Selasa, 24 Januari 2012

PTPTN: MANFAAT ATAU BALA??

                                                             
Salam...

hee laa ni rajin cheq duk kheja update blog nah..haisyh kadang2 ada gak terpikiaq cheq update manyak-manyak nih ada kew owang nak baca?? almaklumlah blog cheq tak femeyh aner pon..follower un 3 jaq..termasuk cheq 4..kuikuikui sbor sat nah..yang penting manfaat and niat yang iklaih.. cheq asal dari selatan tapi gatay-gatay lak nak gune loghat utaghaa...jadi ke tak eh?hmm layan je la..

ok2 arini den nak story pasal PTPTN..kali ni tulis dalam bm jaq..coz nak kasi sume reader-readerku sekalian mudah baca..heeee---> ko ngat dorang sume nih budus sangat ke sampi tak paham bi? silap-silap haribulan english dorang lagi power tau =,=" ..hmmm alkisahnya bermula cengnih..beberapa hari lepas,den terima satu surat..hmm time uh tengah syok2 tengok nona tibe2 mak campak surat kat den..terkejut beruk gak lah..surat ape ek?? ayat kat luar sampul  propa gilew..URUSAN SERI PADUKA BAGINDA.. pergh tak menahan!! belek punya belek,siat punya siat tup..tup nah!amekawww!secret admire den dari PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NASIONAL @PTPTN kirim salam rindu kat den... actually den agak pelik laa coz setahu den,den tak da apply PTPTN pon sepanjang study kat uitm nih..nek mengkut jugak laa badan un tahan nafsu coz kena berjimat cermat sebab tak da duit support dari ptptn..abes uh nape lak tibe2 dia post surat??

den pon dok baca lah dengan tekunyew segala isi kandungan yang tertera di atas kertas putih itu..pap!! nah amekkaw!! TUNTUTAN BAYARAN BALIK WANG PENDAHULUAN PEMBIAYAAN(WPP) PTPTN...pergh kalau time uh den berada di puncak bangunan mau jew den terjun dari tingkat atas uh..atoiii Ya Allah dugaan ape yang engkau timpakan ke atas hambamu yang lemah longlai nih??according to content, i need to settle down the payment which is overall cost RM 1650!! even the genuine cost just about RM 1500 ACTUALLY  FUHHHH...hmm mana laa den nak cekau duit nak bayar balik,sedangkan sekarang ni pon den baru jew semester 2 diploma..24 march ni bwu cukup 19 tahun..belajar pon tak abes lagi hidup pon masih bergantung dengan mak bapak!! hmm so macam mana den nak settle kan problem nih?? FUHHH masalah betul....tak kan nak suruh parent lak yang tanggung kan? manyak cantik muke ko,duit ko yang joli sakan,hutang soh mak bapak tanggung>>>haram jadah punya anak!!




my readers sekalian,yurp memang den tak da apply ptptn sepanjang tempoh pengajian den nih..syukur jugak lah den tibe-tibe dapat course diploma in banking ni kan..at least den tau la serba sedikit sistem kewangan kat malaysia and dunia nih..dulu time den sekolah menengah boleh dikatakan semua orang nak apply ptptn nih..yelah bile dengar DUIT kan..sape yang tak nak duit..tapi ramai diantara kita yang tak faham atau buat-buat tak faham bahawa PTPTN ITU ADALAH PINJAMAN SAHAJA,ADAT MEMINJAM DAH GUNA,MESTI BAYAR BALIK!! hmm termasuklah den sekali dalam warga-warga tersebut..so time apply UPU dulu,kan ada kotak dia suruh tick sama ada nak PTPTN atau tak,jadi den pon dengan ye tak yew pon tick ajelah coz sume kawan-kawan wat macam uh... that's why la time den di offer diploma dulu ptptn bagi wang pendahuluan sebanyak RM 1500 dalam bentuk cheque CIMB bank..tapi bile den dah belajar sal banking barulah den faham and after that den decide tak nak apply PTPTN..nak tau kenapa den tak nak apply??

