Jumaat, 13 April 2012

CARI KERJA! CARI KERJA!


As-Salam

Hari ini hari jumaat,so aku dah deal dengan kawan aku Arafah &Hanifah untuk cari kerja! yurp cari kerja kerana aku dah tak sanggup nak jadi penternak lemak yang papa kedana sepanjang cuti semester nih!! hahaha kali ni, tak da lah aku meroyan tunggu bus yang kalau nak berak buang air pon sempat lagi,itupon belom tentu bus akan muncul tau... tapi cube kalau tak tunggu,pergh kejap-kejap lalu,macam menganjing jer kan...  thanks Ipah coz sudi bawak ktaorang pergi setiap ceruk Segamat just nak survey vacancy job nek keta MyVi yang comel uh..

Nak jadikan cerita, semua tempat kitaorang pergi. Kalau dekat One Stop yang akan dibuka 15.April nih tok sah cakap laa..segala pamplet yang da tampal 'Job Vacancy' tuh semuanya kitaorang contact manager dia tanya ada kerja ke tak da? punyalah excited giler kan kitaorang nih nak kerja main point nak duit jerr senaya sebab dah tersangatlah pokai.  Tak cukup lagi,pergi lak round satu KipMart,then pergi Guardian,Secret Recipe( harap2 dapat laa kat sini as part time,basic je RM 720 beb!),Butik segala macam butik..termasuklah Butik Anakku

ok kat Butik Anakku ni aku nak berchegite cikit sal kisah pengajaran yew..Hmm mula-mula kitaorang jumpe manager dia  seorang Ms. yang berbangsa Cina,  dia  cakap memang dia perlukan pekerja skunk nih (bunge-bunge terus hati kitaorang =) mule2 jerr) then dia pon interview la kami spontaneously sambil isi borang Job Applicant. Aku tengok dia nih jenis tegas sikit,tak suke pekerja yang main-main. Bile dia explain sal policy company, mula lah gugur bunge-bunge yang baru nak mekar kat hati kitaorang! Satu minggu,1 hari jer boleh cuti,then Sabtu&Ahad MESTI KERJA! Public day pon kena kerja jugak,pakaian kena ikut company policy tak ley sesuke hati. 12 jam kerja 2 jam jer untuk rehat..bile tanya sal gaji lak,dia cakap sebab tak da job experience so dia bagi basic RM 600 excluding commision. Tapi masalahnya sape je la yang nak masuk Butik Anakku EXCEPT mak-mak yang mengandung tak pon parents kan! budak muda macam aku ape kejadah nak masuk kat situ?? So,agak susah cikit lah kalau nak harap commision tue..=,=''

Tapi ada 1 yang wat aku tersentap bila dia cakap, "So you all nak cakap yang you oulls kuat agama laa dengan I??"(in term of sarcastic) time tanya sal  solat ada tak dia bagi 'excuse sedikit waktu' bile kerja..yelah 12 jam [10am-10pm] kot! takkan nak men lenjan je kan! agak-agak lah... sangat terkejut+tersentap tapi last2 reply cakap dia elok-elok "No..no..no..I'm just asking u about this,don't misunderstood with us'" Tak guna nak marah dia pon, dia Non-Muslim, dia bercakap macam tu base on ape yang dia dah tengok dekat orang Melayu yang beragama Islam..so,tak ley nak salahkan dia 100%..time kitaorang tanya tuh dia ada cakap macam ni dalam loghat Cina;

 '' Ini sudah biase lorr..banyak company memang tak sediakan tempat untuk semayang.."
''I tengok pon pekerja-pekerja I, dorang semayang dekat rumah saje (ntah laa..hmm 12jam dari kul 10am-10pm.. rehat 2 jam jer,maybe 1 jam bagi setiap pertukaran shift ,rumah dekat oklah tapi kalau rumah jauh??) "
" tapi I senang cakap lorr, zaman sekarang banyak orang(Melayu-Muslim) tak kisah pasal ini  macam(Agama). Sudah takde lagi maa..Lu tengok dekat KL, itu sana ramai perempuan Melayu banyak pakai sexy-sexy wooo ..aiyoo itu punya macam ka??"


