Khamis, 27 Disember 2012

HOT NEWS!!

WANNA BE A GREAT SINGER OR DANCER??  common do click here!

Super Star Live- Special for those who like singing and dancing

SuperStar Live, a massively multiplayer online karaoke and dance game where you can showcase your creative musical talent and shine. This game is Free 2 Play, so let's download and give this game a try!


NAK RM100000 FREE?  RM 100000 WAITING FOR U!!common do click here 


MISI: 'Brainstorm' untuk Komuniti Anda. RM100,000 Menanti!
Bayangkan idea ANDA untuk Malaysia yang diimpikan menjadi REALITI (dan anda dihadiahkan RM100,000)!


 MYSTERY OF KG. WELLINGTON!! click here to know further

VIDEO: Uniquely Named "Kampung Wellington". Heard About It?

Find out what Petronas employees, students and affiliates were up to in Kampung Wellington!

Selasa, 25 Disember 2012

Intimacy Problems?? Ini solutionnya

Howdy peeps!! Lame kan tak celoteh dekat sini okay,okay my dear readers shawal nak tanye nih korang ada masalah-masalah ni tak
ANDA ADA MASALAH INTIMASI??
TERCARI- CARI PRODUK-PRODUK INTIMASI??
MALU UNTUK BERTANYA TENTANG HAL-HAL INTIMASI??
TERCARI-CARI AGEN JUALAN PRODUK INTIMASI YANG DIPERCAYAI??
MENCARI PRODUK UNTUK KESIHATAN DALAMAN LELAKI DAN WANITA??

Jikalau jawapan anda YA, so let's me help u.. ok shawal sekadar nak share dekat about one site ni yang menjual segala produk berkaitan intimasi. Yew memang tak nafikan bile bercakap tentang hal-hal intimacy or seksual ni majority orang-orang kita malu untuk bertanya. So korang-korang semua lebih suke senyap-senyap online gi google pasal ni kan?? Bukan married couple je yang google benda-benda camni kadang-kadang orang yang belom kawin pon akan tercari-cari jugak solution berkaitan masalah dalaman dorang, contohnya golongan remaja perempuan yang mengalami masalah keputihan yang agak kronik...

Shawal yakin ramai kawan-kawan kat luar sana ada masalah keputihan yang kronik kan? tapi segan nak bertanya.. It's ok..I understand ur matter..after dis tak yah sedih-sedih lagi ok?Kat sini shawal nak suggest rangkaian  Harmony Product  yang boleh membantu masalah korang tak kira wanita atau lelaki.Ok for your information rangkaian produk harmony terbahagi kepada 3 range iaitu Produk Intimacy, Produk kecantikan dan Produk untuk keluarga. So far rangkaian produk intimasi sangat mendapat sambutan yang mengalakkan dan ramai customer yakin akan keberkesanannya. rangkaian produk kecantikan juga tidak kurang hebatnya dengan menawarkan produk-produk yang berkualiti tinggi di samping dengan harga yang berpatutan.  Tapi untuk rangkaian produk family masih dalam proses untuk dilancarkan.

For da begining sy akan introduce u'olls dengan produk rangkaian intimacy dahulu yew.. kalau berminat boleh click link-link yang sy dah provide. Korang boleh beli and bertanya dekat situ. ok antara produk-produk yang terdapat dalam rangkaian My Intimacy ialah:


 




 



Kenapa anda perlu memilih produk Harmony sebagai penyelesaian masalah anda??

HARGA BERPATUTAN& MAMPU DIMILIKI 
TERJAMIN KUALITINYA
100% HALAL
BERASASKAN TUMBUHAN SEMULAJADI BUKAN BAHAN KIMIA YANG MEMUDARATKAN
KEBERSIHAN PRODUK YANG TERJAMIN
TAK PERLU SUSAHKAN DIRI UNTUK BERJALAN KE KEDAI 
PENGHANTARAN PRODUK SAMPI KE PINTU RUMAH ANDA

untuk maklumat lanjut korang boleh log on into www.harmonymall.com.my. oh yew, produk ni bukan shawal yang jual yew, shawal hanya tolong promote je kalau nak tau pasal produk korang boleh click kat setiap link yang sy dah post each produk uh..Tapi x pe.. next time shawal akan provide more informations dekat korang..stay ahead! see u next..thanks for reading!! xoxo SHAWAL =))

Ahad, 23 September 2012

Nak jadi Model, Popular,Glamer???

WHICH ONE YOU PREFER TO WANT A BE??

As-Salam

Hello my readers! I'm miss u'ouls deadly!! ok memandang skunk aku tgah free so dapatlah aku lepaskan gian untuk blogging kan??.Alkisahnya bermula cengnih,bohsan-bohsan tengok tv,aku surf enet..actually aku nak search lain..tp tibe-tibe kuar tajuk "nak jadi model" kat pautan google uh--> nampak tak berapa ramai orang search pasal benda alah nih kat google,sampai pak cik google uh dah hafal dah =,=''..aku tengok ntah papeh jew yang kuar tapi mata aku terpandang yang nih   Nak Jadi Model?? ,so aku pon click larh..bace punye bace..hurm macam-macam  pengajaran aku yang dapat.makanya tercetuslah ilham aku kali ni ceewahhh...

ok memang aku tak nafikan ramai yang nak jadi popular,hot-stuff, glamour n sebagainya... aku??? ahahaha hipokritlah kalau aku cakap aku tak da feel as the stated above kan? so whatt?? hmmm argh lantaklah masing-masing punya hal....tapi bile pikir-pikir alik benda alah nih lebih banyak mendatangkan keburukan daripada manfaat..alangkah bussinesswomen yang tak da nak posing bagaih dalam magz uh mati kena bunuh..inikan  plak si model yang terlebih posing..hurmm x mustahil kan??negative impact dy more kepada perempuan yang involved in this field larh..lelaki?? err ntah lah ek,aku rase lebih kepada GAY Harrassement kot!! :-)))

Based on my opinion,actually semua orang da oppurtunity nak jd model, nak dengan tak nak jewp, dimana ada kemahuan disitu ada jalan ok?? yang aku tau lah..kalau korang da "cable" means kenal ngan ramai photographers itu adalah bonus tuk korang, lagi-lagi kalau kenal Annas Easky tu kan---> erk aq pon x kenal sangat dia nih senya sekadar menyebut nama famous jerr.. then,kalau rajin involve lah kat mana-mana modelling contest tak kisah ler kat magazines,enternet,tv pon boleh..dapat form dy isi,dapat tak dapat itu belakang punya citer.. join program tv cam Imam Muda, Gadis Melayu, pngacara baru pon boley jadi femes gak...Wait!wait!wait!.."iskh..iskh..iskh.. saya tak cantek,saya tak menarik bla..bla..bla.." 

hoi2... ko ingat mostly model-model uh sume perfect ke?? tak yah nak mengutuk diri larh.. dorang tu pon kalau tak da make-up setebal 4 inchi, korang pon boley pengsan hookay?? just be confident.. aku berani cakap, make-up uh sangat magic glew yew!! it can make u look different just in twinkling of eyes!! watchhaa..  but one thing  i could see obviously it's about body.. yurp y ni aku xley nak wat pape coz mid-set orang kita memang dah macam nih, orang yang body dia slim memang ley go futher,,tmbah lak kalau ada rupa kan..memang perfect..tapi pape un body la..kena da cutting sket.. kalau gemuk agak kureng ckit lah,.haa lagi 1 kalau orang tinggi..haa ini memang complete package  larh kan..

