Rabu, 21 Mac 2012

Nagling Alone 1



I don't know what should i do
I'm fagged!fagged! fagged!
seeking u make me despair 
melting in the  air
dis really not fair

perhaps da stars around u 
so lucky! so groovy!
while I'm still stranded in the black curse
we are different 
it is true nor a hue
i'm wailing juz because
they happy but we aren't

Stop chasing me silly-damn dream!
u hurt me cause its so annoying
give me a vague shadow
when da wind start to blow
die before da death
starring without nothing
hence, heart is ostracized

embark on Tweeter juz in vain
cause of what??
sometimes, da truth might be venom
 why u must emerge?
just a rainbow during rain,
but when sun emit the shines
u disappear again.

Isnin, 19 Mac 2012

RIDICUOLUS FORMULAE ECO 162

As-Salam

hello peeps!!well I'm so sorry cause there's no latest entry i wanna show up to uolls recently..pardon me please =)))  .. fuhhhh (release a deep breath) :-)) ok straight to da point..today I'm gladly to share my tips during encountering examination. Actually i stumble up dis method when I'm totally stressed  to memorize some of facts and formula for ECO 162 at the threshold of last minute----> hooray this paper is already done on dis morning!!Alhamdulilah...   yurp, i acknowledge behalf of my self that MEMORIZING FACTS & FORMULA IS MY REAL RIVAL a.k.a  DEFICIENCY OF MINE since i was in primary schools.. cause of what??? I AIN'T  SUCH  A TYPO WHICH  LOVE TO MEMORIZE BLINDLY ALL THE FACT GIVEN...errr i don't think it's a crucial matter to be glued inside of my memory box! LOL!!  if i wish to do so, there MUST be da reasons beyond all da facts in order to make me understand thoroughly.. hahaha the sense of CURIOSITY is always lingering inside me huh...



As a matter of fact, dis method is the combination of  KEY WORDS in term short-form, which have been linked with appropriate words that  familiar in our daily life. Otherwise, it also the connecting of syllable by using equitable sound and pronunciation.

 For the first and foremost, EVERYTHING IS JUZ FOR FUN, forgive me as much had if there are words sounded too insolent,annoying or offensive  in your opinion perhaps... Psychologically, our mind tender to remind spontaneously  about "kinky words" rather than ''cliche  words". The main point is TO MEMORIZE nor TO BE JUDGMENTAL... So, I justify again EVERYTHING IS JUZ FOR FUN..Hope u guys shall understand.. let's checkidout these groovy & chick stuff!!

1) 5 PHILOSOPHIC FOUNDATIONS OF ISLAMIC ECONOMICS

R.A.K.U.T --->i remember on da spot YAKULT( a sort of nutritious beverage that similar with Vitagen and Nutrigen brands in malaysia)
R-  RUBUBIYAH 
A - AL-FALAH
K-  KHALIFAH
UUKHWAH
T-  TAZKIYAH

2) 4 ASSUMPTIONS OF PPC CURVE

Fara Tau Fifi Pondan--> i got dis funny formula from my friends

F- FULL  EMPLOYMENT
T- TECHNOLOGY CONSTANT
Fi - FIXED RESOURCES
P- PRODUCING 2 GOODS ONLY

3) 3 FACTORS THAT INFLUENCE THE SHIFT OF PPC

Nut- Lips- Egg ---->  base on their capital letter each factor

Nt - NEW TECHNOLOGY
Ip - INCREASE FACTOR PRODUCTION
Eg - ECONOMIC GROWTH


4)  5 FACTOR/ DETERMINANTS OF DEMAND

F.I.T.E.G---> it was inspired by da words MITEK a.k.a Minggu Terbuka Kolej (UITM)

F - FESTIVE SEASONS
I -   INCOME
T - TASTE & PREFERENCE
E - EXPECTATION
G - GOVERNMENT POLICIES

5) 6 FACTOR/ DETERMINANTS OF SUPPLY

Orang Pemalu Cuba Tak Gila Sex ---> haha i bet dis is extremely crazy!!

O- OBJECTIVE FIRM
P- PRICE OTHER GOODS
C-COST OF PRODUCTION
T- TECHNOLOGY DEVELOPMENT
G- GOVERNMENT POLICIES
S - SELLER'S  AMOUNT

6) 4 CHARACTERISTIC OF INDIFFERENCE CURVE(IC)
    
DSLR have Higher Saticfaction IN NeT of XY market--->a statement that was inspired by  Canon DSLR ...

