Rabu, 16 Mei 2012

TAK RETI SPEAKING ENGLISH??

As-Salam

inilah tempat kerja aku,kecik jer..hehehe

Hello kesayanganku semua..adeyh dah lame terbiar blog aku nih kan? sorry la cuti semester ni aku sangat buzy dengan kerja aku sebagai penjual ice-cream & waffle yang glamer kat Fun Hut,One Segamat! hahahahaha okeng-okeng actually kalau ikut kan kerja aku memang tak kan ada masa nak update blog..13jam sehari kerja pagi sampai malam and dalam 1 minggu sekali jer aku cuti,so memang tak da masa kan? tapi tetibe plak idea nak blogging nak datang,so why not I grab dis opportunity isn't? 

Short and simple, tadi time aku blogwalking then terjumpe lah entry blog Maria Elena yang femes tuh.. pasal English @bahasa omputih laa..best gak bace blog dia and kalau korang nak tau ni la first time aku jenguk blog dia..selama ni tak hingin pon..heeee  TAPI pe kaitan dengan entry aku plak kan?? bila baca entry blog dia hati kecilku berbisik yurp betol ape yang Maria Elena ni tulis..Why I said so??  

Hmmm sejak aku kerja kat public nih aku jumpe macam-macam ragam orang setiap hari.. banyak sangat tapi aku nak emphasis kat satu 'SPESIES' manusia nih yang kdang-kala terlalu sarcastic dengan penjual waffle hingusan macam kami nih..SPESIES manusia ni sometime buat aku rasa sangat annoying but i just thinking positive. Biselah hidup tanpa dugaan memang tak syok,tak kawww,macam lauk tanpa garam..tawar..so kena la ada masin,manis,pahit,masam baru lah sedap, betol tak?

Sarcastic yang macam mana aku maksudkan? haaa sarcastic dengan English lah! hmm tak semua laa customer aku macam ni just segelintir jer..tapi even segelintir pon buat aku sangat meluat. Satu hari tu ada amoi cina nak beli waffle kat kedai aku,then dia speaking English tapi time tuh bukan aku yang take order..pekerja  lain..mula-mula aku ingat dia nih maybe memang jenis speaking kat rumah kot macam certain India..tapi tak jugak bila mak and adek dia cakap dengan dia, eh laju jew dia cakap cina..kat situ memang dah nampak dah dia nih saje nak showing off! bukan ape bos aku ada depan mata dia,bukan tak boleh pon dia cakap cina sesama bos aku..lagipon bos aku memang cakap cina dengan dia..pergh memang sepatah haram pon dia tak mau cakap cina,speaking habess! bila check order amoi tuh aq tengok ada 'confusing' and banyak cekadak. So nak confirmkan betol-betol aku speaking english laa kat adik dia coz aku expect dia nih tak reti melayu..Terkebil-kebil budak tuh tak faham walhal aku cakap simple jer.." aii akak ko bukan main bajet lagi speaking, tang adek..haremmmmm"

Actually aku banyak kali terkena situasi macam nih, yela  dorang ingat kami just budak hingusan yang bongok-bongok tak reti speaking english..almaklumlah penjual waffle and ice-cream mana ada class kan?? eh common laa don't judge a book by its cover ok and don't easily being under estimate! we're university's student! we've our own standard and priority okay! kadang-kadang kalau jenis yang dah memang speaking kat rumah tuh aku perceive laa..dorang dah diajar macam tuh..tapi yang jenis nak bajet2 nih apakes?? mostly Chinese la..dorang kalau reti speaking,memang berlagak (bukan semua tapi certain) kalau kita terkebil-kebil nak jawab,pergh jelas sangat expression menganjeng dia kat kita tuh.. showing off habis! oouch pleasee lah...

last2 aku speaking balik dengan amoi tuh bila adek dia terkebil-kebil..yelah dah orang speaking mula-mula kat kita,so kita kena la speaking balik kat dia kan?? terus tak banyak songeh amoi tuh senyap jer after that..bengang?? entahlah.. hmm macam-macam manusia nih kan? Kawan aku yang amek TESOL da cakap english nih kalau nak mahir,kita kena widen in vocabulary and banyakkan membaca, grammar sangat penting coz pada satu tahap bila mana kita tak faham ayat yang guna words bombastic sangat,tapi at least kita pandai grammar subsequently kita ley faham maksud yang nak disampaikan..nak speaking yang utamanya confident,kalau confident tak da, ayat yang simple pon kita tak mampu nak uttering...tapi jangan sampi over confident yew mendatangkan bala kt diri sendiri nanti!

So bagi sesiapa yang nak perbaiki english tu,jangan putus asa ok? aku pon masih dalam proses learning& enhancing,,banyak benda lagi aku lom mahir..masih low lagi. still tungang- langang..tapi satu jela.. korang nak ke bangsa asing memandang rendah dekat kita yang selalunya tak reti speaking nih?? of course tak nak kan..tak guna kita asyik nak menyalahkan orang lain dan tak nak perbaiki kelemahan diri..kalau macam tuh sampi bila nak berjaya?? zaman sekarang semua memerlukan  english..even kerja cikai-cikai macam aku ni pon at least kena da basic english jugak kan..sangat3 berguna kalau berdepan dengan customer yang jenis speaking apatah lagi yang "jenis bajet speaking" tuh kan.. so hendak seribu daya tak hendak seribu dalih..ok lah pen-off now bye3 see u next,,=))


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...