Jumaat, 5 Ogos 2011

[MESTI BACA]tips untuk kekal cergas di bulan ramadhan!

salam ramadhan! erm camne hari berpuasa korang arini?? lemah,penat,lesu or tak bermaya? tehee>,< anggap saja ni dugaan dari ALLAH untuk menguji keimanan korang..tak rugi kalau kita berpuasa nih manyak pahala..and..and..and.. dosa pon sepatutnya kuranglah,coz bulan ramadhan ni syaitan2 telah diikat, so kalau korang pelik nape still da kejahatan dalam bulan ramadhan,tepuk dada tanya selera,ANDA LAH SYAITAN YANG SEBENAR!! erm ok cube korang tengok kulit disekitar kuku korang?? kering x? manyak tersungkap tak? hehe bibir lak..ADAKAH TISU JAMBAN LAGI LEMBUT?? haha that mean korang mengalami dehidrasi yang sangat tinggi,dimana tubuh badan korang kekurangan air..even bulan puasa pon,air tawar jangan lupa minum manyak2..hah,tak perlu aq nak listkan benefitnyew korang sendiri sudah tau kan..


straight to da point,kat cini aq nak syorkan 3 jenis air yang sesuai la or paling simple for bulan puase nih;
1)  ni air tawar yew..aq jerang sendiri gune heater coz aq alergic ngan water cooler ...ok  nape choice yang first aq air tawar@sky juice?? becoz sehari suntuk tubuh korang tak dapat refill back air yang hilang disebabkan aktiviti hidup korang yang menyebabkan tubuh tu sweating or kencing.. So bile azan berkumandang,make sure air yang korang minum dulu adalah air tawar.  KALAU KO TNYE KAT BODY KO PON DY AKAN CAKAP CAMTU JUGAK KAN..KORANG JEW Y WAT PEKAK OR TAK PAHAM2,,HAHAH..bukan terus minum air manis2 sampai nak meletop perut tu yew..itulah yang menyebabkan korang mengantuk time nak tarawih nanti..orang time bulan puase patutnye makin sihat,korang lepaih bulan puase terus tahan wad coz kencing manis..apalah=,=

2) my second choice lak air 100 plus..you all tau nape? ok check balik kat botol or tin 100 plus uh ape yang dy tulis; 100plus dirumus khas untuk menghidrat dan mengembalikan semula bendalir,tenaga dan elektolit yang hilang semasa anda menjalani gaya hidup aktif.ini memastikan anda mencapai prestasi maksimun! DAN Y PENTING DISYORKAN OLEH MAJLIS SUKAN NEGARA OKEYH! tapi janganlah korang bantai setiap kali berbuka minum air ni berbotol-botol..e2 dah salah tu,,minum ckit sudah..takat nak bagi body uh energetic skit xda lah lesu semacam..lagi pon 1 botol nih ley wat stock 4 satu minggu kan,,jimat duit.hehe..lagi 1,for better result,before korang minum air nih,better korang buka dulu cap btol ni,function dy nak bagi gas dalam air ni kuar,bile gas ni kuar baru laa air ni jadi air yang berubat.

3) and my third choice is nestle bliss..haa bagi korang yang tibe2 dapat sembelit time bulan puasa nikan,haa eloklah minum air ni,,experiment aq la kan,,bile aq minum air ni,aq pon senang la nak membuang.. lagipon air ni cam cuci korang punye usus la melalui kandungan fibre dy..bile kite tak makan,actualy kandungan hidrocloric acid dalam perut uh akan bertambah,,that y la yang dapat gastric tu,,yang menyebabkan sakit sangat tuh coz hidrocloric acid ni lah.. dy menghakis dinding usus korang..jangan terkejut nape da HCL dalam perut kita yew? coz memang semula jadi dy da tapi function dy untuk membunuh bacteria dalam perut dimana perut merupakan tempat digestion bagi sumber protein!! tapi bila dy berlebihan e2lah yang menyebabkan gastric..(alhamdulilah even skunk aq amik banking tapi ilmu bio time f4,f5 aq still hingat >,<)

okeyh e2 yang info yang aq mau share!..selamat berbuka puasa korang ^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...