DSLR- DOWNWARD SLOPED LEFT TO RIGHT
HS - HIGHER IC, HIGHER SATISFACTION 
ININTERSECT???--> NOT!!
NT XY- NOT TOUCH X&Y AXIS

7) 4 EFFICIENCY  BETWEEN  PERFECT COMPETITION &MONOPOLY  IN  LONG RUN

QUe  haidar PROsak PErempuan LEsbian--->lol!! que haidar's fan, please don't get pissed off yaw!!

 QU -QUANTITY  (Qpc>Qm)
 PRO- PROFIT (Ppc= normal profit, Pm= supernormal profit)
 PE -  PRICE (Pm> Ppc)
 LE- LEVEL OF EFFICIENCY (Pc firm more efficient than monopoly firm)

8) CONDITIONS TO PRACTICE DISCRIMINATION

 MiS  MON DEny  her COSLOW--->  how could her to refuse coslaw?? hmm that's my mom faveret meal at KFC!!

MS- MARKET MUST SEPARATED
MON- MUST MONOPOLY POWER
DE- MUST DIFFERENT ELASTICITY
COSLOW- COST OF SEPARATING MUST LOW

9) 4 TYPES OF BARRIER ENTRY DUE TO GOVERNMENT'S REGULATIONS

Currently,  RM   CausEd  CheaP  Girl Friend come 2 u!!---> real girls will never and ever be over materialistic!! peace ^_^

CRM - CONTROL RAW MATERIAL
CE - COST OF EFFICIENT PLANT
CP - COPYRIGHT &PATTERN 
GF-  GOVERNMENT FRANCHISE


ok pals..that's all for today, i hope it might assist u to enhance your memorizing skills,juz  consider  it as interesting learning process which stimulate  your creativity-thinking.. haha but wait!! u can't apply dis method in order  to memorize surah-surah  in Quran, if u wish to understand deeply its contents, u should be mastering in Arabic languange---> err that's my flaw....


Selasa, 13 Mac 2012

IKTIBAR 13 MARCH 2012

 As- Salam...

kalau ikut kan hati,memang aku tak nak  update entry..exam ari khamis ni dah start.. daripada bazir masa  dok update(aku klau sekali update  at least 3 jam memang tak sah) better aku wat revision kan. .tapi ntah la..ape yang terjadi arini wat aku terasa untuk update.. hmm tibe2 aku teringat zaman sekolah..

 well dulu time sekolah menengah, even aku pendiam tp actually aku jenis panas baran jgak laa..especially kalau classmate boys aku nganjing2 aku memang cepat je aku mengamuk, yelah mana taknyew sebab aku tak pernah usik dorang,so kenapa lak dorang nak kacau aku kan?? .senang cerita ibarat mak aku unsur api and bapak aku unsur air.. so aku sebagai anak jadi lah api air tapi lebih cikit kepada api..tapi tu sume zaman sekolah..biasalah budak-budak nakal dan aku pon tak matured lagi... bila ingat-ingat balik aku pon tak tahu macam mana aku boleh berani angkat penumbuk aku bila ada budak lelaki kelas aku cakap kaki aku cagu, apa seyh! perlu ke jari kaki aku berbalut sampi macam tu sekali kalau takat kena cagu?menjeng sg nmenye uh weyh !!. mmg aku nak pecahkan je mulut puaka uh....  before that sempat lagi aku baling kerusi kat kelas and tertengking sorang budak baik.. HAHAHA cam budus je un gaduh-gaduh ngan clasmate boys..kje gila!!

paling aku tak sangka, salah sorang tukang ejek uh memang betol2 mintak maaf kat aku after that, asal nampak je aku memang tak lekang mulut dia mintak maaf sampaikan bila dia pindah maktab pon, sempat dia pesan kat kawan girls aku spya ckp kat aku yang dia memang mintak maaf sangat-sangat... even mula2 uh aku cam susah nak maafkan tapi bila tengok kesungguhan dia tuh aku terharu lak, rase bersalah bila wat dia cam uh.. memaafkan orang adalah perkara mulia kan..lagipon tak da la teruk sangat pon kesalahan dia uh.. and u know what, tak sangka skunk kitaorang satu universiti tapi lain course laa..and tiap kali dia nampak aku dia mesti tegur aku, even tak borak sakan tapi dia memang tak pernah lupa panggil nama aku..  dia lah satu-satunya , budak lelaki batch aku yang len da gak masuk universiti yang same,tapi  klu nampak pon gitu-gitu je la..aku pon segan meyh coz  memang dari sekolah  kitaorang tak pernah bertegur sapa.... {Isa kalau ko terbaca entry aku nih, aku memang dah lame maafkan ko before ko pindah maktab lagi senanya... memang aku dah anggap 0-0 sekarang... haha sorry weyh kalau aku pernah mengamuk and tengking ko dulu... hati tengah panas memang cam tu la jadinyer.. mesti teruk gilew kan muka aku time uh??}

