Selasa, 16 Ogos 2011

DOSA DI BULAN RAMADHAN

ASSALAMUALAIKUM 
Apa khabar korang sume?? hee dah lame kan aq tak update blog..erm sepi je blog aq. sorry lah..lately nih aq sangat buzy, ye lah student life is so hectic,a lot of assignments  must be submitted punctually. So that mean kne gilew2 lah kan aq kena ciapkan sume uh..tu yang sampi N&R kat uitm segamat nih dah tutup dah but kitaorang still kat citu just nak accomplish our assignments..erm selain e2 juga rutin bulan ramadhan pon dah change ckit,before this malam uh memang free tapi skunk malam aq klu tak da aral aq akan gi solat tarawih(hee mcam full je aq gi kan?haha) 
ok lah memandangkan aq pon tak selalu update blog aq time ramadhan ni,mybe y ni y last 4 bulan pose ni kut( harap2 tak lah=,='') so,aq nak combine la segala input-input y aq dapat n share ngan korang. malam nih un dah malam yang ke-17  n kita pon dah bace doa qunut time witir last make pejam celik-pejam celik akan berakhir lah ramadhan kita ni lepaih uh raya sakan lah..tapi aq tak nak cerita raye coz aq ary2 raye( haha mentang2lah name aq SHAWAL mke x salah kan aq nak bajet kejap..hehe) aq just nak cerighte sal bulan ramadhan.Skunk ni bawu aq sedar n rase kat hasti nikmat bulan nih..dulu aq x feel sangat coz aq budak lagi,skunk pelan2 dah ley pikiaq sendiri la

Bile bulan ramadhan,ibadah yang paling femes dikaitkan dengan bulan nih of coz lah berpuasa selama sebulan..haa lelaki muslim memang wajib yew berpuasa!no excuse! tapi pompuan dy da len skit..klu dy dapat puase full meaning da lah something wrong kat dy uh..haha n solat tarawih... Seperti yang kita tau pabila bulan ramadhan,syaitan-syaitan akan diikat,pintu neraka akan ditutup dan pintu syurga dibuka seluas-luasnya( untungkan sape y mati bulan puase,terlepas siksaan kubur dy) pahala juga akan dilipat-gandakan tapi sayangnya masih ramai diantara kita yang tak mau grab chance ni! yelah..kalaulah pahala uh bentuk dy cam duit,aq rase sume orang akan sanggup nak beribadah sampai tak hingat dunia kan..tapi ALLAH uh MAHA BIJAKSANA dy nk judge  keikhlasan hati hambanya that y dy pahala uh tak nampak,kat cini lah iman kita memainkan peranan penting..
baru2 nih ustaz yang bagi ceramah da cakap; kita nih kalau berpose juz dapat lapar n dahaga jew.. len2 tak da sebab..
kita berpuasa,tapi kita still tak tutup aurat macam tak pakai tudung n bangga tayang rambut y d dye blond ala2 mat saleh celup uh
kita berpuasa tapi mulut kita still ,telinga kita mendengar benda y lagho,mata uh tak dijaga n masih tengok benda2 maksiat
kita berpuasa,tapi solat fardhu tinggal..haisy camne nih?camne puasa kita uh nak diterima ALLAH klu solat yang menjadi tiang agama uh kita tak wat..alamatnya sia2 saja lah puasa kita uh..
kita berpuasa tapi tangan menaip mesej2 lucah kepada pakwe or makwe,bile time berbuka niat uh memaglah dah bek,berbuka puasa bersama2 tapi berdua-duaan style dating uh yang merosakkan pahala kita uh
kita berpuasa tapi nafsu kita masih penuh dengan sifat tamak,dengki,dendam dan segala sifat mazmumah 

erm..kalau diikutkan memang btol un ape yang dicakapkan ustaz uh..base on my perspective aq n my observation la kan, kita memang berpuasa tapi nafsu kita still tak berpuasa contohnya satu arini ni aq g la program kolej kat masjid,makanan dorang cakap dah disediakan untuk kami..tapi bile sampai turn aq n ramai jugak la budak2 yang seangkatan dengan aq nak amik nasi dan lauk, nasi pulak takda. time first aq tengok orang yang amik makanan uh,pergh pinggan dy uh kalau ley mau terkeluar segala isi yang dy letak atas dulang uh...senang cakap meriah lah pinggan dy,tp bile sampai orang2 yang last, alahai nak makan un tak da selera..time nak tunggu nasi sampi uh, azan pon  berkumandang,tapi 1 ape pon tak da coz orang-orang yang mula-mula amik kuih-muih yang da macam tak pernah makan setahun..dasyat kan..last kami buka ngan air sejuk ja..bayangkan lah camne sakitnya perut orang y tak makan ape2 sejak malam tadi uh..sah2 lah bile air sejuk masuk..memang kembong la kan perut ko! bisenye just tuhan ja y tau..bile kami sudah makan,kat tempat letak pinggan uh,berlonggok-longgok kuih yang tak dimakan dibuang begitu sahaja..NAH! inilah yang dinamakan TAMAK!!klu ko dtempat y sama pe y ko rase? tak sdey kew ko,dah la makanan ko cam nasi tak cukup syarat sedangkan orang y dapat amik macam2 uh,buang2 je makanan yang sepatutnya jd hak orang y nasi tak cukup syarat uh..

