Isnin, 20 Februari 2012

Benarkah Ayam Hutan Berpenunggu??



Kali ni saya nak cerita sal kisah 1 horror, base on real story...tak main la tipu-tipu nih..ape kelass der... hmm PERNAH TAK SEUMO HIDUP KORANG MAKAN AYAM HUTAN?? i mean daging dy laa.. haa kalau pernah tahniah anda adalah insan yang bertuah yew!!kalau tak pernah takpe, mungkin bukan rezeki anda...actually bukan senang nak dapat makan ayam nih, kalau dady,uncle or  sedara korang bukan jenis yang suka berburu atau menjerat binatang kat hutan memang tak da chance laa.. that why kadang2 orang sanggup bayar beratus-ratus sampi beribu semata-mata nak makan ayam hutan  nih . bagi sesiapa yang pernah makan daging ayam ni,pasti korang boley detect difference antara daging ayam hutan dengan daging ayam biasa.. biasanya daging ayam hutan ni lagi halus dan lembut..lagi sedap dan berkhasiat disebabkan ayam hutan makan benda-benda organik dalam hutan..tak macam ayam biase yang  asyik makan dedak yang ntah hapeh3, lame2 kita yang buntang mati sebab terlalu banyak  sangat makan cholestrol!!

gambar ayam hutan yang sudah dicabut bulu

Hmm memandangkan ayam hutan ni bukan sebarang ayam, maka nak menjeratnya memang bermacam-macam dugaan lah, silap langkah boleh membawa padah! Tapi sejauh mana kebenaran ayam hutan ni berpenunggu hanya ALLAH sahaja yang tahu.. tapi cerita misteri insan-insan yang mengalaminya meningalkan seribu tanda tanya. 

menurut pengalaman Mamat(bukan nama sebenar), memandangkan hobinya memang suka menjerat ayam, dia terpaksa meredah kawasan sejauh 10 km dari kawasan pekan Jementah untuk ke Hutan Ladang Welch  yang merupakan 'port' baekkkk untuk menjerat ayam. Tapi ramai yang tak tau kawasan hutan ini sememangnya 'keras", orang cakap kalau tak da ilmu di dada, lautan yang dalam jangan diduga.. kadang2 dy terpaksa overnight dalam hutan coz selalunya ayam hutan lebih aktif pada  waktu malam. Pengalaman terserempak dengan ular tedung atau segala kejadian pelik memang dah jadi lumrah. Pernah sekali tu dia sudah dapat aim seekor ayam hutan,time tu memang dah malam. tengah syok-syok aim ayam tiba-tiba datang satu suara "weyh,ayam!ayam!" diselangi dengan satu cahaya.. terkejut dengan sergahan tu, dia terus menyumpah seranah kerana disangkakan kawan dia kacau line.. Bila tersedar, hilang terus ayam hutan yang di aim tadi..then, bila nak balik dia tanya kawan dia,

"bodoh ar ko! yang ko kacau line tadi wat pe?""
"eh? bila mase plak aq gi kat tempat ko, aq dari tadi memang duduk kat sini.."
"huh?? ko biar benar abes tadi yang sergah aq tu sape??"
"ko kena sergah?? errr...err... dah2!! jom jangan lengah lagi jom kita balik!!"

haa tu baru satu cerita, belom lagi dengan cerita yang terserempak dengan harimau.. ini pengalaman abang ngah  saya sendiri, dia pon memang suke menjerat ayam, pernah satu hari tu..time dia asyik menyuluh ayam dalam hutan,tiba-tiba dia tersuluh satu kilauan mata yang sememangnya sedang memerhatikan dia.. time tu memang abang saya tak sedap hati, dan dia dah dapat agak ape benda alah yang sedang merenung dia uh.. Hmm jangan lengah! terus pecut motor balik rumah.. Pernah juga satu hari tuh.. abang saya tiba-tiba dapat demam sebab menjerat ayam hutan, makan tak nak ape sume tak nak..macam orang sawan pon ada jugak saya tengok..last2 bila diubat dengan atuk, baru ok.. Kata mak, abang terkena santau angin time menjerat ayam..