hahaha macam-macam lagi la.. tapi one more thing pasal diri aku nih, AKU MEMANG TAK BOLEH TAHAN KALAU ORANG TUDUH/EJEK/CAKAP and  so on YANG TAK BETOL KAT AKU,MEMANG KEPANTANG HIDUP AKU! KALAU AKU CAKAP TAK UH MEMANG TAK LAH, KALAU AKU DIAM UH MAKNANYA MEMANG YA AKU BUAT.. SO JANGAN PAKSA-PAKSA/TORTURE AKU MENGAKU BENDA YANG TAK BETOL OK!! memang serta merta menyirap terus darah aku, berapi!!.. MAAF OK, AQ JUST MANUSIA BIASA,YANG DA HATI & PERASSAAN... benda ni memang aku tak boleh nak ubah, lagi pon, aku memang dah warnings parents aku awal2 esp. mak aku tentang benda nih supya dia jangan sesedap mulut bercakap n buat aku jadi berdosa kat dia.. ntah laa orang cakap kalau benar nape nak takut,memang aku pertahankan bermati-matian...  so kalau aku mengamuk uh maknaya memang aku tak buat la..coz aku tak suka org tuduh aku  benda yang tak betol.. that's why aku tak suke orang cakap putar belit or menipu kat aku coz bagi aku dia memang tak jujur. Aku memang tak kisah kalau orang uh orang miskin ke,budak jahat ke,ape ke tapi as long as dia jujur ngan aku, aku memang tak da masalah nak berkawan dengan dia..kalau aku aib kan dia bermakna aku mengaibkan diri aku jugak..JANJI ALLAH beb!!

 tapi bila semakin aku lame hidup kat bumi ni,and tak lama lagi pon umur aku genap 19 tahun..aku ase jadi  panas baran ni sangat tak bagus untuk diri aku, tengok je la kalau buat kerja dalam keadaan marah memang tak jadi ape kan..sebab time nih la setan akan masuk dan menguasai diri kita, hilang kewarasan akal, bila sedar-sedar kita akan dihimpit rase menyesal sebab terbuat sesuatu yang sangat bodoh-.. lagi pon bagi aku yang suke kecantikan ni memang tak elok element negative nih..kedut muka weyh!! better relaks2 jew.. tapi kalau orang nak mempelekehkan-lekeh kan kita ,jangan senyap lak..itu dayus! bak kata pepatah biar berputih tulang jangan berputih mata...biar miskin harta tapi jangan miskin maruah.

Aku suka tengok sikap cool and sabar parents aku. bagi dia orang nak cakap ape lantak ar..nak terjuih bibir,nak herot mulut..cakap la..mulut orang memang tak ley nak tutup, kadang-kadang da orang depan kita lembut gigi daripada lidah tapi belakang  mulut macam jamban! ada pulak yang jenis suke cakap lepas dan ada jugak cakap asyik nak menang tak boleh nak kalah...korang kalau jumpe orang macam ini cepat-cepat la tinggalkan je dia uh..jangan dilayan sangat manusia macam ni,makin dilayan makin menjadi.. bila dah bertekak bagaih maka akan keluar lah segala perkataan yang tak elok kan...NO!NO!NO! kita ada maruah, kita ada agama, kalau kita layan dia,makan kita pon 2x 5  macam dia..tak da bezanya pon. ini adalah antara pengajaran yang aku dapat rini..

1. before nak coment or cakap please pikir dulu yew jangan sesedap mulut nak mengata kalau tak kenal dengan seseorang uh, sedangkan ko sendiri  nak melenting bila orang bidas ayat ko tapi ada hati nak cakap ayat tahap sentap maut kat orang..kalau betol tak pe tapi ni memang tak betol pon... kalau kena org yang jenis dendam slap haribulan boleh binasa badan weyh!!---> drpd cerita2 y aku dgar,bnyak org y kena santau ni sebab kerana mulut/percakapan dorang sendiri, suke sngat menyakitkan hati orang dengan kata-kata dia.

