Selasa, 6 Mac 2012

Tragedi Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur

As-Salam
Semalam tengah syok-syok surf internet tibe-tibe aku terdengar berita kat tv 1 pasal kemalangan ngeri dekat KM 4.5  Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur yang melibatkan sebuah bus persiaran yang dari Genting Highland menuju ke KL. 2 orang pelancong warga India dialaporkan terbunuh di tempat kejadian manakala 20 penumpang yang selebihnya cedera termasuk cedera parah dan cedera ringan. menurut sumber lagi kejadian ini berlaku kira-kira pukul 8 pagi.

tarikh berlaku 5 MAC 2012

 Actually kan  terdetik kat hati aku nih something; 'eh bukan ke beberapa tahun lepas da accident yang lebih kurang sama kat Lebuhraya Karak uh, skunk ni accident lagi?? pergh femeys giler Lebuhraya Karak ni kalau bab2 eksiden bas terbalik...'   haa benda nih la yang menyebabkan aku curious nak tau..bila tengok kat tv  keadaan bus lepas accident..mai aiii terus mengucap aku.. Subhana-Allah!!

haha disebabkan aku terlebih excited nak tau..then aku wat sedikit research sal Lebuhraya Karak ni.. dalam pale otak aku ni tetibe lak terbayang citer Karak by KRU studio uh..hmm nasib baiklah ada Uncle Google kan..kalau tak aku pon tak tau nak cari kat mana..yelah aku bukan penduduk Karak atau Pahang pon..aku orang Segamat, Johor jeee..beratus km weyh dari Karak nih!! taip punya taip..pap!! wow i found something quite interesting meyh.. aww what's that?? let's checkidouttttttt...

nak tengok image click kat kat atas tu yew..coz aku x ley nak copy..kang tak masal kena dakwa!! nak preview ckit sal kejadian nih; Sebuah Bas Sani Express dikatakan terbabas dan terbalik di KM 20.7  Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur  pada 25 MEI 2011 kira-kira 5.30 pagi. Bus dikatakan dari Terengganu dan menuju ke Kuala Lumpur. Dilaporkan 5 orang cedera dan 1 parah menurut sumber. ---> ntah ye ke tak,aku tengok keadaan bas uh teruk gilew kot..ntah3 saje jew nak cover line padahal memang ada yang terbunuh kt citu..biselah bussiness punya pasal kan...

Sambung lagi pada 2 SEPTEMBER 2010, dalam taun ni memang aku tak nafikan terlalu banyak  sangat kejadian kemalangan ngeri yang melibatkan bas express kat seluruh Malaysia. Kat Lebuhraya Karak je 2 kali accident berlaku . tapi pada tarikh ni dilaporkan 18 orang cedera akibat bas yang dikatakan terbabas di KM 35.1 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur. Mujurlah tak da mangsa yang terkorban.

Tapi...Selang sebulan kemudian..dekat area tu juga KM 36 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur pada 29 OKTOBER 2010  berlaku satu kemalangan ngeri yang melibatkan bas persiaran kira-kira pukul 7.15 malam. 7 orang terbunuh ditempat kejadian dan seorang dikatakan meninggal on da way ke hospital. Manakala 20 orang lagi cedera parah. bas ni mempunyai 44 orang penumpang dan 2 orang pemandu dan dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur dari Genting Highlands.. Paling sadis,rata-rata mangsa yang terkorban uh remaja belasan tahun,kire baye-baye aku jugaklah.. hmm ajal maut tak mengenal usia beb!!


pergh berturut-turut kan?? boleh dikatakan setiap tahun ada je kemalangan ngeri kat Lebuhraya Karak ni..why i said so?? coz aku terjumpa satu kes kemalangan yang dilaporkan kat Lebuhraya ni pada tahun 2009..aku ngat dah tak dah sebelum-sebelum uh..tapi...errrr... preview ckit sal kejadian nih: 4 orang terbunuh dalam kemalangan yang melibatkan sebuah lori tangki minyak kelapa sawit mentah(2tan) dari Kuantan dengan sebuah lori dobi dari arah bertentangan. Kejadian berlaku kira-kira pukul 3-3.05 petang di KM 27.9 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur.

tarikh berlaku 13 JANUARI 2009
Dasyat un..bayangkan sendiri laa kalau lori tangki dah terbalik tengah-tengah jalan..Nauzubillah!!  Tapi nampak tak permainan dia? BOLEH DIKATAKAN SETIAP TAHUN MESTI ADA YANG TERKORBAN DEKAT LEBUHRAYA KARAK-KL NIH.. tak caye gi investigate sendiri..aku just wat 2009-2012 jerr..itu pon yang melibatkan kenderaan besar-besar cam lori and bas..yang kereta &motor tak termasuk lagi.. So far skunk, aku memang tak pernah lalu lebuhraya nih..lom berkesempatan lagi!!.tapi cousin kecik aku pernah bagitau kat aku, yang kawan mama dia( auntie aku) seramai 6 orang terbunuh dalam satu kemalangan kereta kat Lebuhraya Karak-KL nih..time uh area 1990-an kalau tak silap. Tapi memang banyak lah cerita-cerita mistik kat Lebuhraya Karak..Haa kalau korang pernah tengok KARAK MOVIE actually that base on real story juz dah diolah ckit la dalam filem uh



hmm aku nak tambah ckit info sal Lebuhraya Karak ni.  Lebuhraya Karak dibina pada tahun1970 dan mula dibuka pada umum tahun 1977. Lebuhraya ini menghubungkan Kuala Lumpur dengan Karak sepanjang 60 KM dan terdapat sepasang terowong di Genting Highlands. Kemalangan paling popular( actually aku pon baru tau =,=') pada 20 Januari 1990, 17 orang terbunuh termasuk 11 anggota FRU apabila berlaku pertembungan antara kenderaan FRU dengan sebuah lori,sebuah bas dan 10 biji kereta.. aku sendiri tak ley nak bayangkan situasi uh..dasyat beb!!