Hmm itu yang aku tau lah kalau nak jadi model yang shoot sana sini uh... tapi bagi aku lah kan, main pointnye nak jadi glamour,famous,hot-stuff je kan?? haisy jangan sempitkan fikiran, nape nak pilih jalan susah andai diri serba kekurangan---> pergh ayat tak bley blah! aku pecahkan kepada dua bahagian to 'become well-known'' or "to become notorious"..yurp it's up to u to choose ur own path.. kalau yang 'to become notorious" tak perlu nak mention larh, cukup lah jadi budak paling terejal kat sekolah..upload video 18SX kt youtube aha tak pon jadi penagih dadah kat dalam kampung..atau buat aksi paling berani mati ketika merempit..comfirm anda glamer..tp tu lah..glamer kerana kejahatan..hmmm

isy kan sayang tuh...walhal potensi awak nak jadi famous dengan cara baik banyak sangat..cume mata awak yang buter kot... suggestion aku larh kan untuk zaman sekolah..jadilah budak paling pandai dalam batch..asal exam je straight A++, klau tak ley, jadi budak yang selalu menang dalam pertandingan, tak kisah larh pertandingan papepon,seni ,sukan,sains,agama argh macam-macam lah.. haa kalau selalu jadi imam,bilal or bagi tazkirah kat dalam surau pon boleh jadi glamer gak...ramai secret admirer t..hehehe

tu zaman sekolah,kalau kat universiti lak..hmm try involve dalam club2 yang ada uh.. try jdi MPP,exco association, best student and macam-macam lagi larh yang penting expose diri kat public..kalau asyik duduk terperap dalam bilik macam mane laa orang nak kenal kan..tapi sume uh kena agak-agak lah..jangan sampai gile kuasa,syok sendiri dan sebagainya..Tibe-tibe aku teringat kata-kata lecture aku yang berbunyi macam nih " Tak gune kalau pegang jawatan itu ini kalau repeat paper n fail exam. mana taknye asyik tak datang kelas jew, lebih pentingkan jawatan daripada pelajaran sedangkan awak masuk U untuk belajar bukannya nak jadi itu ini'  even ayat ni bukan ditujukan kat aku tapi aku tetap jadikan pedoman supaya aku sentiasa beringat..

tu time kat u, kalau dah kerja lak hmm jadi lah orang yang paling berpengaruh..yang boley bagi income kat company,rajin n tak banyak masalah tu of course lah kan? klau tak cukup nak glamer lagi  involve dalam politik.. wat projek sana sini..erm kompem glamour you...atau lagi simple..yurp by money... tau tak betapa besarnya influence money ni skunk?? orang cakap kalau ada duit sume benda boley beli kan?? tak da duit, pandang sebelah mata pon tak nak..well..nak wat camne dah mentality majority manusia macam uh.. cantik,power,cinta,harta sume boleh beli dengan duit.. naseb baik mati tak boleh nak beli,kalau tak ramai dah billionaire nak beli, mane lah tau kut2 ley extend tarikh..hehehe

so conclusionnyew tepuk dada tanye selera.. banyak  sangat cara  nak jadi glamor nih.. jadi artis pon lagi lah cepat nak glamer kan...  asal ada kontroversi n  scandal memanjang lamelah glamernye..klau tak da kontroversi n gossip panas mana orang nak kenal ye dok?? hehehe tapi kalau aku sendiri lah kan,kalau aku nak fames pon,femes dengan cara baik lah..huahahah mane lah tau kan satu masa nanti aku launch my own brands.. hee aku cukup minat bab2 kecantikan nih,fashion pon ok gak..mane lah tau one fine day ti ley kawtim dengan HANA TAJIMA---> my idiol beb!! amin... tapi pape pon wat mase skunk aku kena study dulu...study sampai pandai..tanggungjawab aku kpd family esp parents aku lom selesai lagi..banyak lagi dugaan hidup yang aku kena tempuhi... One more thing, jadi diri sendiri tu lagi baik so,kalau  jadi femes pon itu adalah original trademark kite sendiri.. Macam Dr. Mahathir Mohamad tuh..aku rase sampai skunk belom da lagi menteri yang leh challenge dia..he is brilliant!!  cara dia berpikir lebih jauh ke hadapan..bukannye suke-suke ikut citarasa dia...huh secara tak langsung kan dia jadi model jugak uh..inspired orang ramai..

 lastly..andai di saat anda hidup nih,anda masih tidak merasai nikmat menjadi popular di kalangan manusia, tidak mengapa..jangan bersedih.. jadi popular di sisi ALLAH dan RASULULLAH  itu jauh lebih baik daripada segala popular yang ada di dunia ini yang hanya bersifat sementara.. mematuhi segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya adalah kunci utama..Subhna-ALLAH! kita adalah insan yang tidak pernah sempurna, tetapi sekurang-kurangnya kita cuba untuk memperbaiki diri , daripada tiada langsung  usaha ke arah itu. Jikalau tidak,maka sia-sialah kita hidup di kelahiran ini..

P/S: jgan lak korang cakap aku model lepas tgok dp fb aku yurp..hehehe buat lawak ok?? itu gambar kenangan dinner DIBA..hehehe bile lagi nak pakai cengtuh except da event jewp..takkan setakat nak gi kelas or bandar nak pakai vogue kan..gila ke apeh?? posing?? hahha sume orang ley wat cam tuh..cool larh!

Selasa, 7 Ogos 2012

Maaf..tetapi kamu memang kejam!!


Salam

 Salam ramadhan kepada semua pembaca-pembaca blogku,sorry lah rasenya dah nak dekat raya kan,tapi baru nak wish..hee sorry but that's not too late i guess..usah dikau tanya kemana ku pergi sehingga blog ku ini terkapai-kapai sendirian..jawapanya tetap satu, aku buzy glew maut( ahaks buzy lah sangat =,=") hmm ntahlah aku just rase banyak benda lagi berpekdah dari tulis blog yang berjam-jam nak tulis ni-->bagi aku laa..

tapi hari ini,hatiku bagaikan ditarik-tarik,meronta-ronta,meraung-raung nak blogging (ayat x yah nak hiperbola sgat lah shawal!) sebab ada sesuatu yang aku mahu sampaikan...sesuatu yang menjadi pengajaran.. Hmm..Sejak akhir-akhir ni aku rasa  hostel aku bagaikan tidak selamat lagi,bagi ku ibarat pencabulan hak asasi manusia tiada privacy terutamanya penghuni perempuan seperti aku. 

Baru-baru ini,kami digemparkan dengan berita bahawa seorang student part atasan yang memakai topi maitenance  masuk dalam toilet perempuan dan merakam aksi seorang mangsa(perempuan)yang bagi kami terlalu sakai! yakni berak! terkejut..yurp memang terkejut kerana aku tak sangka jadi sebegitu. bagi aku,mostly yang berada di sini semuanya yang berpendidikan tinggi,masing-masing memiliki akal yang waras...bukan calang-calang orang...tetapi mengapa tergamak benar lelaki tersebut bertindak sedemikian rupa??

apa yang lebih menyedihkan lagi,kes ini terjadi dalam bulan ramadhan,bulan yang penuh keberkatan. Ustaz dan ustazah  time sekolah dulu selalu cakap pada bulan ni,semua syaitan telah diikat daripada menghasut anak-anak ADAM daripada melakukan kejahatan. Tetapi kali ni aku sangat pelik, siapakah syaitan yang sebenarnya?? bila terjadi perkara sebegini,aku tidak menafikan bahawa syaitan yang bertopengkan manusia itu jauh lebih dasyat dan kejam!!mungkin ALLAH nak bagi petunjuk kepada kami apabila perbuatan lelaki tercebut terkantoi pada hari jumaat..area  time solat jumaat juga..nauzubillah
Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan dan sesiapa yang menurut jejak langkah Syaitan, maka sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menyuruh (pengikut-pengikutnya) melakukan perkara yang keji dan dan perbuatan yang mungkar. Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih dari dosanya selama-lamanya akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) dan ingatlah Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.