2. hmm ni tentang pengunaan word " fuck" and kalau pernah jumpe word ''suck" dalam sesetengah ayat english.. actually aku dlu pon pelik jugak dengan word nih coz aku selalu jumpe benda nih dalam ayat-ayat native english, yelah bagi aku yang bendul nih maksud dia memang yang tut...tut..tut...   tapi apa kaitan dia ngan ayat uh..cam pelik je..aku rse maksud orang yang cakap ni len yang sebenarnya..then, da sorang kawan aku guna perkataan ni dlm ayat dia.. 'eg: i miss them fucking damn much ..tapi aku tak penah lak tuduh dia mencarut cam  kes aku kena nih.. then aku tnya la dia, dia ckap kalau pengunaan macam ni membawa maksud terlalu-lalu sangat/gila babun la...bukan mencarut yew.. tengok ayat laa weyh  pernah jumpe ke native english cakap i miss them so so so much or very very much?? haha wat gelak dia da lah, just orang melayu je ckap macam ni..kalau gune 'I extremely miss them ' xpe la jugak.. x caye????? gi tanya orang yang pakar


 3. jadi orang jangan sombong bodoh atau bodoh sombong--> ni antara pesan cikgu sekolah menengah aku yang aku ngat smpi skunk... bila orang  tegur tak terima, ciap mengata aku ni  bajet cam pandai sangat english la..bla3... watpe ikut US,kat Msia memang maksud mencarut...---> ohhh macam nih eh?? ko je kut y pk cm tu.. gi la amek TESOL ok..belajar bahasa orang betul2..  kalau semua  orang berpikiran cam ni..hmm patut la banyak sangat kes buang anak luar nikah,rogol, sumbang mahram sume tu kan... sebab SUME BERPIKIRAN KOTOR kan??  duk berejam ngadap internet tengok "blue" sampi sanggup google translate semata-mata nak 'feel'  x pe ..betol sgat ke benda alah uh?? ayat melayu un tunggang terbalik  translate inikan english..x sume betol ok!! takat nak cari sekejap maksud penggunaan word macam ini dalam sesetengah ayat tak pernah lak terjumpe yew..kesian nya kamu...


 4. mak aku selalu pesan ilmu bukan setakat ape yang cikgu ajar or ape yang dah ada dalam buku, kalau kita nak berjaya kita kena explore sendiri bnda uh,belajar dengan orang dan jangan berat mulut nak bertanya.. Hmm aku pon tak da la pro sangat english nih..tapi at least aku tak nak diri aku berterusan jadi orang yang lemah..dah la kturunan melayu jangan nak mimpi la mix omputih, ari-ari cakap melayu,makan pun makanan melayu gak...TAPI SAMPI BILA NAK JADI LEMAH??  zaman skunk dah ada macam-macam kemudahan pling cepat internet ..so why not guna kemudahan uh untuk belajar kan banyak  artikel-artikel dalam english..x rugi belajar loghat bahasa orang, at least  membantu untuk paham ape yang para pelakon cakap kalau tibe-tibe tengok movie tak da subtitle..

5.lagi satu kalau lagu orang putih uh hafal je...padahal maksud entah ape-ape.. ooo kalau dalam lagu uh da perkataan fuck ko men sebut je kan..x penah lah rase malu nak nyanyi....eh tak mencarut jugak ke tu namanya?? .. tapi sayang x reti nak bezakan dalam istilah ayat.. kalau lirik uh  menyesatkan akidah ko pon main bantai je nyanyi..  apeseyh!!

6. kalau dah datang kat wall orang, atau komen kat facebook orang uh..agak2 la..tetamu buat cara tetamu, tuan punya wall  dah hormat ko sebagai tetamu.. jadi sedar diri lah yew.. bak kata pepatah orang memberi,kita merasa,orang berbudi kita berbahasa.. kalau diri sendiri tak tahu nak menghormati orang,jangan berangan nak suruh orang hormat awak yew.. kalau  sowang tetamu datang ke rumah ko, and then cakap menyakitkan hati, ko sendiri panas hati un---> jangan tipu laa..paling ringan tidak pon, memang awal2 ko suh orang tu berambus..

