Selasa, 13 Mac 2012

IKTIBAR 13 MARCH 2012

 As- Salam...

kalau ikut kan hati,memang aku tak nak  update entry..exam ari khamis ni dah start.. daripada bazir masa  dok update(aku klau sekali update  at least 3 jam memang tak sah) better aku wat revision kan. .tapi ntah la..ape yang terjadi arini wat aku terasa untuk update.. hmm tibe2 aku teringat zaman sekolah..

 well dulu time sekolah menengah, even aku pendiam tp actually aku jenis panas baran jgak laa..especially kalau classmate boys aku nganjing2 aku memang cepat je aku mengamuk, yelah mana taknyew sebab aku tak pernah usik dorang,so kenapa lak dorang nak kacau aku kan?? .senang cerita ibarat mak aku unsur api and bapak aku unsur air.. so aku sebagai anak jadi lah api air tapi lebih cikit kepada api..tapi tu sume zaman sekolah..biasalah budak-budak nakal dan aku pon tak matured lagi... bila ingat-ingat balik aku pon tak tahu macam mana aku boleh berani angkat penumbuk aku bila ada budak lelaki kelas aku cakap kaki aku cagu, apa seyh! perlu ke jari kaki aku berbalut sampi macam tu sekali kalau takat kena cagu?menjeng sg nmenye uh weyh !!. mmg aku nak pecahkan je mulut puaka uh....  before that sempat lagi aku baling kerusi kat kelas and tertengking sorang budak baik.. HAHAHA cam budus je un gaduh-gaduh ngan clasmate boys..kje gila!!

paling aku tak sangka, salah sorang tukang ejek uh memang betol2 mintak maaf kat aku after that, asal nampak je aku memang tak lekang mulut dia mintak maaf sampaikan bila dia pindah maktab pon, sempat dia pesan kat kawan girls aku spya ckp kat aku yang dia memang mintak maaf sangat-sangat... even mula2 uh aku cam susah nak maafkan tapi bila tengok kesungguhan dia tuh aku terharu lak, rase bersalah bila wat dia cam uh.. memaafkan orang adalah perkara mulia kan..lagipon tak da la teruk sangat pon kesalahan dia uh.. and u know what, tak sangka skunk kitaorang satu universiti tapi lain course laa..and tiap kali dia nampak aku dia mesti tegur aku, even tak borak sakan tapi dia memang tak pernah lupa panggil nama aku..  dia lah satu-satunya , budak lelaki batch aku yang len da gak masuk universiti yang same,tapi  klu nampak pon gitu-gitu je la..aku pon segan meyh coz  memang dari sekolah  kitaorang tak pernah bertegur sapa.... {Isa kalau ko terbaca entry aku nih, aku memang dah lame maafkan ko before ko pindah maktab lagi senanya... memang aku dah anggap 0-0 sekarang... haha sorry weyh kalau aku pernah mengamuk and tengking ko dulu... hati tengah panas memang cam tu la jadinyer.. mesti teruk gilew kan muka aku time uh??}

hahaha macam-macam lagi la.. tapi one more thing pasal diri aku nih, AKU MEMANG TAK BOLEH TAHAN KALAU ORANG TUDUH/EJEK/CAKAP and  so on YANG TAK BETOL KAT AKU,MEMANG KEPANTANG HIDUP AKU! KALAU AKU CAKAP TAK UH MEMANG TAK LAH, KALAU AKU DIAM UH MAKNANYA MEMANG YA AKU BUAT.. SO JANGAN PAKSA-PAKSA/TORTURE AKU MENGAKU BENDA YANG TAK BETOL OK!! memang serta merta menyirap terus darah aku, berapi!!.. MAAF OK, AQ JUST MANUSIA BIASA,YANG DA HATI & PERASSAAN... benda ni memang aku tak boleh nak ubah, lagi pon, aku memang dah warnings parents aku awal2 esp. mak aku tentang benda nih supya dia jangan sesedap mulut bercakap n buat aku jadi berdosa kat dia.. ntah laa orang cakap kalau benar nape nak takut,memang aku pertahankan bermati-matian...  so kalau aku mengamuk uh maknaya memang aku tak buat la..coz aku tak suka org tuduh aku  benda yang tak betol.. that's why aku tak suke orang cakap putar belit or menipu kat aku coz bagi aku dia memang tak jujur. Aku memang tak kisah kalau orang uh orang miskin ke,budak jahat ke,ape ke tapi as long as dia jujur ngan aku, aku memang tak da masalah nak berkawan dengan dia..kalau aku aib kan dia bermakna aku mengaibkan diri aku jugak..JANJI ALLAH beb!!