Bagiku ini bukan silap mangsa(perempuan) tersebut,yurp aku berani jamin..bagi aku ini memang silap lelaki tersebut! dia memang tak sepatutnya mengambil kesempatan!! dan aku dikhabarkan pula dengan kewujudan video tersebut,katanya memang wujud dan ayat "yurp kitaorang memang tengah tunggu video tu"sangat mengerunkan kami (penghuni-penghuni wing toilet berkenaan) kerana tidak mustahil juga kami turut menjadi mangsa lelaki desperate itu!! ada rakan-rakan berkata, mereka pernah terserempak dengan lelaki itu pada hari khamis sebelum terkantoi  pada hari jumaat..ini kes baru "terkantoi"..abes kalau tak terkantoi?? agaknya sampai hari ini pun dia masih bermaharajalela lagi..

aku sedih sangat,even bukan aku yang jadi mangsa tapi aku dapat rasa kalau aku ditempat magsa tersebut. bayangkan video kita b*&% k menjadi tontonan umum,x kisahlah asalkan yang melibatkan privacy..of course kita tak rela kan?? itu soal maruah dan kehormatan..tegarkah kita melihat maruah diri kita dipijak-pijak sedemikian rupa... pernahkan anda terpikir kalau suatu masa nanti kalau anda melihat isteri,anak perempuan,mak dan seangkatan dengannya dirakam sedemikian rupa?? ape yang anda rasa??

sekarang teknologi semakin canggih ,dalam beberapa saat sahaja benda yang sekecil kuman pon boleh tersebar satu dunia hanya melalui internet.inikan pula hal yang sebesar gajah?? sungguh..kamu tersangat kejam wahai pesalah(lelaki tersebut dan sesiapa yang pernah melakukan perkara sebegini).. bagi aku,mangsa kes ini adalah seorang insan yang baik,dia bukan jenis minah gonjeng2 yang gedix birah bagai! bukan! jauh sekali...dia seorang yang pandai dalam pelajaran..tak terlalu pendiam dan tak terlalu kepoh sangat..biase-biase sahaja...still menutup aurat dan beragama..jadi bagi aku tersangatlah tidak adil bila dia diperlakukan sedemikian rupa..lebih-lebih lagi apabila tiada keadilan untuk dia,sesetengah pihak ibarat membela si pesalah itu..SANGAT TAK ADIL!!l

Diriwayatkan dari Abdullah bin Umar RA, Rasulullah SAW bersabda:
Muslim itu saudara(nya) muslim. Ia tidak boleh mendzholiminya dan tidak boleh menyerahkannya ke tangan musuh. Barangsiapa yang berkenan memenuhi hajat kebutuhan saudaranya, maka Allah pasti memenuhi hajatnya. Barangsiapa melepaskan suatu kesulitan muslim, maka Allah akan melepaskan darinya salah satu kesulitannya pada hari kiamat. Dan barangsiapa yang menutupi (aib) muslim, maka Allah akan menutupi (aib)nya pada hari kiamat.
Jadi,sebagai seorang saudara sesama islam,aku rasa terpanggil untuk menyeru kepada pesalah tersebut dan kepada sesiapa yang pernah melakukan perbuatan terkutuk ini supaya menutup aib atau menghilangkan segala keaiban orang yang menjadi mangsa-mangsa kalian. bukankah jauh lebih elok? daripada ALLAH membuka aibmu dihadapan selautan manusia yang sejak berkurun lamanya di akhirat kelak?? hidup kita tak selamanya menongkat langit,tidak ada kebatilan yang memisahkan kita dengan kematian..akhirat itu pasti cuma kita sering alpha dan sering menafikannya.. jika ALLAH takdirkan mangsa tersebut adalah jodoh kamu suatu masa nanti? tegarkah kamu melihat orang yang kamu cintai diperlakukan sedemikian rupa? tapi jika tidak sekalipun..sanggupkah kalian merperjudikan maruah saudara seagamamu sendiri yakni saudara sesama islam hanya kerana turutan nafsu jahilmu???


“Wahai orang-orang yang beriman! Hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu lerhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak berlaku adil. Berlaku adillah, kerana adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” – Surah al Maidah:8

Justeru,mengertilah..aku yakin jahat macam mana sekalipun kamu,namun jauh disudut hati kecilmu tetap terselit kebaikan,jangan tipu..tanyalah hati kamu sendiri.. Relakah kamu melihat seorang yang ceria menjadi pemurung dan menangis saban waktu? kamu pikir kamu bahagia?kamu puas memperlakukan orang sebegitu??TIDAK SESEKALI!TIDAK! kerana kami sentiasa mendoakan orang seperti kamu tak akan bahagia sampai bila-bila kerana kamu pemusnah hidup orang!!

Ahad, 1 Julai 2012

I'm coming back: First time working experience

As-Salam

Hehehehe korang tau tak betapa aku rindu giler babun nak membebel kat cini??yurp aku mengaku dah lame sangat aku menyepikan diri. eceh! bukan sebab apepon,time aku cuti semester 2 bulan dulu,aku gi kerja part-time, kuar 9 lebey pagi-pagi. Then 11 lebey malam bawu aku balik umah..of course lah sampai rumah aku terus membongkang tak hingat dunia kan.. hmm  pe ley wat,hidup aku time uh memang untuk Fun Hut jelah..waffle,ice-cream,kaya ball...waffle,ice-cream ,kayaball..senang citer,memang aku dah hafal  semua ingredients and segala sukatan bancuhan tuh..nak bukak kedai sendiri pon dah boley dah!! but that 2 months have already over..now my life has returned back as UITM student ,yurp for sure striving eagerly in order to finish up my Diploma in Banking ( haisy..bile la nak part 6 nih,lame siot nak tggu aku graduate T___T)

Bile ditolak,darab,bahagi,tambah bagaih skunk dah 1 month  aku jadi student in semester 3. Awal-awal sem lagi memang dah buzy,almaklumlah subject sem ni agak berat cikit so I have to struggle smartly to maintain my result in the previous semester. Bile aku jengah-jengah blog aku ni,sumpah aku kesian gilew,ibarat hidup segan mati tak mahu jerr( entah ye ke tidak) hmm currently follower 45 in total, tapi pageview blog aku dah beribu..paling aku tak cayer 2 entry aku dah dibace beratus kali...kire ok la kan bagi blog setahun jagung aku nih,aku ni bukan blogger yang glamer sgat un,org sudi baca pon dah kire ok sgt ler tuh ..thanks u'olls! Nampaknya orang suke bace entry aku yang ala-ala mistik horror tuh kan, tak pe-tak pe lepas ni aku akan tulis lagi cerita-cerita kesukaan korang tu ek...