7. memaafkan orang memang mudah sebenarnya..sebab bagi aku dendam ni memang  tak kan kemana-mana pon ..just makin merosakkan hati adaler... lagi pon bukanke? KEMAAFAN itu adalah DENDAM YANG TERINDAH..tapi untuk MELUPAKAN TIDAK SEMUDAH ITU..   kdg2 dalam hidup nih kita memang kena sentiasa beringat supaya perkara yang sama tak berulang lagi dalam hidup...tak mustahil  beb sejarah akan berulang lagi  kalau kita alpha..

Selasa, 6 Mac 2012

Tragedi Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur

As-Salam
Semalam tengah syok-syok surf internet tibe-tibe aku terdengar berita kat tv 1 pasal kemalangan ngeri dekat KM 4.5  Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur yang melibatkan sebuah bus persiaran yang dari Genting Highland menuju ke KL. 2 orang pelancong warga India dialaporkan terbunuh di tempat kejadian manakala 20 penumpang yang selebihnya cedera termasuk cedera parah dan cedera ringan. menurut sumber lagi kejadian ini berlaku kira-kira pukul 8 pagi.

tarikh berlaku 5 MAC 2012

 Actually kan  terdetik kat hati aku nih something; 'eh bukan ke beberapa tahun lepas da accident yang lebih kurang sama kat Lebuhraya Karak uh, skunk ni accident lagi?? pergh femeys giler Lebuhraya Karak ni kalau bab2 eksiden bas terbalik...'   haa benda nih la yang menyebabkan aku curious nak tau..bila tengok kat tv  keadaan bus lepas accident..mai aiii terus mengucap aku.. Subhana-Allah!!

haha disebabkan aku terlebih excited nak tau..then aku wat sedikit research sal Lebuhraya Karak ni.. dalam pale otak aku ni tetibe lak terbayang citer Karak by KRU studio uh..hmm nasib baiklah ada Uncle Google kan..kalau tak aku pon tak tau nak cari kat mana..yelah aku bukan penduduk Karak atau Pahang pon..aku orang Segamat, Johor jeee..beratus km weyh dari Karak nih!! taip punya taip..pap!! wow i found something quite interesting meyh.. aww what's that?? let's checkidouttttttt...

nak tengok image click kat kat atas tu yew..coz aku x ley nak copy..kang tak masal kena dakwa!! nak preview ckit sal kejadian nih; Sebuah Bas Sani Express dikatakan terbabas dan terbalik di KM 20.7  Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur  pada 25 MEI 2011 kira-kira 5.30 pagi. Bus dikatakan dari Terengganu dan menuju ke Kuala Lumpur. Dilaporkan 5 orang cedera dan 1 parah menurut sumber. ---> ntah ye ke tak,aku tengok keadaan bas uh teruk gilew kot..ntah3 saje jew nak cover line padahal memang ada yang terbunuh kt citu..biselah bussiness punya pasal kan...

Sambung lagi pada 2 SEPTEMBER 2010, dalam taun ni memang aku tak nafikan terlalu banyak  sangat kejadian kemalangan ngeri yang melibatkan bas express kat seluruh Malaysia. Kat Lebuhraya Karak je 2 kali accident berlaku . tapi pada tarikh ni dilaporkan 18 orang cedera akibat bas yang dikatakan terbabas di KM 35.1 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur. Mujurlah tak da mangsa yang terkorban.

Tapi...Selang sebulan kemudian..dekat area tu juga KM 36 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur pada 29 OKTOBER 2010  berlaku satu kemalangan ngeri yang melibatkan bas persiaran kira-kira pukul 7.15 malam. 7 orang terbunuh ditempat kejadian dan seorang dikatakan meninggal on da way ke hospital. Manakala 20 orang lagi cedera parah. bas ni mempunyai 44 orang penumpang dan 2 orang pemandu dan dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur dari Genting Highlands.. Paling sadis,rata-rata mangsa yang terkorban uh remaja belasan tahun,kire baye-baye aku jugaklah.. hmm ajal maut tak mengenal usia beb!!