Lebuhraya Karak



Terowong Karak  

Jalan Lama Karak
kalau korang berminat nak tau lebih lanjut cerita-cerita misteri mengenai Lebuhraya Karak, korang ley click kat link berikut... aku nak suh korang percaya bulat-bulat pon tak boley gak sebab semua ni kuasa ALLAH Maha-Mengetahui..tapi at least sekadar pengetahuan tak pe kan?? 
  1. Misteri Lebuhraya Karak 
  2.  Faktor Kemalangan di Lebuhraya Karak
  3. Gangguan-gangguan Aneh di Lebuhraya Karak 
  4. Benarkah Lebuhraya Karak Berpuaka?? 
Retetan Kisah Misteri Di Genting Higlands  _---> yang ni tambahan sebab umum mengetahui banyak kejadian accident Lebuhraya Karak berlaku  berhampiran kawasan Genting Sempah, rata-rata mangsa dalam perjalanan pulang dari Genting Highlands ke Kuala Lumpur.                                                                                                                
Lagi 1 aku turut terbaca satu artikel dari laman ondscene.my yang menurutnya kebanyakan kejadian berlaku di laluan paling kanan dan hasil maklumat kajian kebanyakan kejadian kemalangan seolah-olah seperti sengaja dirancang oleh pihak tidak bertanggunjawab. Serpihan,Ketulan Besi antara penyebab tayar kenderaan pecah lalu hilang kawalan dan tercetuslah kemalangan. Kebanyakan kemalangan yang berlaku pada waktu Malam.
However i think we should think relevantly ok?? Who's da most simpleton and wicked person should bear to create these horrible tragedies??  did man has guts to overcome their faith?? OMG! ridiculous rumors...
Hmm kadang-kadang kita tak boleh nak salahkan pihak berwajib jika isu ni sepi jerr..mungkin dorang dah wat yang terbaik untuk menyelesaikan masalah tapi kerana ada 'sesuatu benda' yang menggangu dan diluar keupayaan manusia maka isu ni di label as X FILE-UNSOLVE PROB.  Dalam Al-Quran sendiri dah cakap bukan manusia sahaja penghuni bumi ni, jin dan syaitan pon ada cume kita jerr tak nampak dorang tapi dorang nampak kita.
Tapi pendapat aku lah kan..tak mustahil jugak 'cagaran' untuk menjamin Lebuhraya Karak ni  adalah nyawa manusia. tiap tahun mesti ada je yang terkorban kan?? yelaa kita pikir laa kawasan kat situ memang kawasan hutan tebal, dan semua maklum hutan ni tempat penghuni dia macam-macam samada yang nampak kat mata atau tak nampak kat mata. Alangkah nak bukak tanah baru pon kita tak boley main terjah-terjah..inikan pula nak wat lebuhraya yang berhektar-hektar persegi uh of corse kena 'mintak izin' kan?? macam kes nak wat jambatan laa bapak aku cakap kalau nak bagi jambatan ok and selamat cagaran dia 'kepala manusia'. 
Waallahualam, papepon sume nih bergantung kepada Iman kita, akidah kita dengan menyakini sepenuh-penuhnya bahawa tiada kuasa yang lebih agung melainkan ALLAH.. ustaz aku cakap actually hantu uh tak da yang da jin dan syaitan yang menyerupai sesuatu semata-mata untuk menyesatkan manusia. Kan ALLAH dah ingatkan kita dalam surah yasin bahawa syaitan itu musuh kita yang nyata?? bukan manusia atau roh orang mati yew...

3 ulasan:

  1. Salam, bagi aku kemalangan lebuhraya karak ni berlaku sebab takdir, keadaan kenderaan dan ketidak cekapan pemandu tu sendiri. kalau awak lalu dia lebuhraya karak tu jalan banyak selekoh...saya mula gunakan lebuhrayan ni dari tahun 1993 sampaila sekarang, dari tahun 1994 sampai 2001 hari2 berulang dari temerloh-kl, kl-temerloh, 2001 sampai sekarang tiap2 minggu balik selalunya kul 11pm ke atas...alhamdullilah, belum ada ape2 gangguan

    BalasPadam
    Balasan
    1. yurp mungkin juga, kalau ALLAH dah tetapkan ajal maut mangsa-mangsa uh sume kat ctu,spe la yang dpat halang kan..oowh mungkin memang x ditakdirkan kut awk jumpe bnda2 cm uh coz ALLAH lindung awak..=) anyway thanks 4 coment yaw..

      Padam
  2. Wow.. org segamat nak g kuantan ikut muadzam je.. tu pasal tak lalu sana..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...