 Lagi 1 cerita misteri, pengalaman abang long saya ketika on da way dari rumah saya nak balik JB.. haaa jangan tak tau, orang bangla dengan vietnam pon memang tercari-cari daging ayam hutan tau!! Jadi dorang ni mintak tolong abang long saya carikan, yelaah abang saya pon tak sampai hati nak hampakan kawan tempat kerja dia tuh, lagi-lagi bila dorang cakap tak lama lagi dorang dah nak balik ke negara masing-masing. Cari punya cari last-last dapat.. tapi dah ciap cingcang laa dagingnya uh.. Bila nak balik, mak saya terus keluarkan daging uh dari frezer,bungkus plastik,terus masuk dalam beg galas abang saya. Ape taknya, menurut abang saya, sepanjang perjalanan tuh..tubuh badan dia bagaikan ditarik-tarik ke belakang, seyesly sangat kuat! kalau dia tak cengkam betol2 handle motor dia alamatnya memang tergolek dog laa.. naseb bek tak da pape.. mungkin da 'benda yang nak daging ayam hutan tuh' sebab  bau darah ayam hutan uh.. Bila abang saya beri kat bangla n vietnam tempat dia kerja uh, pergh memang happy sakan la dorang ciap pelawa abang saya makan sekali dengan dorang.. tapi tak terbuka lak selera abang saya uh..hahahaha
taji ayam hutan, kalau taji macam ini means that ayam uh ayam tua

Hmm bukan senang yew nak dapat ayam hutan, makin panjang taji dia lagi keras dugaannyanyew..so kalau dapat makan bersyukurlah..jangan nak complain bagai cakap sikit bebenar la,kecik laa hapeh la.. dah memang kecik ayamnye nak wat camne. agak-agak kalau dah dapat hint uh cepat-cepat la beredar,jangan tunggu lagi! bahaya!! same jugak la kalau binatang hutan yang lain-lain uh..kalau tak yew-yew haa tu yang jadinye cerita disangkakan kancil last-last tertembak kawan sendiri..


rendang ayam hutan---> hee dlm gmbar mmg ckit coz sume berebut nk makan!!

Ahad, 19 Februari 2012

Kisah Pada Suatu Petang


As- salam..

 Lame tak update entry baru..arini bawu berkesempatan sebab dua-dua test  dah selesai!! alhamdulilah.. well  tak mau lah cter pasal test uh errrr pengajaran for me actually.....ok readersku sekalian... how's your day?? oh yaa lupa lak nak wish tenkiu sesangat kat follower baru!! welcome to my blog.. hahaha best bace blog korang..interesting and i learn something new...

Hmm arini saya terjumpa sorang budak perempuan nih, saya tengok dia duduk sorang-sorang kat playground uh,melayan perasaan agaknye kot, so nak ilangkan bohsan sy gi la borak-borak ngan dia,tanye itu ini... tapi lepas dia balik, air mata saya semakin laju menitis..ntahlah..tiba-tiba lak emosional ahahaha mungkin saya jenis y sensitif  that why cepat touching kot. ini antara coversation saya dengan dia, actually panjang..tapi bile saya flasback ni,saya tulis simple je.. hope korang faham la yew...

'' hai dik.. nape dok sorang-sorang je nih?"
'' haha saje-saje  kak..''
'' tak kuar gi mana-mana kew?" 
" hmm ntah lah.. abes dah tak da sape nak bawak, nak keluar macam mana....'' 
'' ooo yekew, bestu parents tak bawak gi jalan-jalan? "
" hurmmm.............   buat pe gi jalan-jalan tapi nak cepat-cepat balik.. camtuh bek tak payah gi!"
"huh??(actually time ni sy mmg peliks tapi makin curious lak) eh.. nape lak cakap cam uh?" ok what parents nak bawak keluar, akak ni tak da chance tau.."
" tak best!! ktew  nak mak ngan ayah da skali.. nak makan kat luar same-same, nak jalan same-same... kte tak selalu dapat cam uh..."
"loaaa.. takbek cakap cam uh,abestu sape  lak yang nak bawak adik kluar kalau bukan parents??"
".....ayah....tapi mak tak nak ikut... tak best..ayah mesti nak cepat je itu tak boleh..ini tak boleh...''
'' lek2 laa dik..pe de hal..pakwe kan ade, gi je laa kluar ngan pakwe.. alahaii melambak kot budak-budak gi dating"
" feel kluar dating dengan kluar ngan parents tak same kak... hati tetap rasa len,rse 'happy' uh takkan same...lagipon dating,macam-macam ley jadi,kalau dengan parents selamat...."
''...ooooooo...ha'ah la ek..ye tak yew jugak......" 