pergh berturut-turut kan?? boleh dikatakan setiap tahun ada je kemalangan ngeri kat Lebuhraya Karak ni..why i said so?? coz aku terjumpa satu kes kemalangan yang dilaporkan kat Lebuhraya ni pada tahun 2009..aku ngat dah tak dah sebelum-sebelum uh..tapi...errrr... preview ckit sal kejadian nih: 4 orang terbunuh dalam kemalangan yang melibatkan sebuah lori tangki minyak kelapa sawit mentah(2tan) dari Kuantan dengan sebuah lori dobi dari arah bertentangan. Kejadian berlaku kira-kira pukul 3-3.05 petang di KM 27.9 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur.

tarikh berlaku 13 JANUARI 2009
Dasyat un..bayangkan sendiri laa kalau lori tangki dah terbalik tengah-tengah jalan..Nauzubillah!!  Tapi nampak tak permainan dia? BOLEH DIKATAKAN SETIAP TAHUN MESTI ADA YANG TERKORBAN DEKAT LEBUHRAYA KARAK-KL NIH.. tak caye gi investigate sendiri..aku just wat 2009-2012 jerr..itu pon yang melibatkan kenderaan besar-besar cam lori and bas..yang kereta &motor tak termasuk lagi.. So far skunk, aku memang tak pernah lalu lebuhraya nih..lom berkesempatan lagi!!.tapi cousin kecik aku pernah bagitau kat aku, yang kawan mama dia( auntie aku) seramai 6 orang terbunuh dalam satu kemalangan kereta kat Lebuhraya Karak-KL nih..time uh area 1990-an kalau tak silap. Tapi memang banyak lah cerita-cerita mistik kat Lebuhraya Karak..Haa kalau korang pernah tengok KARAK MOVIE actually that base on real story juz dah diolah ckit la dalam filem uh



hmm aku nak tambah ckit info sal Lebuhraya Karak ni.  Lebuhraya Karak dibina pada tahun1970 dan mula dibuka pada umum tahun 1977. Lebuhraya ini menghubungkan Kuala Lumpur dengan Karak sepanjang 60 KM dan terdapat sepasang terowong di Genting Highlands. Kemalangan paling popular( actually aku pon baru tau =,=') pada 20 Januari 1990, 17 orang terbunuh termasuk 11 anggota FRU apabila berlaku pertembungan antara kenderaan FRU dengan sebuah lori,sebuah bas dan 10 biji kereta.. aku sendiri tak ley nak bayangkan situasi uh..dasyat beb!!

Lebuhraya Karak



Terowong Karak  

Jalan Lama Karak
kalau korang berminat nak tau lebih lanjut cerita-cerita misteri mengenai Lebuhraya Karak, korang ley click kat link berikut... aku nak suh korang percaya bulat-bulat pon tak boley gak sebab semua ni kuasa ALLAH Maha-Mengetahui..tapi at least sekadar pengetahuan tak pe kan?? 
  1. Misteri Lebuhraya Karak 
  2.  Faktor Kemalangan di Lebuhraya Karak
  3. Gangguan-gangguan Aneh di Lebuhraya Karak 
  4. Benarkah Lebuhraya Karak Berpuaka?? 
Retetan Kisah Misteri Di Genting Higlands  _---> yang ni tambahan sebab umum mengetahui banyak kejadian accident Lebuhraya Karak berlaku  berhampiran kawasan Genting Sempah, rata-rata mangsa dalam perjalanan pulang dari Genting Highlands ke Kuala Lumpur.                                                                                                                
Lagi 1 aku turut terbaca satu artikel dari laman ondscene.my yang menurutnya kebanyakan kejadian berlaku di laluan paling kanan dan hasil maklumat kajian kebanyakan kejadian kemalangan seolah-olah seperti sengaja dirancang oleh pihak tidak bertanggunjawab. Serpihan,Ketulan Besi antara penyebab tayar kenderaan pecah lalu hilang kawalan dan tercetuslah kemalangan. Kebanyakan kemalangan yang berlaku pada waktu Malam.
However i think we should think relevantly ok?? Who's da most simpleton and wicked person should bear to create these horrible tragedies??  did man has guts to overcome their faith?? OMG! ridiculous rumors...
Hmm kadang-kadang kita tak boleh nak salahkan pihak berwajib jika isu ni sepi jerr..mungkin dorang dah wat yang terbaik untuk menyelesaikan masalah tapi kerana ada 'sesuatu benda' yang menggangu dan diluar keupayaan manusia maka isu ni di label as X FILE-UNSOLVE PROB.  Dalam Al-Quran sendiri dah cakap bukan manusia sahaja penghuni bumi ni, jin dan syaitan pon ada cume kita jerr tak nampak dorang tapi dorang nampak kita.
Tapi pendapat aku lah kan..tak mustahil jugak 'cagaran' untuk menjamin Lebuhraya Karak ni  adalah nyawa manusia. tiap tahun mesti ada je yang terkorban kan?? yelaa kita pikir laa kawasan kat situ memang kawasan hutan tebal, dan semua maklum hutan ni tempat penghuni dia macam-macam samada yang nampak kat mata atau tak nampak kat mata. Alangkah nak bukak tanah baru pon kita tak boley main terjah-terjah..inikan pula nak wat lebuhraya yang berhektar-hektar persegi uh of corse kena 'mintak izin' kan?? macam kes nak wat jambatan laa bapak aku cakap kalau nak bagi jambatan ok and selamat cagaran dia 'kepala manusia'. 
Waallahualam, papepon sume nih bergantung kepada Iman kita, akidah kita dengan menyakini sepenuh-penuhnya bahawa tiada kuasa yang lebih agung melainkan ALLAH.. ustaz aku cakap actually hantu uh tak da yang da jin dan syaitan yang menyerupai sesuatu semata-mata untuk menyesatkan manusia. Kan ALLAH dah ingatkan kita dalam surah yasin bahawa syaitan itu musuh kita yang nyata?? bukan manusia atau roh orang mati yew...

