Ahad, 1 Julai 2012

I'm coming back: First time working experience

As-Salam

Hehehehe korang tau tak betapa aku rindu giler babun nak membebel kat cini??yurp aku mengaku dah lame sangat aku menyepikan diri. eceh! bukan sebab apepon,time aku cuti semester 2 bulan dulu,aku gi kerja part-time, kuar 9 lebey pagi-pagi. Then 11 lebey malam bawu aku balik umah..of course lah sampai rumah aku terus membongkang tak hingat dunia kan.. hmm  pe ley wat,hidup aku time uh memang untuk Fun Hut jelah..waffle,ice-cream,kaya ball...waffle,ice-cream ,kayaball..senang citer,memang aku dah hafal  semua ingredients and segala sukatan bancuhan tuh..nak bukak kedai sendiri pon dah boley dah!! but that 2 months have already over..now my life has returned back as UITM student ,yurp for sure striving eagerly in order to finish up my Diploma in Banking ( haisy..bile la nak part 6 nih,lame siot nak tggu aku graduate T___T)

Bile ditolak,darab,bahagi,tambah bagaih skunk dah 1 month  aku jadi student in semester 3. Awal-awal sem lagi memang dah buzy,almaklumlah subject sem ni agak berat cikit so I have to struggle smartly to maintain my result in the previous semester. Bile aku jengah-jengah blog aku ni,sumpah aku kesian gilew,ibarat hidup segan mati tak mahu jerr( entah ye ke tidak) hmm currently follower 45 in total, tapi pageview blog aku dah beribu..paling aku tak cayer 2 entry aku dah dibace beratus kali...kire ok la kan bagi blog setahun jagung aku nih,aku ni bukan blogger yang glamer sgat un,org sudi baca pon dah kire ok sgt ler tuh ..thanks u'olls! Nampaknya orang suke bace entry aku yang ala-ala mistik horror tuh kan, tak pe-tak pe lepas ni aku akan tulis lagi cerita-cerita kesukaan korang tu ek...


 ok entry aku kali ini aku nak share gambar-gambar kenangan aku semasa kerja.. 20 JUNE 2012 inilah pertama kali aku bekerja luar..selama ini kalau aku kerja pon takat tolong-tolong parents je la.. hahaha korang mesti pelik kan nape kali ni aku gi kerja?? bagi pulak kan parents aku kali ini?? haa jawapannya ialah aku nak cari pengalaman,yelah selama ini study2 pon kalau tak reti nak applicate dalam kehidupan tak guna jugak ye tak? daripada aku menternak lemak baik aku kerja at least dapat gak duit wat tampung diri aku yang nak macam-macam benda alah nih.. ok kalau korang tengok pic kat atas uh..haa itulah tempat kerja aku..Fun Hut Waffle depan cinema LFS kat One Segamat. 2 orang awek cun kat atas uh adalah bestfriend aku sejak dari sekolah rendah.. cun tak dorang??Hanifah& Arafah yang always fabulous n gorgeous in their own way..



 hahaha korang tau tak betapa aku sangat menghargai setiap gambar nih,coz bagi aku setiap gambar ada cerita yang tersendiri. Bukan nak mencapub ea..tapi sekadar diari memori yang tak mungkin masa itu aku dapat undur kembali. Kadang-kadang benda ni sangat susah nak diterjemah dengan kata-kata. Just orang-orang yang melaluinya jer yang dapat memahami cerita& mesej setiap gambar.Hahaha  mentang-mentang lah kat tempat kerja kami nih da jual toys..so kitaorang pe lagi,bila bos and customer tak da terus main polis entry@tembak-tembak untuk menghilangkan bohsan+mengantuk giler gaban!! seyesly kitaorang terasa lebih muda remaja seperti kanak-kanak riang even dah 19 tahun!( si tua bangka yang x sedar diri=,=") porrahhhhh....

aha cube teka yang mana satu bos aku??( koya glew!shawal,budak kecik pon leh tau lah yang mane 1 bos ko!! =,='') heehehee of course lah yang lelaki tuwww..yeah itulah bos aku,sporting tak die?? pekerja dia syok3 jer mengulor posing bagaih sedangkan dia khusyuk buat kaya ball..siot kan ktaorang nih? bukan bos buli ktaorang tapi ktaorang yang buli dia! well he is chinese man, already married (isteri dia cantik dowh..anak dah dua,tapi badan masih slim,kalah aku yang anak dara nih)have 2 sons..comel anak dia.. hmm dia tak pernah marah kitaorang, selalu belanja makan, muke dia manis jer.. sangat menghormati agama islam..kalau pekerja dia nak solat,dia cakap tak pe, biar dia sendiri buat kerja tuh asalkan perkerja dia gi solat,even waktu uh customer ramai.. Senang cakap,bos aku nih memang baik,mak ayah dia,adik perempuan dia apatah lagi isteri dia..semuanya friendly and sporting..auntie(mak bos) kalau jumpe ktaorang asyik buat lawak jer..kuat melatah pun ye jgak..bukan senang nak jumpe chinese family yang macam nih skunk..Syukur sangat aku dapat majikan mcm dorang nih..