Bile dengar ayat terakhir budak uh..saya terus kematian kata-kata. yurp memang ada rasional dan memang betol  pon ape yang dia cakap uh... saya tengok keadaan sekelililng saya, dekat satu pondok kat playground uh ada couple yang tengah dating,ciap bertepuk tampar lagi... ada pulak yang dating kat atas motor..yang ni wat saya ketawa geli hati jee...paling tak boley blah bila topi keledar si awek jatuh tergolek-golek sampi masuk dalam longkang besar kat playground uh..last2 pakwe dia ajak blah dari situ..maybe bengang kot!! hahaha  and mata saya juga melihat aksi kanak-kanak lelaki dan perempuan yang leka bermain dekat sini,sambil diperhatikan mak dorang... Bestnya!!untunglah.....tapi saya hairan sangat dengan parents budak perempuan yang saya borak-borak nih..  nape la susah sangat nak kluar jalan-jalan dengan family dy?? beruntunglahh dapat anak macam tuh..zaman sekarang mana nak cekau lagi budak macam ni pak cik and mak cik oii?? xkan lah buzy sangat kot.. err nak kena beli dengan duit jugak kew setakat nak dapat secebis moments uh??

Hmm mungkin ramai remaja kat luar sana, tak seperti situasi macam budak uh..BERSYUKURLAH KORANG YEW!! tapi ada jugak yang  "tak serupa tapi sama macam budak nih" . kan?  kadang-kadang tak perlu duit atau material yang banyak sangat..cukup lah takat KASIH SAYANG@ATTENTION yang diberi, its more than enough actually. Kasih sayang  daripada sumber yang halal(parents) dengan kasih sayang daripada sumber yang tidak diredhai ALLAH memang tak sama feelnya... jangan tipu la,tanye kat hati tuh betol ke tak??  cuba pejamkan mata.. then bayangkan time kita baby dulu, parents kita dukung,peluk cium,usap bagaih...pe kita rase time tengok diri kita macam uh??  dan apa pulak rasa bila kita duduk dengan orang len? kita tak kenal sangat pon dia ,dia pon  bukan milik mutlak...entah esok lusa dia juga akan tinggalkan kita..yelah mane kita tau what's will happens on future... SURE FEEL UH Tetap  TAK SAMA KAN!!...

hmmm ntah laa time ni bawu saya dapat rasa,camna feel kawan saya yang asyik tertunggu-tunngu bila parents dy nak jenguk dy kat hostel,kjap pon jadilah...tapi....ttp x da gak... haisy macam-macam lagi lah  ... tapi pape pon sebagai anak,kita memang wajib taat dan berbuat baik kepada ibu bapa even kadang-kadang dorang tak adil kat kita, InsyaALLAH  selagi mana kita wat baik,selagi itulah rezeki tak kan putus... Sesungguhnya, ALLAH lebih mengetahui dan lebih berhak atas segala-galanya, kerana di akhirat nanti masing-masing akan di hisab amalanya dan akan dipersoalkan dengan amanah yang diberi...asalkan jangan kita y menghukum.. =)

Isnin, 13 Februari 2012

I AM LUCKY PERSON



it almost 3.06 am now, but i still stay up and da sense of sleeping seem like abandon me again.. i dunno what happen on me tonight..i juz fell so relaxing and all my stresses has disappeared away.. Actually, the real prob is I miss fucking damn much to my parents, and of course including my "Gemuk" and 'Hitam''  da super- duper -dolly -cute kittens that i ever have so far.. I don't care if u label me as pampered  child, whatever!! i can't change your mind coz it's so hard to anticipate..  FOR ME, it juz enough if i may stare to their face and hear their voices... THAT'S A BIG RELEASE FOR ME...hahaha when i am writing dis entry now,my kittens is wisecracking among themselves!! so naughty and cute...

u know what, when i lend my ears to listen my friends' probs, i gain thousands lessons from their stories..it nurtures me how to appreciate whatever things that i have already.. it also enlighten me the REAL meaning of GRATEFUL as a servant of ALLAH..  what i pretty sure, no matter what kinda of my parents,THEY ARE THE BEST FOR ME FOREVER... who else can replace them?? even though if i would have hundreds years more,i bet nobody can challenge them..  well i not focus on my self only..it is general..  no matter what happens,the true love from parents to their children will never been destroyed.. sometimes, the children give venom, but parents  will reply by diamond....   Hmmm  i thought i was the most unlucky person when i stressed,but i was totally wrong actually..in fact there's a lot people out there are suffering the extreme hardships than me..