selain itu juga,kita berpuasa tapi kita tak mencegah diri kita daripada melakukan perkara yang membatalkan puasa kita seperti: di bulan puase kita still berhati busuk dan bersifat dendam dengan menganiya orang yang pada kita dy adalah musuh.Pada aq lah,yew memang nak melupakan perbuatan orang yang menyakiti hati kita uh memang tak mudah,berkemungkinan sampai mati pon kita akan hingat..tapi cube kita muhasabah alik diri kita,sapelah kita n ape lah hak kita nak berdendam dengan sesama sendiri sedangkan ALLAH n NABI MUHAMMAD un TAK PERNAH BERDENDAM kt KITA, sedangkan sampai saat ini kita hidup rasenye mati idup semula un dosa kita still tak abes-abes n belom tentu sudah diampunkan cube korang bayangkan kalau ALLAH e2 berdendam..haa tak ke mampos kita asyik kena ditimpa hukum n balasan sebab ingkar perintah DY? tapi manusia sungguh dasyat,sanggup gunakan jin tak tau lah kafir ke islam nak santau orang..Da pulak yang hantar untuk test orang tapi dah tak reti nak seru alik supya keluar dri tubuh orang tuh..Ada juga,yang menyalahgunakan ilmu batin dorang uh ke arah tujuan yang menyalahi syarak..Astagfirullahhalazim..nauzubillahminzalik..
Ayatul Kursi
Terjemahan;
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya.  Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. (Surah Al-Baqarah ayat  255)

kalau lah korang hayati betol-betol ayat kursi ni..insyallah maka akan terhindarlah segala ganguan tak kira lah mahluk halus ke,celaka or bala ke,sebagai pelindung pon n macam-macam lagilah..tapi dengan syarat KORANG KENA YAKIN N TANAMKAN DALAM HATI DAN PERCAYA HANYA ALLAH YANG MAHA BERKUASA DAN TIDAK ADA SATU MAKHLUK PON BOLEH MENGATASI KEKUASAANNYA MELAINKAN DENGAN IZIN ALLAH!!  e2 lah kuncinya,bukan time susah bwu terhegeh-hegeh n mau bce n hati pon macam ye tak yew jew,,camtu memang sah-sahlah takkan menjadi ape-ape.actuly jasad n roh korang akan bergetar  pabila korang menghayati betol2 ayat kursi nih..etulah yang membezakan antara bacaan ayat kursi yang dibaca oleh seorang mukmin dengan muslim yang hanya pada nama atau jin-jin yang mau menyesatkan manusia uh.. memang sume ley bace tp hakikatknye tak sume percaya n memahami ayat kursi nih..



kalau sape2 yang pernah tengok citer KARAK uh, korang perasan tak ending dy uh cam len macam skit n susah nak difahami..ngat tak,kat 1 babak y popuan bek uh nak mati,dy didatangi dengan macam2 ganguan untuk menyesatkan akidah dy, dy try nak bace ayat kursi tapi dy tergagap-gagap..biselah aq rse klu aq kat tempat dy pon aq akan jadi camtu..tapi apa yang menyebabkan last skali dy terlepas dari sume uh?? ahaa inilah mesej yang nak disampaikan director, kita kena yakin dah percaya dengan apa yang disebut dalam ayat kursi uh..bile kita percaya kan maka satu persatu segala ganguan uh pergi..COZ TAK DA SAPA PON YANG DAPAT MENGUASAI KEKUASAAN ALLAH..

ok lah..cukuplah setakat ni dahulu,hehe aq da banyak lagi contoh manusia skunk ketika bulan ramadhan nih..tapi aq rse ni pon dah pnjang,,xpe lah,,t aq sambung lagi,,hope korang dapat input lah,,SEMOGA BULAN RAMADHAN INI MEMBAWAKAN SERIBU KEBERKATAN N SEMOGA KITA BERPELUANG MENEMUI MALAM LAILATUL QADAR..AMIN..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...