 tapi bila semakin aku lame hidup kat bumi ni,and tak lama lagi pon umur aku genap 19 tahun..aku ase jadi  panas baran ni sangat tak bagus untuk diri aku, tengok je la kalau buat kerja dalam keadaan marah memang tak jadi ape kan..sebab time nih la setan akan masuk dan menguasai diri kita, hilang kewarasan akal, bila sedar-sedar kita akan dihimpit rase menyesal sebab terbuat sesuatu yang sangat bodoh-.. lagi pon bagi aku yang suke kecantikan ni memang tak elok element negative nih..kedut muka weyh!! better relaks2 jew.. tapi kalau orang nak mempelekehkan-lekeh kan kita ,jangan senyap lak..itu dayus! bak kata pepatah biar berputih tulang jangan berputih mata...biar miskin harta tapi jangan miskin maruah.

Aku suka tengok sikap cool and sabar parents aku. bagi dia orang nak cakap ape lantak ar..nak terjuih bibir,nak herot mulut..cakap la..mulut orang memang tak ley nak tutup, kadang-kadang da orang depan kita lembut gigi daripada lidah tapi belakang  mulut macam jamban! ada pulak yang jenis suke cakap lepas dan ada jugak cakap asyik nak menang tak boleh nak kalah...korang kalau jumpe orang macam ini cepat-cepat la tinggalkan je dia uh..jangan dilayan sangat manusia macam ni,makin dilayan makin menjadi.. bila dah bertekak bagaih maka akan keluar lah segala perkataan yang tak elok kan...NO!NO!NO! kita ada maruah, kita ada agama, kalau kita layan dia,makan kita pon 2x 5  macam dia..tak da bezanya pon. ini adalah antara pengajaran yang aku dapat rini..

1. before nak coment or cakap please pikir dulu yew jangan sesedap mulut nak mengata kalau tak kenal dengan seseorang uh, sedangkan ko sendiri  nak melenting bila orang bidas ayat ko tapi ada hati nak cakap ayat tahap sentap maut kat orang..kalau betol tak pe tapi ni memang tak betol pon... kalau kena org yang jenis dendam slap haribulan boleh binasa badan weyh!!---> drpd cerita2 y aku dgar,bnyak org y kena santau ni sebab kerana mulut/percakapan dorang sendiri, suke sngat menyakitkan hati orang dengan kata-kata dia.

2. hmm ni tentang pengunaan word " fuck" and kalau pernah jumpe word ''suck" dalam sesetengah ayat english.. actually aku dlu pon pelik jugak dengan word nih coz aku selalu jumpe benda nih dalam ayat-ayat native english, yelah bagi aku yang bendul nih maksud dia memang yang tut...tut..tut...   tapi apa kaitan dia ngan ayat uh..cam pelik je..aku rse maksud orang yang cakap ni len yang sebenarnya..then, da sorang kawan aku guna perkataan ni dlm ayat dia.. 'eg: i miss them fucking damn much ..tapi aku tak penah lak tuduh dia mencarut cam  kes aku kena nih.. then aku tnya la dia, dia ckap kalau pengunaan macam ni membawa maksud terlalu-lalu sangat/gila babun la...bukan mencarut yew.. tengok ayat laa weyh  pernah jumpe ke native english cakap i miss them so so so much or very very much?? haha wat gelak dia da lah, just orang melayu je ckap macam ni..kalau gune 'I extremely miss them ' xpe la jugak.. x caye????? gi tanya orang yang pakar