ok ni gambar aku dengan kawan-kawan sekolah rendah aku..Tapi sumpah! time kerja ni aku jumpe ramai kawan-kawan aku tak kira sekolah rendah,sekolah menengah..yang 1 universiti pon ada jugak!!cikgu sekolah pon ada jugak.  Kire ni macam reunion secara x sengaja lah! haisy terharu sangat tau bila ada orang yang sudi tegur and masih ingat kat kita lagi,even zaman persekolahan dah lame berlalu..aku pon ada jugak jumpa adek katil aku time sekolah menengah dulu..hehehe dorang kate dorang macam was-was nak tegur aku mule-mule,takut salah orang..bile aku cakap n senyum baru dorang caye ini aku ( ekou nak bajet muka ekou dah berubah ler tuh kan shawal oii..haiptuihh) memang happy sangat3 lah!! millions thanks  kat kawan-kawan yang masih mengenali aku and sudi bertegur sapa dan bertanya khabar time aku kerja tuh..nak mention nama sorang-sorang,banyak sangat tapi aku memang ingat setiap  drpd korang.Syukur ALHAMDULILAH, ALLAH sentiasa mengurniakan aku frienship yang banyak..at least xda lah sunyi sgt kan hidup aku nih..=))

 Bile aku tengok pic ni aku memang rindu giler saat-saat nih, korang tau ape kitaorang buat lepas habis kerja?? hmm biasenye kitaorang tak balik rumah terus, cari port tuk makan coz perut memang kebulur.. biaselah kerja sampai malam and then customer ramai,memang tunggang langgang laa nak makan...kalau da rezeki bos belanja ktaorang makan..usually kat JUARA IKAN BAKAR SEGAMAT lah..nyummy..nyummy tibe-tibe teringat tom yam dia yang kaww tuh kan..pergh slurppppppppp kena lak dengan angin malam yang lembut bertiup di tepi sungai tuh..malah, disaksikan pula sang rembulan yang indah menyinari alam..aduhh syokknyeww beb! hahaha kalau tak da rezeki,alamatnya memang cari 7eleven la semata-mata nak cari meggi..kalau makan meggi biasenye duduk dekat DATARAN SEGAMAT..yelah takkan nak makan time drive pulak kan..kang tumpah sape lak yang nak lap..lagi 1,aku nak cakap kat SEGAMAT da BAZAR KARAT(jumaat malam-ahad malam) so ktaorang memang selalu ronda-ronda kat citu  just for release tension. Best tau kat cini,macam-macam ada, kadang-kadang da show ular segala ular laa..da pemuzik jalanan nyanyi-nyanyi..karoke battles,jual pets and pokok-pokok bunga pon ada jugak,makanan n pakaian uh x payah cter laa,,opkos melambak-lambak kan..ktaorang selalu beli kacang sambal and air botol sarsi btol kaca, kongsi minum ramai2..skunk susah gilew kot aku nak jumpe air nih,zaman dolu-dolu punye air.

ok the last picture.. HANIFAH&ARAFAH, I MISS U  FUCKING DAMN MUCH BABES!! (Fucking damn= giler babun/Sangat-sangat yew..kang tak masal pulak orang tuduh aku mencarut, sorry I'm not simpleton like a bull..orang y low educated jer yang suke pikir bukan-bukan tanpa memahami maksud terlebih dahulu) .Jangan lupe aku yew...sayang korang sangat3!!.Apepon, aku rase bertuah sangat dapat peluang kerja nih,barulah aku faham erti kehidupan yang sebenar. Hari-hari aku jumpa bermacam ragam manusia, ada yang annoyying,x reti sabar,banyak kerenah..mengada-ngada..and yang sabar and cool pon ada jugak..tapi ape ley wat..itulah dunia sebenar, pokok pangkalnye diri kita sendiri..sabar ke tak? cekal ke tak hati uh nk menempuh segala dugaan untk mencari rezeki yang halal. Kadang-kadang cikgu/lecture memang tak boleh nak ajar kita semua benda, so,diri kita sendiri yang kena pandai-pandai survive 4 life..Bos aku pon banyak bagi nasihat n cikit-cikit tips..ada 1 benda yang aku ngat sampai skunk yang bos aku cakap:" besar macam mana pon masalah jadikan masalah uh kecik,baru hati happy.. gaduh-gaduh pon tarak guna,sebab dunia nih hanya pinjaman..manyak rugi.." conclusionn aku ..always think positive lah yew..baru rase senang,muka pon tak kedut,cantik-comel jer..lagi satu apepon kalau nak wat kerja mesti ingat ALLAH,sbb kalau tak da keikhlasan,sume jadi tak berkat..sia-sia and buat penat badan jer..hati tetap rasa kosong..=))) 

P/S: jiran-jiran kedai aku semua chinese boy y handsome-handsome aw.. warga LFS pon memang awesome esp kakak-kakak yang friendly y selalu dtg beli waffle ktaorang..tp aq sgt x sgka,rpenye da senior banking  kat stu yang ku sangkakan budak-budak lpsn spm.tettttttetttt...owh no..I'm so childish plus freakin out!!nampak sgt aku xkenal org.. ahaa just jiran Mr D.I.Y jer yang *&$#% coz  da certain lelaki spesies peliks beruk..ewwwww
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...