 ok entry aku kali ini aku nak share gambar-gambar kenangan aku semasa kerja.. 20 JUNE 2012 inilah pertama kali aku bekerja luar..selama ini kalau aku kerja pon takat tolong-tolong parents je la.. hahaha korang mesti pelik kan nape kali ni aku gi kerja?? bagi pulak kan parents aku kali ini?? haa jawapannya ialah aku nak cari pengalaman,yelah selama ini study2 pon kalau tak reti nak applicate dalam kehidupan tak guna jugak ye tak? daripada aku menternak lemak baik aku kerja at least dapat gak duit wat tampung diri aku yang nak macam-macam benda alah nih.. ok kalau korang tengok pic kat atas uh..haa itulah tempat kerja aku..Fun Hut Waffle depan cinema LFS kat One Segamat. 2 orang awek cun kat atas uh adalah bestfriend aku sejak dari sekolah rendah.. cun tak dorang??Hanifah& Arafah yang always fabulous n gorgeous in their own way..



 hahaha korang tau tak betapa aku sangat menghargai setiap gambar nih,coz bagi aku setiap gambar ada cerita yang tersendiri. Bukan nak mencapub ea..tapi sekadar diari memori yang tak mungkin masa itu aku dapat undur kembali. Kadang-kadang benda ni sangat susah nak diterjemah dengan kata-kata. Just orang-orang yang melaluinya jer yang dapat memahami cerita& mesej setiap gambar.Hahaha  mentang-mentang lah kat tempat kerja kami nih da jual toys..so kitaorang pe lagi,bila bos and customer tak da terus main polis entry@tembak-tembak untuk menghilangkan bohsan+mengantuk giler gaban!! seyesly kitaorang terasa lebih muda remaja seperti kanak-kanak riang even dah 19 tahun!( si tua bangka yang x sedar diri=,=") porrahhhhh....

aha cube teka yang mana satu bos aku??( koya glew!shawal,budak kecik pon leh tau lah yang mane 1 bos ko!! =,='') heehehee of course lah yang lelaki tuwww..yeah itulah bos aku,sporting tak die?? pekerja dia syok3 jer mengulor posing bagaih sedangkan dia khusyuk buat kaya ball..siot kan ktaorang nih? bukan bos buli ktaorang tapi ktaorang yang buli dia! well he is chinese man, already married (isteri dia cantik dowh..anak dah dua,tapi badan masih slim,kalah aku yang anak dara nih)have 2 sons..comel anak dia.. hmm dia tak pernah marah kitaorang, selalu belanja makan, muke dia manis jer.. sangat menghormati agama islam..kalau pekerja dia nak solat,dia cakap tak pe, biar dia sendiri buat kerja tuh asalkan perkerja dia gi solat,even waktu uh customer ramai.. Senang cakap,bos aku nih memang baik,mak ayah dia,adik perempuan dia apatah lagi isteri dia..semuanya friendly and sporting..auntie(mak bos) kalau jumpe ktaorang asyik buat lawak jer..kuat melatah pun ye jgak..bukan senang nak jumpe chinese family yang macam nih skunk..Syukur sangat aku dapat majikan mcm dorang nih..

ok ni gambar aku dengan kawan-kawan sekolah rendah aku..Tapi sumpah! time kerja ni aku jumpe ramai kawan-kawan aku tak kira sekolah rendah,sekolah menengah..yang 1 universiti pon ada jugak!!cikgu sekolah pon ada jugak.  Kire ni macam reunion secara x sengaja lah! haisy terharu sangat tau bila ada orang yang sudi tegur and masih ingat kat kita lagi,even zaman persekolahan dah lame berlalu..aku pon ada jugak jumpa adek katil aku time sekolah menengah dulu..hehehe dorang kate dorang macam was-was nak tegur aku mule-mule,takut salah orang..bile aku cakap n senyum baru dorang caye ini aku ( ekou nak bajet muka ekou dah berubah ler tuh kan shawal oii..haiptuihh) memang happy sangat3 lah!! millions thanks  kat kawan-kawan yang masih mengenali aku and sudi bertegur sapa dan bertanya khabar time aku kerja tuh..nak mention nama sorang-sorang,banyak sangat tapi aku memang ingat setiap  drpd korang.Syukur ALHAMDULILAH, ALLAH sentiasa mengurniakan aku frienship yang banyak..at least xda lah sunyi sgt kan hidup aku nih..=))

 Bile aku tengok pic ni aku memang rindu giler saat-saat nih, korang tau ape kitaorang buat lepas habis kerja?? hmm biasenye kitaorang tak balik rumah terus, cari port tuk makan coz perut memang kebulur.. biaselah kerja sampai malam and then customer ramai,memang tunggang langgang laa nak makan...kalau da rezeki bos belanja ktaorang makan..usually kat JUARA IKAN BAKAR SEGAMAT lah..nyummy..nyummy tibe-tibe teringat tom yam dia yang kaww tuh kan..pergh slurppppppppp kena lak dengan angin malam yang lembut bertiup di tepi sungai tuh..malah, disaksikan pula sang rembulan yang indah menyinari alam..aduhh syokknyeww beb! hahaha kalau tak da rezeki,alamatnya memang cari 7eleven la semata-mata nak cari meggi..kalau makan meggi biasenye duduk dekat DATARAN SEGAMAT..yelah takkan nak makan time drive pulak kan..kang tumpah sape lak yang nak lap..lagi 1,aku nak cakap kat SEGAMAT da BAZAR KARAT(jumaat malam-ahad malam) so ktaorang memang selalu ronda-ronda kat citu  just for release tension. Best tau kat cini,macam-macam ada, kadang-kadang da show ular segala ular laa..da pemuzik jalanan nyanyi-nyanyi..karoke battles,jual pets and pokok-pokok bunga pon ada jugak,makanan n pakaian uh x payah cter laa,,opkos melambak-lambak kan..ktaorang selalu beli kacang sambal and air botol sarsi btol kaca, kongsi minum ramai2..skunk susah gilew kot aku nak jumpe air nih,zaman dolu-dolu punye air.

ok the last picture.. HANIFAH&ARAFAH, I MISS U  FUCKING DAMN MUCH BABES!! (Fucking damn= giler babun/Sangat-sangat yew..kang tak masal pulak orang tuduh aku mencarut, sorry I'm not simpleton like a bull..orang y low educated jer yang suke pikir bukan-bukan tanpa memahami maksud terlebih dahulu) .Jangan lupe aku yew...sayang korang sangat3!!.Apepon, aku rase bertuah sangat dapat peluang kerja nih,barulah aku faham erti kehidupan yang sebenar. Hari-hari aku jumpa bermacam ragam manusia, ada yang annoyying,x reti sabar,banyak kerenah..mengada-ngada..and yang sabar and cool pon ada jugak..tapi ape ley wat..itulah dunia sebenar, pokok pangkalnye diri kita sendiri..sabar ke tak? cekal ke tak hati uh nk menempuh segala dugaan untk mencari rezeki yang halal. Kadang-kadang cikgu/lecture memang tak boleh nak ajar kita semua benda, so,diri kita sendiri yang kena pandai-pandai survive 4 life..Bos aku pon banyak bagi nasihat n cikit-cikit tips..ada 1 benda yang aku ngat sampai skunk yang bos aku cakap:" besar macam mana pon masalah jadikan masalah uh kecik,baru hati happy.. gaduh-gaduh pon tarak guna,sebab dunia nih hanya pinjaman..manyak rugi.." conclusionn aku ..always think positive lah yew..baru rase senang,muka pon tak kedut,cantik-comel jer..lagi satu apepon kalau nak wat kerja mesti ingat ALLAH,sbb kalau tak da keikhlasan,sume jadi tak berkat..sia-sia and buat penat badan jer..hati tetap rasa kosong..=))) 

P/S: jiran-jiran kedai aku semua chinese boy y handsome-handsome aw.. warga LFS pon memang awesome esp kakak-kakak yang friendly y selalu dtg beli waffle ktaorang..tp aq sgt x sgka,rpenye da senior banking  kat stu yang ku sangkakan budak-budak lpsn spm.tettttttetttt...owh no..I'm so childish plus freakin out!!nampak sgt aku xkenal org.. ahaa just jiran Mr D.I.Y jer yang *&$#% coz  da certain lelaki spesies peliks beruk..ewwwww

Ahad, 17 Jun 2012

BEL 311: 13 JUNE 2012



Holla peeps! Welcome back to Shawal's Oh My English entry..ahaks ok today I'm so glad to share with you our fun activity during Bel 311's class. It is named as That Is Shocking! Can you anticipate what that means?? Huhuhuhu Ok let's check it out what a big fuss we have..