actually camni,time semester 1,den da study business math so time ni memang da belajar segala jenis interest atau bahasa senangnya faedah@bunga alaaa kire macam along laa kan..pinjam ciput je,time nak bayar tibe2 harga melambung tinggi coz bunga yang tak masuk akal..bile tak dapat langsaikan tu yang jadi kes bunuh bagaih uh...so macam tu jugak lah dengan sistem PTPTN nih...iye..iye time dia promote uh gerenti dia cakap yang baik2 je kan coz nak wat kita terpengaruh n apply service dy..adat laa orang meniaga sume nak untung kan?? hakikat yang sebenar..hmm hampeh.. so bila kita dah guna duit tuh..of course lepas uh dia akan tuntut bayar balik and dia akan nyatakan jumlah yang perlu dibayar..dan ape yang den nak cakap nagn korang sumer,jangan mimpi lah jumlah yang kena dibayar uh sama dengan duit yang korang dah dapat uh..TIDAK SAMA SEKALI!! jumlahnya pasti akan bertambah kerana sudah termasuk dengan jumlah bunga@interest ..kadang-kadang dia saja letak nama lain cam pampasan(ta'wid) la..and keluar segala nama arab bagaih uh..tp hakikatnya sama maksud dengan interest.. haa time ni jangan nak cakap PTPTN menipu lah,ape lah bagai sume tu yew..memang dah sistem dia macam uh..dan anda yang apply benda alah ni pon dah setuju, x caye gi check dalam TERMS& AGREEMENTS so xley wat pape lah kan..nak tak nak kena telan laa..

den percaya time nih memang pemohon-pemohon akan mengelupow and tak puas aty..ye laa duit dah abes kena joli,so  nak bayar dengan ape?kerja pon tak..takpun duit yang ada cukup-cukup makan je.. So len kali beringatlah yew..walaupun PTPTN nih tak ada laa sampai tahap along " tak bayar lu mati" tp tetap mendatangkan bala kalau kita tak bayar balik pinjaman uh..kerana segala aset-aset kita akan dibekukan kerajaan, nak wat loan pon susah kat bank apatah lagi nak lari gi oversea..sah2 memang tak lepas!! tapi pape pon den tetap bersyukur gak lah coz den kena bayar balik takat RM 1650 jew..jumlah yang kecik lah kalau nak banding dengan orang lain yang sampai puluh-puluh ribu..dah cucu cicit generasi entah keberapa laa bawu nak langsai segala hutang piutang tuhkan kalau den macam uh =,=''.. so peringatan untuk anda diluar sana, objektif utama adanya PTPTN ialah nak menolong students yang kat malaysia nih support segala keperluan education hmm bukan untuk berjoli sakan yew... coz base on my observation,ramai student2 menyalahgunakan  kemudahan yang diberi contohnya..macam orang pakai blackberry awak nak pakai blackberry jugak sedangkan orang uh memang sah2 anak orang kaya,duit tak abes pakai tapi awak?? takat guna duit ptptn bila duit dah tak da sibok nak gadai barang,pinjam sana sini...apa pon tak boley!! Nauzubillah!.




so wat adek-adek yang baru nak melangkah ke pusat pengajian tinggi uh,baik pikir semasak-masaknya..adakah adek sangat memerlukan duit PTPTN ATAU TAK?..kalau tak nak kena bayar balik orang cakap better apply BIASISWA..tapi tu laa bukan senang nak dapat, da requirement so strict!!  and lagi 1 kalau fail dalam tempoh pengajian tu pon kita kena bayar balik biasiswa yang telah diberi uh..Bagi den lak,susah macam mana pon,den akan langsaikan sendiri bayaran nih..rezeki tuhan da kat mana-mana, InsyaALLAH.. ALLAH akan sentiasa menolong kita kalau kita selalu berdoa pada-NYA..kalau boleh den tak nak menyusahkan parents den..duit den yang abes guna ,cikit pon dorang tak rasa..takkan tiba2 nak suh dorang bayar lak kan..sangat tak adil and kejam!! kalau 1 ary t den da anak pon,anak den wat macam uh mau gak berapi den diwatnya.. even kita student x semestinya kita x ley bekerja kan?? ALLAH dah beri akal,so guna dengan sebaik-baiknya asalkan tidak melangar hukum syarak..


OK SEKIAN SAHAJA..coretan den----> actually den tgok cter twilight,oh my edward cullen!! .. ok gud nite darlings!! bye3 ^_^

2 ulasan:

  1. Mcm mana cara anda nk byr balik rm1650 ? berurusan dgn siapa ? saya pun nak byr kembali pun x tahu mcm mana .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Okay cmni klu awak ada buat pinjaman ptptn full loan awak boleh bayar balik setelah habis pengajian tu syaratnye...selagi x habes x boleh byar lagi...tapi kalau ambil wang pendahuluan shja boleh byar ansur2 time study dgn cara pegi mana bank ckp nak byar wang pendahuluan ptptn..nti dy mintak ic..dont worry semua mklumat mmg dh ada dlm ic.. klu ada online banking pon boleh byar...pilih je bill>ptptn>ic no...so dy direct kuar nama kita..

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...