Ahad, 4 Mac 2012

Sejenak di Melaka

Salam
 Hai you oulss kalian?? awww seyesly i miss fucking damn much to update my entry u know!! ok2 memandang kan malam ni mood aku jiwang-jiwang gila so nak guna bahasa yang sempoi2 je la..release tension maa..almaklumlah semakin dekat nak final exam ni..so makin buzy yang teramat.. stress pon bertambah-tambah.. sengaja jerk nak tambah jerawat kat muka aku nih----> grrr jeles gaknye langsung tak nak bagi muka aku licin ckit..pantang!! wuwuwuwuwu... ahahah tengah skodeng-skodeng blog aku ni,so tengok followers dah bertambah..ALHAMDULILAH... thanks korang!!  congrate! korang berjaya touching hati aku.. Nah! amek flying kiss daripada aku nih.. MUACH!MUACH!MUACH! ^_____^ <3 <3 <

ok actually dis occurance happened on last saturday 25.2.2012... tapi sebab aku buzy maut..tak sempat nak share kat korang walhal hati aku meronta-ronta meyh nak update blog..haisy pe le wat.. hmm plans nak gi MELAKA nih senaya dah lame dah.. haha actually dalam pale otak aku nih just 1 benda jew yang menyebabkan aq memang berie-rie nak gi Melaka nih..hah! nak tau pe dy?? bace sampi habis entry nah...

Mula-mula plan ngan kawan2 tapi bile asyik da halangan last2 ktaorang tak jadi pergi..hahah x pew la next time hokayh!! and then i asked my dady about dis..surprisingly he agreed at da first however we had to postpone until this saturday...hmm mak aku tak ikut tapi dalam hati aku mengharapkan dia ikut senaya..then aku ajak cousin aku Adriana@ebab yang kebetulan cuti time uh....
ni gelagat ktaorang dalam kereta..ayah, cousin aq n aq

lolalalalla last2 kami departed dari rumah dalam kol 6...informer cakap, melaka jammed teruk coz da karnival JOM HEBOH kt MITC.. so kalau nak ikut highway susah cikit laa.. but that's not a big prob! bapak aku decide ikut jalan dalam..i mean shortcut dari tangkak an then masuk ke Jasin..haha let's checkidout pe y aq snap!!

smart seyh keta nih!! time ni kat tengah berhenti kat traffic light Tangkak

Sunset.. ni kat area Merlimau, Melaka.