At first we have to write in a piece of blank paper about 4 stories that might be shocking people around us.. Absolutely it sounds weird isn't? but I bet this is the funniest game that I ever have during my lifetime..( so poor shawal ;-P) millions thanks for Miss Zu cause have been introduced us with  such a wonderful game! this is so happening! keep it up miss!

Are you curious to know what I have written in my paper?? hee..  there are..

1. I feel so scared to cockcroach since I was young.
2.I will turn into damn anger immediately when I know someone has been lied to me and accuse me for something that I have never done.
3. Once,when my finger get into my nose,I will screw all the part till there is no one dirt left! donchuthink that's horrible dude?? aww THAT'S  WHAT WE CALLED AS HYGIENE. cause I totally can't bear to let my nose getting fully covered by its dirt always..NO WAY!!

Unfortunately, Ayu could guess me just in once trial compared to other that keep wondering whose that paper belongs for.. hahaha and i get Umi's paper cause She has asked me how to write that particular words in English..hmm Umi is awesome girl you know plus an iron lady too! She had bitten her brother accidentally during she was young.However there was nothing seriously happen to her but her brother had got damn injured! By golly,I am extremely shock when I know Nisa( the most quite girlfriend in my class) has getting 'couple' for 5 month currently. In fact,she said every year she will get a new special boyfriend.. means like always changing clothes. Wow!! Next,the bizarre fuss is returned when we all know Amir don't like taking a shower except at his home! (HE ACKNOWLEDGE BY HIS OWN-SELF)what the fuhhhhhh... after that,we keep wondering does he come to our class today without having a bath?? hehehehe but he always looks fresh and charm u know..he has puzzled us a lot!! hmm there's a lot  shocking stories we have got know..but have I to pen-off now..bye2..



BEL 311: MONDAY 11 JUNE 2012

I dedicate this entry special for BELL 311


It was a fantastic day which BEL 311 became my first class..yeah  blur's mood still stalked in my head. However when my BEL 311's lecture came in, everything returned to normal back. At first, I were so nervous cause I thought my lecture Miss Zuraidah bt Sumery was a strict person. Later on, I could conclude that she might be ok plus  funny person actually. So as usual,we as her student must be respect on her and never and ever trying to cross her limits. Instead it just jeopardize our marks! so beware guys!!

Hmm what the things that I liked most in this class?? Oh peeps, can you guess what is that?? well I would say I'm pretty love to hear my lecture voice during she speaking. I bet,she is so fluently and I love to hear her dialect. That was so amazing! It seems like she a  native English women instead she is a pure Malay women. On top of that,she frequently introduces us with a new vocabularies and provides us with appropriate pronunciation some english words. At least, we as JBM 1123D's students may identify our mistake just like in Oh My English Channel..

At the end of class we had some activities. Of course an outdoor activities! It was so cute when we hold each other hands in one circle and then asking each other in term of conversation. Actually Miss Zu wanted us to enhance our speaking skill. This is because,she have stated that we must  speaking  English in her class. No Malay words either we have to speak with her. Everything must in English!fuhhhhhhhhhhhh O,o''

Rabu, 16 Mei 2012

TAK RETI SPEAKING ENGLISH??

As-Salam

inilah tempat kerja aku,kecik jer..hehehe

Hello kesayanganku semua..adeyh dah lame terbiar blog aku nih kan? sorry la cuti semester ni aku sangat buzy dengan kerja aku sebagai penjual ice-cream & waffle yang glamer kat Fun Hut,One Segamat! hahahahaha okeng-okeng actually kalau ikut kan kerja aku memang tak kan ada masa nak update blog..13jam sehari kerja pagi sampai malam and dalam 1 minggu sekali jer aku cuti,so memang tak da masa kan? tapi tetibe plak idea nak blogging nak datang,so why not I grab dis opportunity isn't? 

Short and simple, tadi time aku blogwalking then terjumpe lah entry blog Maria Elena yang femes tuh.. pasal English @bahasa omputih laa..best gak bace blog dia and kalau korang nak tau ni la first time aku jenguk blog dia..selama ni tak hingin pon..heeee  TAPI pe kaitan dengan entry aku plak kan?? bila baca entry blog dia hati kecilku berbisik yurp betol ape yang Maria Elena ni tulis..Why I said so??  

Hmmm sejak aku kerja kat public nih aku jumpe macam-macam ragam orang setiap hari.. banyak sangat tapi aku nak emphasis kat satu 'SPESIES' manusia nih yang kdang-kala terlalu sarcastic dengan penjual waffle hingusan macam kami nih..SPESIES manusia ni sometime buat aku rasa sangat annoying but i just thinking positive. Biselah hidup tanpa dugaan memang tak syok,tak kawww,macam lauk tanpa garam..tawar..so kena la ada masin,manis,pahit,masam baru lah sedap, betol tak?

Sarcastic yang macam mana aku maksudkan? haaa sarcastic dengan English lah! hmm tak semua laa customer aku macam ni just segelintir jer..tapi even segelintir pon buat aku sangat meluat. Satu hari tu ada amoi cina nak beli waffle kat kedai aku,then dia speaking English tapi time tuh bukan aku yang take order..pekerja  lain..mula-mula aku ingat dia nih maybe memang jenis speaking kat rumah kot macam certain India..tapi tak jugak bila mak and adek dia cakap dengan dia, eh laju jew dia cakap cina..kat situ memang dah nampak dah dia nih saje nak showing off! bukan ape bos aku ada depan mata dia,bukan tak boleh pon dia cakap cina sesama bos aku..lagipon bos aku memang cakap cina dengan dia..pergh memang sepatah haram pon dia tak mau cakap cina,speaking habess! bila check order amoi tuh aq tengok ada 'confusing' and banyak cekadak. So nak confirmkan betol-betol aku speaking english laa kat adik dia coz aku expect dia nih tak reti melayu..Terkebil-kebil budak tuh tak faham walhal aku cakap simple jer.." aii akak ko bukan main bajet lagi speaking, tang adek..haremmmmm"

