga orang camni,aq pon lbih kurang begini la,dulu time aq sekolah rendah bi aq susah nak dapat A,kalau dapat A pon takat 80 jew pling tinggi,ape barang weyh.. bile time SPM aq agak sedikit kecewa ngan markah aq,aq target at least dapat A- tapi dapt B,bile tgok paper manyak kesalahan yang aq xpernah terpikir..Time SPM real pon,result aq 4 Bi juz dapat B+ je,lagi la sdey kan coz aq rase sume orang nak target bi A coz not killer subject, wt penat jew aq mntak sorang bro y study kt oversea ajar aq bi time spm nih,tapi last2 hampeh..
  3. rasa malu nak speaking pernah tak korang rase camni?? hmm aq pernah,kt mulut nih dah nak sebut dah tapi bila aq dengar orang yang bercakap ngan aq nih fluent gilew speaking smpi aq pon tak faham,aq jadi malu lak..terasa kerdil gilew diri aq last2 change to bm jew..
  4. tak hafal vocab/tak kuat ingatan ingat vocab bagi aq ni memang problem besar la,coz dy melibatkan ingatan kita,that y la kita digalakkan membace kamus supaya ingatan kita jadi kuat,di samping itu tak rugi gak coz kita ley check spelling..
  5.  tak selalu pratice speaking hmm disebabkan kita orang melayu,jadi memang ary-ary la kita cakap melayu,so lidah kita memang lidah melayu,time nak speaking kalu boley lidah uh nak terbelit 360 darjah kan? same la aq,aq pon tak tau nape jadi camni,mungkin lidah aq pendek kut coz kadang-kadang cakap bm pon boley tersasul. so parent kena la main peranan,its ok kalau time korang cakap bi uh memang berterabur abes,tapi bile korang cakap ngan anak, at least da la inisiatif c anak untuk bercakap, at least dy da mase  gak untuk guna word yang dy belajar uh(ni pandangan aq la coz aq pon seorang anak gak)
  6. short minded orang sekeliling ini pon satu hal jugak..yew memang tak dinafikan bm bahasa ibunda kita,so kita kena lah memperkasakan bahasa kita..erm yurp isu ni memang betul and aq tak dapat nak nafikan,tapi masalahnye negara kita bukan cam Jepun! Jepun even memang dy guna 100% bahasa d dy still ley maju tapi negara kita??( korang pk sendiri la yew) nak tak nak kita kena la ikut sekeliling kita coz kita memang tak da pilihan dah,kalu nak bersatu memperkasakan bm pon bape ketul je la yang mau..
  7. merasakan bi tak penting hmm jganlah pk camni yew,coz zaman skunk sume benda dalam bi,kalau tak tau memang susah la,hatta ko nak mintak keja pon dy akan judge bi ko dulu,bole ke tak? kalu bagus baru dy pilih,kalau tak nganga je la ko..
  8. sikap orang yang suke mengkritik yang melemahkan semangat untuk bercakap mungkin agak same dengan short minded,tapi aq nak tekankan skit coz aq selalu nmpak.. hmm orang kita,kalau bab2 mengkritik n judge negative kat orang ko memang pro..tapi bile terkena kat batang hidung sendiri tau lak nak marah kan? ade je yang tak kena..sedar tak korang sikap korang yang menjengkelkan uh menjahanamkan semangat orang yang bersungguh nak cakap bi..sape la yang tak da perasaan kan,bile dah diperli mesti terasa,lagi la kalau jenis cam lazer sangat mengalahkan peluru berpndu uh..common la,even kita dapat detect kesalahan orang uh tapi tak payah la nak perli-perli dy,diam-diam sudah or nak tegur pon gunalah cara yang berhemah,bukan gelakan dy atau pandang badi kat dy.. cube kalau ko ditempat yang same?pe yang ko rase?
  9. overconfident yang mendatangkan bala haa mesti agak pelik kan ayat aq nih,hmm ni kisah aq la, aq tengok diri aq ni kadang-kadang tak confident,so bile aq nak bina uh tanamkan dalam hati supaya jadi yakin,tapi bile dah yakin len pulak jadinya..selalu sangat la terjadi kat aq,contoh time first aq masuk debate mse f5,malam uh punye la lancar n senang aq bercakap,sume spontan sampai kawan aq pon solute,bile tang pertandingan uh,aq lah yang paling berterabur dalam group uh..malu beb! terasa aq! so len kali,lek2 jew la,,yang penting tenang,stay cool..
 10.  sombong bodoh kew bodoh sombong  haa lebih kureng camni la,well kalau kita dah tau diri kita lemah bi,janganlah malas nak improve..kena lah rajin sikit baru ley berjaya. lagi 1 situasi, dah la tak pandai tapi kerek nak mampus berlagak cakap bi,last2 orang ley detect kesalahan ko and kutuk ko,kalau kutuk dengan kawan kire ok lagi,ni kalau kat fb or blog haa tak ke malu..kalau aq lah kalau memang bengang la..rase nak cari tempat paling kecik kat dunia nak menyorok kat citu..    


ok lah kat cni aq sertakan sekali video yang aq rase berkaitan dengan topic aq..ok dokie buhbye..enjoy and chill bebeyh!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...