Pergh bernanah jugak lah telinga kitaorang time dia perli macam tuh, even kitaorang tak buat tapi bak kata pepatah kerana seekor kerbau berkubang sekandang kena luluknya(lumpur). Yew memang lah kami ni tak sealim mana,tak bertudung labuh,mahupun berpurdah...nak kata perfect sangat tu memang tak lah...tapi salahke bila tanya pasal solat? Sebab itu dah memang kewajipan kita sebagai seorang Muslim, ''Sembahyang itu tiang agamakalau tiang tu sendiri dah roboh jadi ape  lagi yang boleh dipertahankan? sekali sekala qada' bersebab takpe laa tapi kalau dah hari-hari?? mana pulak datangnya keberkatan dekat duit gaji ktaorang tu? dah lah kerja macam lembu..non-stop!  andai ditakdirkan mati tibe2  time perjalanan balik rumah macam mana??haa apa lak yang nak dijawab bile Mungkar Nangkir tanya kubur nanti??

Ini  dua kisah benar yang memang betol-betol terjadi, let's we think about dis deeply:

1. Satu hari ada seorang cikgu (Ustazah) ni accident kena langgar dengan Hilux(pancuan 4 roda) time dia balik drpd mengajar. Kalau tengok keaadaan Hilux tuh memang teruk la,cermin depan pecah,bumper depan area enjin uh memang teruk,cikgu ni plak nek moto jer, semua orang predict paling at least cikgu ni mesti luka teruk--->I mean luka yang patah teruk la base on keadaan motor and Hilux yang teruk  uh. However,what a big surprise when SHE JUST GOT A MIDDLE INJURIES! kalau orang lain dah lama patah riuk dah,dia takat calar balar jer luka sikit dekat lutut and siku tapi tulang semua ok,sikit pon tak retak! even umur dia dah nak dekat 50 tahun..Subhana- ALLAH!

2. Suatu hari,time orang ramai nak mandikan jenazah seorang wanita nih yang meninggal dunia dekat hospital, dorang sangat terkejut bila mayat jadi hitam kebiruan seluruh badan espicially muka, seri wajah mayat tu memang tak ada(bukan pandai2 wat cerita yew tapi orang yang mandikan mayat tu sendiri yang cakap ) Paling sedih sekali,time orang nak qiamkan tangan dia macam dalam solat uh..tangan dia tak boleh-boleh..sampai last2 bila orang dah binggung nak buat cara macam mana, mereka terpaksa decide  tangan uh diikat dengan tali kain kafan!Al-Fatihah,mudah-mudahan ALLAH mengampunkan segala dosa hambanya..

Hmm kadang-kadang kita memang tak boleh nak jadi perfect coz dah memang NOBODY PERFECT!,tapi setidak-tidaknya kalau kita sentiasa berusaha nak perbaiki diri itu dah syukur amat  ,mungkin kat luar sana,ada yang solat,tapi still buat perkara yang tidak elok. Tapi kita tak boley nak terus judge yang mereka itu teruk,kita yang zahirnya kelihatan baik ni bagus daripada dia. No! We totally can't do that, Sessungguhya hanya ALLAH yang lebih mengetahui apa yang tersirat di hati kita ini. Mana tau bila once hidayah ALLAH dah sampi kat dia,tak mustahil dia lagi baik daripada kita kan... macam pelakon Diana Amer tuh dulu dia memang seksi sangat tapi sekarang..ALHAMDULILAH..memang dia tutup aurat betol2 ciap pakai stokin sekali..heee terasa aku tau...Lagi satu, nak wat manager or tauke  respect sikit kat kita time cari kerja,korang speaking cikit lah yerr..alaa yang broken english pon ok what dorang tu pon bukannye orang putih.. cukuplah kita reti speaking sikit, kalau tak dorang nih asyik nak menganjing jerr..pikir kita ni bodoh sangat senang nak dikuli batak kan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...