Actually aku banyak kali terkena situasi macam nih, yela  dorang ingat kami just budak hingusan yang bongok-bongok tak reti speaking english..almaklumlah penjual waffle and ice-cream mana ada class kan?? eh common laa don't judge a book by its cover ok and don't easily being under estimate! we're university's student! we've our own standard and priority okay! kadang-kadang kalau jenis yang dah memang speaking kat rumah tuh aku perceive laa..dorang dah diajar macam tuh..tapi yang jenis nak bajet2 nih apakes?? mostly Chinese la..dorang kalau reti speaking,memang berlagak (bukan semua tapi certain) kalau kita terkebil-kebil nak jawab,pergh jelas sangat expression menganjeng dia kat kita tuh.. showing off habis! oouch pleasee lah...

last2 aku speaking balik dengan amoi tuh bila adek dia terkebil-kebil..yelah dah orang speaking mula-mula kat kita,so kita kena la speaking balik kat dia kan?? terus tak banyak songeh amoi tuh senyap jer after that..bengang?? entahlah.. hmm macam-macam manusia nih kan? Kawan aku yang amek TESOL da cakap english nih kalau nak mahir,kita kena widen in vocabulary and banyakkan membaca, grammar sangat penting coz pada satu tahap bila mana kita tak faham ayat yang guna words bombastic sangat,tapi at least kita pandai grammar subsequently kita ley faham maksud yang nak disampaikan..nak speaking yang utamanya confident,kalau confident tak da, ayat yang simple pon kita tak mampu nak uttering...tapi jangan sampi over confident yew mendatangkan bala kt diri sendiri nanti!

So bagi sesiapa yang nak perbaiki english tu,jangan putus asa ok? aku pon masih dalam proses learning& enhancing,,banyak benda lagi aku lom mahir..masih low lagi. still tungang- langang..tapi satu jela.. korang nak ke bangsa asing memandang rendah dekat kita yang selalunya tak reti speaking nih?? of course tak nak kan..tak guna kita asyik nak menyalahkan orang lain dan tak nak perbaiki kelemahan diri..kalau macam tuh sampi bila nak berjaya?? zaman sekarang semua memerlukan  english..even kerja cikai-cikai macam aku ni pon at least kena da basic english jugak kan..sangat3 berguna kalau berdepan dengan customer yang jenis speaking apatah lagi yang "jenis bajet speaking" tuh kan.. so hendak seribu daya tak hendak seribu dalih..ok lah pen-off now bye3 see u next,,=))


Rabu, 18 April 2012

Hangout Time!!

As-Salam

hee actually occurrence nih dah lame(selasa minggu lepas jer =,='') tp bwu riny aku nak update..sorry coz banyak sangat problemnyew..ok malam ni aku rase free and mood blogging tuh ada ler ckit.. oh yew thanks you so much to follower baru..I dah follow back u'olls punye blog(yang inserted link to blog la yang tak da tak tau nak cari kat mana) Alkisahnyew bermula cengnih, actually dah lama sangat aku tak hang out dengan kesayangan aku nih Syahilla! sejak kitaorang further study diploma kitaorang tak da masa nak hang out sesame..Anyway, kali ini baru ada peluang and absolutely we have an opportunity to watch TITANIC 3D!!

yang baju pink uh Syahilla yang lagi 1 tuh aku heee
Haa jangan tak tau actually banyak kali gak kitaorang postpone plans tapi kali ni baru jadi coz syahilla call pagi-pagi buter tanya  mau temankan dia tak gi pharmacy beli breast-pump untuk kakak dy.. Dah jadi mak cik dah kawan aku ni,Tahniah Kak Aliya& Husband coz dapat baby girl..tapi sayang aku tak dapat tengok baby dia time datang hospital ritu.sebabnya baby dia still dalam incubator akibat sakit kuning..alolorh ciannye..Shahilla cakap anak sedara dia comel sangat..name dia memang sedap..aku  dah tak ingat sangat tapi yang penting depan dia ada perkataan 'Cinta' laa

our 2-in-1 packages meal!  [breakfast+lunch]  (ini pic gabung tau up and down)
I wanna kill u coz I'm totally starving!!
 ok before kitaorang pegi merayap kat bandar Segamat cari Phamarcy, perut kena la diisi dulu kan..sebabnye  masing-masing dah kebulur sebab tak breakfast pagi uh. Hmm aku yang suggest makan kat Pizza Hut  firstly, coz aku dah lame kecur air liur tengok iklan yang ada 3orang jakun siap pakai spect 3D tengok pizza hut baru tuh ! hahaha mak aku cukup menyampah glew tengok iklan uh taw..dia cakap tak tentu hereh macam orang 10 tahun tak pernah makan!(=,=") ok la not bad kenyang sangat! walhal size pizza regular for 2 people jew! maybe sebab macam-macam ada kot... paling tak boley blah kitaorang first customer ok! waiters lelaki tu pon sweet je attend kami,well I would say... good customer service ok!! hahahaaha

Welcome to Hospital Besar Segamat =)
goodbye baby-baby and mak cik-mak cik sumer!
here we go for next destination Hospital Segamat! Hmm dah lama gak tak datang sini,last dulu time aku and my 3 gengs of bestie (Umi,Siti,Ayu) melawat Afiq yang suspect Appendix! naseb bek tak da ape-ape kan..klu tak nangis Julie tau..dia  dah tak da beberapa hari pon sepi jer kelas kitaorang time uh. Manetaknye sebab radio Era rosak tak da!! hahaha... tapi itu dekat wad len ini  kat wad beranak plak... Hmm aku suke sangat surrounding kat cini tapi yang slect nyew 1 je la,bau minyak angin segala bagaih tak kire Melayu or India punyer uh memang potak dalam wad! pening pale diwatnye dengan pelbagai "aroma" tuh kan..

mule-mule aku memang nak snap banyak pic,tau-tau je la kan aku ni sume gambar nak wat inspirasi kat blog,cehhh! tapi tibe-tibe kan aku terpandang... "AMARAN: ANDA DILARANG UNTUK MERAKAM DAN MENGAMBIL GAMBAR DI DALAM WAD INI" pergh serta -merta terus terkubur niat aku tuh! yelaa aku tengok sister and nurse pelatih memang asyik kelibut-kelibut jerr kat situ,kang tak pasal jew hanset aku kena paling dinding nanti! choii! tapi kan best sangat time borak-borak dengan Kak Aliya and Syahilla time nih..macam-macam benda aku tau.. sambil-sambil borak mata aku  terpandang macam-macam scene yang sangat sweet ok!! ada hubby nih khusyuk layan isteri dia bercerita kat atas katil wad,maybe nak hilangkan bohsan isteri dia kut..then ada gak yang teman isteri dia jalan-jalan sekitar wad sebab nak bagi pintu rahim isteri dia cepat terbukak. hee ada gak,yang tolong urutkan  kaki and tangan isteri dia sambil mengagah baby dorang.. alolorh jeles tau..aku harap hubby aku nanti wat macam tu jugak dekat aku nanti! [berangan jap :-)] heeee

yang no.5 tuh seating for Titanic!
ticket kenang-kenangan hehehe
ok mase yang ditunggu-tungu kami telah tiba..jeng3.. TITANIC 3D! actually time kitaorang datang nih dah start 10 minit, kalau nak tunggu yang baru kul 8.00 malam nanti baru start.Oh no!no!no! tak da transport ok! so takpe la 10 minit lepas asalkan dapat tengok citer favourite aku nih..hee ticket RM 16 each, 2 orang= RM 32 (quite expensive a bit  but totally worth for we both!) Time masuk tuh dia bagi spect 3D..actually ni first time aku pakai benda alah nih(kesian kan?) so agak serabai la..mule-mule blurr gak lah  tang ape special sangat pakai benda alah nih,dah lame cikit  baru tau different benda alah ni..OMG! aku rase macam boley sentuh lah Jack Dawson aku!! 