guys!! let's say if u were destined by having a hot-tampered father( relevant) that always curse you with those kinda "bastard words"  when getting mad., thrashing you such a livestock and punish u without mercy in front of public..  absolutely it's the most unforgettable  nightmare if u go through the same path right? and  who should be arraigned if that particular child become simpleton and dumb?? whereas his/her own parent always prays for him/her with the ribald words... did they forgot about each words came out from their uttering would be present as pray for their child??  OMG!! i'm really feel sorry to that ''Innocent  child"...hmmmm i can't  imagine myself if  i on the same shoes... thus, according to this lesson, i realize that i am so lucky by having mom and dad till at this moments.. and they are not such that types..They always do love me even though they could not cater all of my desires.. because they are just human, they are not perfect same as well as me

Sabtu, 11 Februari 2012

SCAR @PARUT?? NAK WAT APENIH???

SALAM...

 HELLO there.. how are u darlings??? sorry sangat-sangat coz lately shawal tak dapat nak update blog selalu...busy meyh..test,asignment quiz sume melambak-lambak..sume nak ciap cepat before final sem..huh...semput makkk diwatnye tau!! bila shawal tgok follower shawal dah bertambah 3 orang..suddenly terus bersemangat nak update!! thank u so much korang!! speechless n terharu sangat dengan korang yang sudi follow blog shawal yang tak femes nih...  tapi yang sedihnya, time shawal nak follow balik korang, tak da pon link directly ke blog korang..yang da cuma site yang dah korang join..adoiiii MACAM MANA UH?? just en. dinie je yang shawal dapat follow balik blog dy..itu pon sebab dy da bagi link  kat ruang coment entry shawal.. so korang..lepasni rajin-rajinlah tinggalkan link blog korang kat ruangan coment shawal yew... =) dont' worry..i will follow u back!!

 OK  kali ni shawal nak share 1 tips kecantikan..err layan je laa..kan kecantikan itu adalah hak milik setiap insan..AWW..KERLASSSSS GTUH!! hmm SAPE ADA PARUT @ SCAR?? tak kira laa parut jerawat ke,luka ke,kudis kew and segala bagaih uh...i bet sume orang ada kan? sekurang-kurangnya satu...  ADUSH...rasa cam cacat and huduh gilew kan bila parut ni ada...lagi-lagi kalau  kat muka..pergh jatuh saham weyh!! aset penting uh!! SO HOW TO ELIMINATE DIS "STAIN" ?? heee meh cini dengar petua shawal..haa lagi 1 shawal share sebab memang dah  terbukti berkesan kat diri shawal..so why not sharing kat korang kan? hmm ada 3 product yang shawal dah guna... jangan wisau sume ni tak mahal yew...affordable and sesuai untuk semua, tak kira lelaki or perempuan..

firstly, JENG3.... haa tu dia..FRANCH OIL pernah dengar? pernah jumpa?? Shawal kenal  minyak ni memang dah lama..dulu-dulu mak suka dengar THR.fm yang putar lagu hindustan malam-malam uh..so banyak jugak la dengar iklan dy nih.. HARGA  RM 12 jew..sangat berbaloi laa dengan hasil yang kita dapat bila selalu guna.. actually bukan takat nak hilangkan parut je, nak merawat crack heel pon boley... macam-macam laa..melecur..panau..ruam strecthmark lepas bersalin pon boley... EXPERIENCE shawal sendiri time dapat luka teruk kat muka lepas jatuh basikal last year..bila tengok muka sendiri time baru-baru jatuh uh memang menangis giler-giler la..teruk sangat!! kat  area mata belah kiri uh tok sah citer la..merah je tgok kulit muka yang dah tersagat uh.. syukur alhamdulilah,bila mak suh sapu dengan minyak nih..masuk hari ke- 3..luka uh dah kering and hari ke-7 sume kuping-kuping hitam dah tanggal and dah ok.. Mak shawal lak..dulu2 tumit kaki dy selalu merekah.. sampi nak berjalan pon sakit...jumpa orang pon malu dengan heel cam uh..then sebelom tido,mak sapu minyak ni kat crackheel dy hari-hari..last2 sampi skunk tumit mak dah licin and tak ada lagi masalah merekah..