By da way, actually time otw nak sampai kat pusat bandar Melaka uh, ktaorang dah tersalah jalan, yurp ada 2 simpang yang 1 menuju ke Jasin,yang lagi 1 menuju ke Merlimau..pastu dua-dua tunjuk arah ke pusat bandar tapi tak da mention yang mana lagi dekat..haisy =,="   hmm tak masal je, perjalanan ktaorang tetibe bertambah 32km lagi walhal takat 10km dah sampai dah kalau ikut Jasin....OMG!!  tapi x pe..one more thing yang aq belajar drpd bapak aq nih, dia nih jenis cool punya orang..tak cepat menglabah even dah sesat..dia cakap relaks jerr.." ala..banyak jalan..last2 sampi gak.."  Aq pon diam je la..bagus gak ikut jalan jauh ni..at least sampi gak aku kat Merlimau...kalau tak hampeh... tau tempat nih pon drpd novel DI HADAPAN PULAU time form 4 dulu jerr..











last2..sampi gak la area kul 8 malam..alhamdulilah..sampi gak akhirnya..sepanjang round-round nak cari jalan masuk ke Mahkota Parade uh..macam scene aku jumpe..tapi memang tak nafikan,kat area bandar hilir yang da bangunan Staduys uh sesak sangat dengan pelancong..bus tu tok sah cakap la..bersusun-susun..tapi pape pon aku suke tengok neon-neon Bandaraya Melaka..cantik beb malam-malam..memang tak sunyi..lagi-lagi dalam suasana colonial cengtuh kan.. ktaorang masuk Dataran Pahlawan dulu..coz bapak aku nak gi butik ADIDAS and NIKE..tapi takat window shopping jer..mahal gler..bagi aq harga tak reasonable langsung..tak standard quality..takat made in Indonesia, Vietnnam,  harga nak RM 500 ++ kan..kalau dari Europe or USA tak pe gak..berbaloi nak labur duit..Aq lak memang dalam kepala nih ngat benda alah yang aku nak jer...haisyh agak-agak ada ke tak ea? kalau tak da sia-sia jew aku datang sini...

take a break for a while kat McD Dataran Pahlawan.. layan je la kesengalan ktaorang nih..aha lagi 1 mak aq cakap, ni first time dia jumpe pic bapak aq yang pandang camera time bergambar..kalau tak dari dulu pesennyew memang tunduk ke bawah.err .pemalu kott =,="  Kalau ikutkan aku, tak nak makan selagi ape yang aku nak tak dapat..tapi cian lak..maybe bapak aku ngan cousin aq dah lapar..hmm SPICY CHICKEN MC DELUXE 3 SETS please!!..mana tak kebulurnyew...habis  Dataran pahlawan,Mahkota Parade lak dorang round sebab ikut pale aku kan...HIHIHIHI kejam glew aku nih... tapi benda yang aku nak tetap tak da..


time nak gi last destination Jusco Aeon kat area Melaka Central uh.. lalu la depan Menara Taming Sari ni.. and what a big surprise bila bapak aku cam berminat nak nek pergola kat menara uh.. adeyh..Aku pon memang tak pernah nek kat cini,tapi pengalaman Space Shutter kat Genting dulu dah cukup ok!! last2 aku cakap "hmmm tak pe la ayah..next time kite gi melaka kite try sume benda nih yew...kali ni tak sempat..nak kejar masa" >,<   bila dah sampi kat Jusco,terus laju aku cari kedai buku POPULAR..tapi pelik lah..makin malam makin terasa bahang panas kat Melaka..seyesly aku mandi peluh even dah dalam aircond Jusco..nak tau pe benda yang aku beria-ria nak cari sangat uh?? jeng3.....taraaaaaa!!

tu dia!! novel sambungan Ombak Rindu.. Cinta Tiada Akhirnya(2) and Rindu Cintaku(3)..punye la obses glew kan aku dengan OR nih.. and skunk dah complete dah collection untuk simpanan aku sendiri..ALHAMDULILAH.. padahal before this, setiap satu uh aku dah khatamkan at least 3 kali..tapi bace orang punya la.. Haa lagi 1,memandangkan voucher buku 1msia aku still tak abes lagi,so why not aku laburkan untuk dapatkan novel yang aku idam-idamkan selama ini kan...lagipon expired date dah nak dekat..kat Segamat memang tak da POPULAR..and aku sendiri dah tanya dengan penulis novel nih kat fb, dia cakap memang dia direct hantar kat POPULAR jew..kedai buku lain susah ckit lah nak dapat... fuhh lega beb!! ktaorang sampai rumah kul 2 pagi ikut highway..itupon bapak aku still gatai-gatai nak ikut jalan dalam..haisy jangan cari nahas ayah oii!! kang kok sesat dalam hutan kelapa sawit uh naye jerr malam2 buter nih...

Sekian..P/S; kali ni aku gi Melaka dah tak serabut dah..tak perlu pk2 or asyik mengharap kot2 terserempak ngan orang uh..coz kali ni everything is gone.. Biarlah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...