my favorite romantic scene."I'm flying ..."
sob.sob..sob.. the most heart- wrenching  scene! they make a promise at da threshold of Jack's Death
kali ini aku air mata aku dah tak berjurai dah coz dah banyak kali tengok before this,tapi kat cinema ini yang first! honestly aku cakap feel tengok kat cinema lebih 'kick' berbanding tengok kat tv or lappy...suspens dia uh memang boleh wat rase macam nak putus jantung especially time kapal Titanic nak karam tuh..fuhhhhh kalau yang bab jahat lak Si Carl budus dengan body guard tak guna dia tuh pon boley wat korang rase cam nak masuk jer dalam filem uh, nak cekik-cekik je dua ekor barua tuh biar mampus! and ape yang wat kan kitaorang berdua  syok  giler sangat tengok citer nih sebab dapat makan pizza yang kitaorang tapau time pagi uh! yeahh itulah function handbang yang besar-besar tu kan..macam-macam barang ley sumbat! pernah buat?? TAHNIAH ANDA SANGAT BERANI!

hee I really get obsessed with Titanic since I was in primary school u know..
time nih Syahila nak bergambar pink dengan pink..Insya-ALLAH next time klu ada masa lagi tengok cter nih
Alhamdulilah..happy sangat even sekejap sangat  kitaorang hang out.. Hmm aku and Syahilla banyak share strories masing-masing..story ape?? tettttttttttttt...rahsia lerr just moral story yang aku dapat daripada story Syahilla uh, KITA JANGAN MUDAH BURUK SANGKA KAT ORANG OR JUDGE A BOOK BY ITS COVER ONLY.. no!no!no! jangan macam tuh tau sebab once bile kita dah kenal dengan orang uh,kadang-kadang first perspective kita uh jauh meleset..walhal orang uh tak da benda-benda pon ok je ngan kita..apepon jangan cepat percaya khabar angin yew..kenal dulu orang tuh then baru decide dia tuh macam mana..kalau orang buat kita macam tu gaye of course kita tak suke kan? so,KALAU KITA TAK NAK ORANG BUAT KAT KITA,KITA JANGAN BUAT KAT ORANG! =))

 P/S; pling seram otw  nak balik tuh coz teksi yang aku naik slow sangat sampai menyebabkan kereta belakang accident time nak masuk simpang rumah aku! glurppp...

Jumaat, 13 April 2012

CARI KERJA! CARI KERJA!


As-Salam

Hari ini hari jumaat,so aku dah deal dengan kawan aku Arafah &Hanifah untuk cari kerja! yurp cari kerja kerana aku dah tak sanggup nak jadi penternak lemak yang papa kedana sepanjang cuti semester nih!! hahaha kali ni, tak da lah aku meroyan tunggu bus yang kalau nak berak buang air pon sempat lagi,itupon belom tentu bus akan muncul tau... tapi cube kalau tak tunggu,pergh kejap-kejap lalu,macam menganjing jer kan...  thanks Ipah coz sudi bawak ktaorang pergi setiap ceruk Segamat just nak survey vacancy job nek keta MyVi yang comel uh..

Nak jadikan cerita, semua tempat kitaorang pergi. Kalau dekat One Stop yang akan dibuka 15.April nih tok sah cakap laa..segala pamplet yang da tampal 'Job Vacancy' tuh semuanya kitaorang contact manager dia tanya ada kerja ke tak da? punyalah excited giler kan kitaorang nih nak kerja main point nak duit jerr senaya sebab dah tersangatlah pokai.  Tak cukup lagi,pergi lak round satu KipMart,then pergi Guardian,Secret Recipe( harap2 dapat laa kat sini as part time,basic je RM 720 beb!),Butik segala macam butik..termasuklah Butik Anakku

ok kat Butik Anakku ni aku nak berchegite cikit sal kisah pengajaran yew..Hmm mula-mula kitaorang jumpe manager dia  seorang Ms. yang berbangsa Cina,  dia  cakap memang dia perlukan pekerja skunk nih (bunge-bunge terus hati kitaorang =) mule2 jerr) then dia pon interview la kami spontaneously sambil isi borang Job Applicant. Aku tengok dia nih jenis tegas sikit,tak suke pekerja yang main-main. Bile dia explain sal policy company, mula lah gugur bunge-bunge yang baru nak mekar kat hati kitaorang! Satu minggu,1 hari jer boleh cuti,then Sabtu&Ahad MESTI KERJA! Public day pon kena kerja jugak,pakaian kena ikut company policy tak ley sesuke hati. 12 jam kerja 2 jam jer untuk rehat..bile tanya sal gaji lak,dia cakap sebab tak da job experience so dia bagi basic RM 600 excluding commision. Tapi masalahnya sape je la yang nak masuk Butik Anakku EXCEPT mak-mak yang mengandung tak pon parents kan! budak muda macam aku ape kejadah nak masuk kat situ?? So,agak susah cikit lah kalau nak harap commision tue..=,=''

Tapi ada 1 yang wat aku tersentap bila dia cakap, "So you all nak cakap yang you oulls kuat agama laa dengan I??"(in term of sarcastic) time tanya sal  solat ada tak dia bagi 'excuse sedikit waktu' bile kerja..yelah 12 jam [10am-10pm] kot! takkan nak men lenjan je kan! agak-agak lah... sangat terkejut+tersentap tapi last2 reply cakap dia elok-elok "No..no..no..I'm just asking u about this,don't misunderstood with us'" Tak guna nak marah dia pon, dia Non-Muslim, dia bercakap macam tu base on ape yang dia dah tengok dekat orang Melayu yang beragama Islam..so,tak ley nak salahkan dia 100%..time kitaorang tanya tuh dia ada cakap macam ni dalam loghat Cina;

 '' Ini sudah biase lorr..banyak company memang tak sediakan tempat untuk semayang.."
''I tengok pon pekerja-pekerja I, dorang semayang dekat rumah saje (ntah laa..hmm 12jam dari kul 10am-10pm.. rehat 2 jam jer,maybe 1 jam bagi setiap pertukaran shift ,rumah dekat oklah tapi kalau rumah jauh??) "
" tapi I senang cakap lorr, zaman sekarang banyak orang(Melayu-Muslim) tak kisah pasal ini  macam(Agama). Sudah takde lagi maa..Lu tengok dekat KL, itu sana ramai perempuan Melayu banyak pakai sexy-sexy wooo ..aiyoo itu punya macam ka??"


Pergh bernanah jugak lah telinga kitaorang time dia perli macam tuh, even kitaorang tak buat tapi bak kata pepatah kerana seekor kerbau berkubang sekandang kena luluknya(lumpur). Yew memang lah kami ni tak sealim mana,tak bertudung labuh,mahupun berpurdah...nak kata perfect sangat tu memang tak lah...tapi salahke bila tanya pasal solat? Sebab itu dah memang kewajipan kita sebagai seorang Muslim, ''Sembahyang itu tiang agamakalau tiang tu sendiri dah roboh jadi ape  lagi yang boleh dipertahankan? sekali sekala qada' bersebab takpe laa tapi kalau dah hari-hari?? mana pulak datangnya keberkatan dekat duit gaji ktaorang tu? dah lah kerja macam lembu..non-stop!  andai ditakdirkan mati tibe2  time perjalanan balik rumah macam mana??haa apa lak yang nak dijawab bile Mungkar Nangkir tanya kubur nanti??