 3. jadi orang jangan sombong bodoh atau bodoh sombong--> ni antara pesan cikgu sekolah menengah aku yang aku ngat smpi skunk... bila orang  tegur tak terima, ciap mengata aku ni  bajet cam pandai sangat english la..bla3... watpe ikut US,kat Msia memang maksud mencarut...---> ohhh macam nih eh?? ko je kut y pk cm tu.. gi la amek TESOL ok..belajar bahasa orang betul2..  kalau semua  orang berpikiran cam ni..hmm patut la banyak sangat kes buang anak luar nikah,rogol, sumbang mahram sume tu kan... sebab SUME BERPIKIRAN KOTOR kan??  duk berejam ngadap internet tengok "blue" sampi sanggup google translate semata-mata nak 'feel'  x pe ..betol sgat ke benda alah uh?? ayat melayu un tunggang terbalik  translate inikan english..x sume betol ok!! takat nak cari sekejap maksud penggunaan word macam ini dalam sesetengah ayat tak pernah lak terjumpe yew..kesian nya kamu...


 4. mak aku selalu pesan ilmu bukan setakat ape yang cikgu ajar or ape yang dah ada dalam buku, kalau kita nak berjaya kita kena explore sendiri bnda uh,belajar dengan orang dan jangan berat mulut nak bertanya.. Hmm aku pon tak da la pro sangat english nih..tapi at least aku tak nak diri aku berterusan jadi orang yang lemah..dah la kturunan melayu jangan nak mimpi la mix omputih, ari-ari cakap melayu,makan pun makanan melayu gak...TAPI SAMPI BILA NAK JADI LEMAH??  zaman skunk dah ada macam-macam kemudahan pling cepat internet ..so why not guna kemudahan uh untuk belajar kan banyak  artikel-artikel dalam english..x rugi belajar loghat bahasa orang, at least  membantu untuk paham ape yang para pelakon cakap kalau tibe-tibe tengok movie tak da subtitle..

5.lagi satu kalau lagu orang putih uh hafal je...padahal maksud entah ape-ape.. ooo kalau dalam lagu uh da perkataan fuck ko men sebut je kan..x penah lah rase malu nak nyanyi....eh tak mencarut jugak ke tu namanya?? .. tapi sayang x reti nak bezakan dalam istilah ayat.. kalau lirik uh  menyesatkan akidah ko pon main bantai je nyanyi..  apeseyh!!

6. kalau dah datang kat wall orang, atau komen kat facebook orang uh..agak2 la..tetamu buat cara tetamu, tuan punya wall  dah hormat ko sebagai tetamu.. jadi sedar diri lah yew.. bak kata pepatah orang memberi,kita merasa,orang berbudi kita berbahasa.. kalau diri sendiri tak tahu nak menghormati orang,jangan berangan nak suruh orang hormat awak yew.. kalau  sowang tetamu datang ke rumah ko, and then cakap menyakitkan hati, ko sendiri panas hati un---> jangan tipu laa..paling ringan tidak pon, memang awal2 ko suh orang tu berambus..

7. memaafkan orang memang mudah sebenarnya..sebab bagi aku dendam ni memang  tak kan kemana-mana pon ..just makin merosakkan hati adaler... lagi pon bukanke? KEMAAFAN itu adalah DENDAM YANG TERINDAH..tapi untuk MELUPAKAN TIDAK SEMUDAH ITU..   kdg2 dalam hidup nih kita memang kena sentiasa beringat supaya perkara yang sama tak berulang lagi dalam hidup...tak mustahil  beb sejarah akan berulang lagi  kalau kita alpha..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...