Selasa, 31 Januari 2012

KETAKUTAN ITU ADALAH MUSUHKU

Salam uols..

hmm hampir 6 hari Shawal tak update blog----> haha URL dah tukar so skunk nak guna ganti nama Shawal refer to my real name but im girl ok not boy... so ble check2 alek..waa rase terharu coz follower dah bertambah sorang..thank awak coz sudi jadi follower blog saya yang cikai-cikai je nih even saya tak kenal awak sebenarnya..tak lupa juga follower yang memang dah da.. seyesly terharu ok =)

ceritanya bermula apabila kunci locker+bilik hilang  after i came back from home..mengelabah gilew time uh dah laa balik hostel kul 8pg then 8.25pg uh gak kena attend speaking test for BELL 260--.>gila kan?? semua ni wat kepala serabut jew..Tapi sy cakap kat diri,sabar..sabar..relax dulu selesaikan speaking test dlu then baru pk sal kunci locker+ bilik yang hilang nih.. alhamdulilah so far i could release a deep breath for dis test even result will be announced on final exam... 

actually kehilangan kunci ni sangat merungsingkan kepala sy..dalam kepala terpikir maybe kunci tertinggal kat rumah,then call mak suruh mak carikan.. and then mak cakap tak da sume tempat dy dah cari..senang cerita semua tempat tak da..ciap sy call lagi kawan sy yang kawin sabtu lepas tanya dy samada kunci uh ada ke tak dalam beg plastik hadiah dy---> bengong kan?? last saya decide untuk duplicate kunci bilik saya uh dan untuk locker sy pikir guna screwdriver je maybe dah boleh bukak...err kalaulah semudah itukan..tapi hakikatnya..MASYA-ALLAH!!petang tu jugak 2 orang kawan sy umi n ayu sudi temankan saya gi Segamat to solve dis prob..mula-mula ktaorang juz nak nek bus kuning jew..tapi petang uh satu bas kuning pon tak da..last2 umi suggest amek keta sewa..call punya call  ktaorang dapat sewa keta kancil manual!!

 boley dikatakan mostly ktaorang sumer memang dah da lesen kereta tapi yang masalahnya tak semua berani nak drive kereta ke bandar include me!! yelah kat rumah memang kereta ayah manual,tapi awal-awal lagi ayah dah cakap " asal calar kereta  jangan harap lepasni ko boley  bawak kereta lagi!!" pergh bila dengar ayah cakap macam uh lemah pale lutut..dah la kereta dy panjang,sy lak pendek jew orangnyew..terkaih-kaih nak reverse silap-silap hentam tembok batu rumah..aduh mampus den!! senang cerita memang tak da chance la nak practice kat rumah..apatah lagi nak bawak kat jalan raya kan...that why tak berani,time test jpj dulu len..hari-hari practice bila skunk?? haremmmmm... Umi lak dy 50-50 coz dy dah terbiasa bawak auto ayu lak memang tak berani...tapi last2 umi gak yang drive coz dy paling cekap antara ktaowang... 

bila sampi kat bandar, jalan pulak yang jammed coz waktu puncak orang semua nak balik kerja..Time ktaorang parking kereta tibe-tibe kereta forward ke depan and masuk longkang! tak nak static coz structure parking uh yang macam bukit..seyesly sangat cuak ok!! coz ktaowang sumer perempuan..buat kereta uh mengelongsor ke depan and terus merempuh penghalang camna?? tak ke haru biru jadinya?? last2 ktaorang mintak tolong dengan seorang pakcik nih, dy yang tolong reverse kan kereta uh..ktaorang tak jadi parking and sy g duplicate kunci dulu .. bila dah nek kereta umi cakap kaki dy sakit coz keja tekan cluth n brek plus jalan yang jammed gilew uh!! pelagi,  terus decide balik uitm!! hilang kisah nak gi round2 kat KipMart.. bile pikir-pikir alik cam sia-sia lak coz terlalu sekejap and minyak kereta un tak habis lagi so why not pergi rumah saya kan?? coz 5 minit jew dari uitm...


time sampi uh mak terkejut jugak laa..macam halimunan!! tiba2 nyongol depan mata..then saya amek hammer,srewdriver bagaih uh tuk pecahkan kunci locker,sebab mak cakap,kalau kopak terus tak ley kunci lagi locker uh..nanti senang barang nak hilang,so as alternative bukak cara baik..  tapi yang paling saya tak percaya,otw balik ke uitm dari rumah saya uh..saya sendiri yang drive kereta kancil tersebut!! bayangkan lom da experience lagi tapi dalam hati saya cabar diri saya;
" sampai bila nak jadi penakut?? sedangkan suatu masa nanti aq kena drive jugak kereta...takkan kalau dah kerja nanti nak simpan je lesen uh..kalau macam uh tak payah penat2 amek lesen!!'' 
sy tau time uh mak macam berat nak bagi permission sy drive, kawan2 saya pon keja tanya boleh ke tak boleh.. finnaly ktaorang selamat sampai hasil drive sy..advencer glew tapi sepanjang perjalanan tu saya memang tak berhenti baca ayatul kursi coz kita tak tau kan apa yang akan jadi..selisih dengan lorry bus yang berkali ganda besar daripada kancil memang menggerunkan!! actually petang sabtu yang lepas un pon sama! Honestly saya baru reti bawak moto and tak berapa mahir..and kalau nak bergerak ke mana-mana memang susah..Selalu kalau saya nak pergi ke pekan jementah cousin sy y ride moto sy juz duk membonceng jew..tapi kalini saya sendiri bawak moto sorang-sorang pergi ke jementah!! mula2 nak ikut jalan raya,errr tapi sangat bahaya coz saya tak mahir lagi..last2 ikut kampung bawak pon 20km/j..locker saya y terkunci tu pon saya bukak sendiri,kalau  nak jadi perompak pon dah boley dah!! punya laa separuh mati saya ketuk kunci tu dengan hammer sampi bengkok engsel uh diwatnya tapi tetap tak loose... DENGAN izin ALLAH akhirnya locker dapat buka dengan kunci lain yang saya beli time duplicate kunci bilik tadi. Nah!! semunya saya dapat selesaikan sendiri kan??

Tapi yang sadisnya..selepas saya berhempas pulas menghadapi semua ni..tiba2 kunci yang hilang uh jumpa balik dalam jaket jeans saya time berciap-ciap nak gi kelas account malam uh!! nak mengamuk pon tak da mood daa sebab saya nampak hikmah  beyond all of these..ALLAH mengajar saya supaya berdikari and selesaikan masalah sendiri, jangan terlalu manja sangat sikit-sikit tak boley!menjeng sangat! bukan semua benda dapat diselesaikan dengan membaca buku atau diajar dengan cikgu,kadang-kadang kita kena facing them and decide the best for ourselves lonely.. jangan layan sangat perasaan takut..kalau asyik takut and tak yakin pada diri sendiri semua benda tak akan jadi kan??

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...