Ini  dua kisah benar yang memang betol-betol terjadi, let's we think about dis deeply:

1. Satu hari ada seorang cikgu (Ustazah) ni accident kena langgar dengan Hilux(pancuan 4 roda) time dia balik drpd mengajar. Kalau tengok keaadaan Hilux tuh memang teruk la,cermin depan pecah,bumper depan area enjin uh memang teruk,cikgu ni plak nek moto jer, semua orang predict paling at least cikgu ni mesti luka teruk--->I mean luka yang patah teruk la base on keadaan motor and Hilux yang teruk  uh. However,what a big surprise when SHE JUST GOT A MIDDLE INJURIES! kalau orang lain dah lama patah riuk dah,dia takat calar balar jer luka sikit dekat lutut and siku tapi tulang semua ok,sikit pon tak retak! even umur dia dah nak dekat 50 tahun..Subhana- ALLAH!

2. Suatu hari,time orang ramai nak mandikan jenazah seorang wanita nih yang meninggal dunia dekat hospital, dorang sangat terkejut bila mayat jadi hitam kebiruan seluruh badan espicially muka, seri wajah mayat tu memang tak ada(bukan pandai2 wat cerita yew tapi orang yang mandikan mayat tu sendiri yang cakap ) Paling sedih sekali,time orang nak qiamkan tangan dia macam dalam solat uh..tangan dia tak boleh-boleh..sampai last2 bila orang dah binggung nak buat cara macam mana, mereka terpaksa decide  tangan uh diikat dengan tali kain kafan!Al-Fatihah,mudah-mudahan ALLAH mengampunkan segala dosa hambanya..

Hmm kadang-kadang kita memang tak boleh nak jadi perfect coz dah memang NOBODY PERFECT!,tapi setidak-tidaknya kalau kita sentiasa berusaha nak perbaiki diri itu dah syukur amat  ,mungkin kat luar sana,ada yang solat,tapi still buat perkara yang tidak elok. Tapi kita tak boley nak terus judge yang mereka itu teruk,kita yang zahirnya kelihatan baik ni bagus daripada dia. No! We totally can't do that, Sessungguhya hanya ALLAH yang lebih mengetahui apa yang tersirat di hati kita ini. Mana tau bila once hidayah ALLAH dah sampi kat dia,tak mustahil dia lagi baik daripada kita kan... macam pelakon Diana Amer tuh dulu dia memang seksi sangat tapi sekarang..ALHAMDULILAH..memang dia tutup aurat betol2 ciap pakai stokin sekali..heee terasa aku tau...Lagi satu, nak wat manager or tauke  respect sikit kat kita time cari kerja,korang speaking cikit lah yerr..alaa yang broken english pon ok what dorang tu pon bukannye orang putih.. cukuplah kita reti speaking sikit, kalau tak dorang nih asyik nak menganjing jerr..pikir kita ni bodoh sangat senang nak dikuli batak kan...

Ahad, 8 April 2012

NAK MENIPU PON AGAK-AGAK LAH DERR..



As-Salam

hee lately ni rajin pulak kan aku keja update entry, boleh dikatakan hari-hari kalau dekat facebook aku uh mesti keluar link blog aku or update status (what in your mind) silih berganti..hee korang jangan tak tau time cuti semester nih aku bohsan! dulu aku memang giler facebook tapi ntah la sekarang "passionate" tuh dah makin berkurang, tengok la kalau orang datang kat wall aku,aku reply la coment dorang semampu boleh..kalau tak aku un tak tau nak buat ape kat facebook tuh..lagi-lagi sekarang, dia dah paksa aku tukar timeline,ceh menyampah aku dengan benda alah tuh,serabut ok! tapi ape ley wat aku bukan bini Mark Zuckernberg pon..

Hmm so arini entry aku santai-mantai jer..aku un tak da la suke nak update entry yang jenis nak condemn  orang kan..bukan ape kang berie cakap orang tapi diri sendiri tak betol haa kan dah memalukan diri sendiri..tapi so far aku masih lagi berpegang kepada prinsip  SEBELUM NAK CAKAP ORANG CERMIN DIRI SENDIRI DULU..yurp memang aku pegang sampai mati..so kalau aku tak buat, maka memang aku tak buat lah.. suke hati nak percaya atau tak, janji ALLAH tahu sudah lah kan..

Actually aku geli hati sangat dengar mak aku membebel, mengekek-ngekek aku ketawa, korang tau pasal ape?? haaa  pasal nombor salah masuk dekat handset mak aku..  hahaha aku tak tau la itu sengaja atau tak sengaja tapi tengok cara macam di sengajakan.. apeseyh! Mak aku cakap dah banyak kali dah dia terkena ada yang miscal kul 5 pagi time orang tengah syok-syok membuter..ada lak yang meroyan hantar mesej 3 kali  1 dalam B1, 2 dalam BM " HIHIHI CALL ME BACK" ... ada pulak  seorang India tetiba call time waktu maghrib  apelah..kalau orang memang btol salah nombor pon mesti ley detect kan..mak aku tu bukan budak kecik yang senang nak di kelentong, lagi-lagi lah bile mak aku panas hati call balik nombor-nombor tu semua, suara pertama yang angkat call uh mesti lelaki... 

Paling tak boley blah yang nombor yang call kul 5 pagi uh..bile call  back dia angkat hmm suara lelaki, aku ingatkan abang aku, bila aku tanye dia,dia tanye balik aku ni siapa?Dia cakap dia Yus dari Sabah. eh peliksnyew..last2 mak aku yang jawab and bersoal jawab dengan dia..ceh tetiba lak keluar alasan maybe isteri saya tersalah dail kut..Dah lapuk lah weyh.. cube korang pikir logic  ada ke kul 5 pagi isteri tersalah dail? isteri mana tuh..kalau betul isteri kenapa bile call balik suara lelaki yang angkat? cara cakap tak macam laki orang pon..

Yang gile meroyan  keje hantar mesej suruh call pon sama jugak, mak aku dail balik  nombor tu, bile angkat suara lelaki,then mak aku tanya siapa? dia jawab '" dah awak call mesti awak tau siapa saya'' ewah-ewah engkau... bile mak aku bagitau  nama dia..terus dia passing call uh dekat perempuan..entahlah perempuan tu cakap dia dari Seremban alasan dia  maybe anak dia main-main dengan hanset dia.. nampak tak permainan dia?? sejak daripada  tuh terus tak da lagi mesej-mesej gile..

Tang orang India(suara lelaki) tu lagi peliks, actually lagi peliks macam mana boley orang India yang call, kut ye pon tersalah nombor tak kan lah boleh tersasau macam tuh kan..lepas satu,satu ,datang nombor yang kekononnya tersalah kan.. hmm aku memang tak tau  laa ape motifnya,aku tak rase dia nak berkenalan dengan mak aku yang 44 tahun tuh kan..tapi satu je la,kalau ada yang nak cari aku then dail no 017-740**** sorry itu no mak aku,jangan main-main dowh nahas nanti kalau mak aku dah naik angin.. actually aku baru ada hanset and no.fon sendiri tahun 2011 time aku 18 tahun, selepas habis sekolah menengah..nombor yang before that tu semua no.fon mak aku. dan aku lak just bagi no. fon aku sendiri dekat orang yang betul-betul aku percaya,kenal and yang memang aku ada urusan jer..sebab kalau ada yang tak kena  cikit memang aku ley detect sape punye kerja!!hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...