second product lak..JOHNSON'S BABY OIL  yang original tau..cap dy kaler pink..hmm actually ni la yang paling senang nak dapat and paling murah harganya ..product ni multiple function...kalau beli yang botol kecik yang comey-lotey tu pon dah cukup dah takat RM 2.50.. kalau nak ilangkan parut jerawat yang hitam-hitam uh shawal suggest guna baby oil nih, coz lebih smooth and sesuai dengan kulit muka.. In addition, shawal sendiri guna baby oil nih as make-up remover.. kadang-kadang kesan maskara and celak hitam sangat susah nak hilang even dah cuci muka, so nak eliminate kesan uh guna baby oil nih..haaa tak da la sememeh  mata kita diwatnye.. lagi 1, baby oil ni sangat bagus kalau kita jadikan minyak rambut..kalau kita dah selalu guna time muda-muda, rambut kita jadi lebih cantik and sihat,tak bercabang or kejung macam berus dawai ...!!


ok da last product..jeng3 tu dia BIO OIL hmm yang ni kalau bab-bab scar memang dah sinonim kan?  tapi dalam 3 product yang shawal suggest yang ni la paling mahal antra tiga nih yang botol kecik je dah RM 32 lebih arr..tapi tak sampi rm 50 pon.. kalau nak compared bio oil dengan franch oil,bio oil bau dy lagi ok drpd franch oil and tak melekit macam franch oil..tapi kalau base on effectiveness franch oil lagi cepat elok compared dengan bio oil untuk SCAR PROBLEM.. Kalau korang da masalah kulit kering especially kat area jari kaki korang so better guna bio oil,dengan syarat kena hari-hari guna tau,bukan sekali sekala.. masalah tona kulit tak sekata,tanda-tanda penuaan pon boley diatasi dengan bio oil.. nak titis bio oil dalam air mandian korang pon boley  as  moisturizer skin..

OK TU JE TIPS KALI NIH..nti shawal share lagi.. P/S; jangan lupa minum air suam manyak-manyak kalau nak dapat kulit yang cantik,kena rawat dalam gak,kalau takat luar je pon tak ley jadi.. =)

Sabtu, 4 Februari 2012

7 TIPS FOR NEW BLOGGER

salam maulidur rasul wat sumer...

 hmm im sure sume tempat sambut maulidur rasul kan? there's alot of events are arranged ..bagus la..klu da mase jangan lupa join.ok entry kali ni ringkas and simple coz shawal x larat nak taip panjang-panjang..tak tau nape sejak semalam kepala asyik pening je lepas parent amek kt uitm..gi giant pon tengok benda rase cam nak muntah... err tak cukup zat badan gaknye..



ok actually  nak enlighten kat freshie blogger cam shawal about something  , maybe da yang dah tau or maybe da yang belom tau. kalau dah pro ignore je ok? nak tambah pon apa salahnya =)

1. time nak follow blog orang, make sure korang dah include link blog sendiri.. jangan jadi cam saya.. punya la beria tukar and setting profile ciap letak link blog lagi..tapi peliks nape orang tak follow balik..mana taknye rupa-rupanya profile untuk saya follow orang uh tak da link blog saya..patutlah... =,='

2. kalau boley better set terus profile untuk kita follower uh under Blogger.com account.. simple and easy orang nak follow directly under our blog.. compared by yahoo or google yang mostly link to email kita..

3. kalau boley letak gadget follower atas sekali supaya orang senang nampak

4. decorate blog base on your creativity... simple is better than crowded--->ntah ye ke tak, sy lak pantang da widget baru nak try jew..

 5. lagi satu survey-survey lah design kat blogger dashboard uh..macam2  benda keta ley adjust..tapi if u wish to use "rare" template haa roger je pak cik google..melambak..juz copy and paste je html code kt template

6.  nak wat header sendiri cam blog saya nih, korang kena edit gune adobe photoshop or photoscape.. tapi saya guna photoscape.. so easy! tapi hanya orang-orang yang minat je sabar nak edit benda alah nih..leceh senanya.. 

7. hmm jangan lupa selalu la usha-usha blog orang,kalau tak nak baca pon at least tengok decoration and arrangement blog uh..kan ley enhance our knowledge.. or nak senang tanya terus kat kawan-kawan yang pandai bab-bab nih


 wat readers blog saya, thanks sangat coz sudi baca..terharu bila da kawan cakap best tapi tak tau nak follow, asyik tak boley jew.. hmm basiclly orang senang follow if dy da blog sendiri coz dy dah da account.. tapi kalau korang tak da blog.. sign in site follower saya uh under account email korang..yahoo mailke..gmailke.. sume orang da email kan?? nak follow as anonymous pon tak pe..tak ksah..ok tu je..bye2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...