Jumaat, 8 November 2013

CARA TERBAIK HANDLE HATERS ATAU ORANG Y MENJENGKELKAN!

                                                                Assalamualaikum.. 

Rasanye agak lama aku tak blog about personal thought kan.. asyik2 pasal produk  je ..sorry kadang-kadang idea dah ada tapi last2 terbiar macam tuh je..  but today ada something happens y tibe-tibe membuatkan idea aku nak blogging macam cendawan tumbuh..thank you  so much si anonymous! engkau mengilhamkan aku untuk menulis entry kali ini.. hmm first time seumur hidup aku time ada blog ni, aku receive negative comment dekat one of my popular post yang pasal ayam hutan tuh.. bagi aku komen tuh  agak biadap... sejujurnya, aku tak pernah menulis komen sebegitu rupa bila baca entry orang..sebab aku pon tak suka sangat nak ''condemn" orang apatah lagi mengunakan perkataan tak sepatutnya.. aku lebih suka memerhati je... kalau best entry tuh  baru aku coment..kalau tak best aku blah gituh jerr... simple kan?

                                                                        


okay but main point  this entry bukanlah nak membidas balik kata-kata si anonymous tuh.. yurp  even  pada asalnya aku ni spesies yang  jenis  memang kepantang bila orang cari pasal dengan aku tiba-tiba...but in this case, aku rasa tak perlu lah aku meroyan layan comment sampah macam tuh.. lagipon, blog aku ni kalau dia boleh bercakap, dia pon jijik nak kotorkan ruangan blog ni dengan benda-benda macam tuh kan.. aww courtesy is my priority! vulgarities n profanities are  totally not allow here----> ini blog aku y cakap!  Never talk shit that smells like shit in other people's blog kids!--> ayat blogger fatin liyana. bukankah perbuatan tuh   "mengvongokkan" diri engkau sendiri?? lepas tuh terhegeh-hegeh nak stalk balik that entry nak tgok aku membalas apa..hentikanlah..


Nah..bila pikir-pikir balik bukankah ini yang selalu terjadi dalam reality kehidupan kita?? Aku yakin semua orang pernah rasa situasi bilamana orang marah,herdik, maki, hina,mengata, keji  kita sesuka hati tanpa mempedulikan seinci pon perasaan kita? mereka seakan-akan terlupa seandainya perkara tuh terkena batang hidung sendiri.. pandai pulak nak meroyan macam anjing menyalak kann!( sorry if kasar  bahasa aku) tapi reality memang macam tuh lah kan..nak wat camne... 


Nak tau satu perkara yang paling menyakitkan hati tak? yang korang boleh buat bila berhadapan dengan haters/annoying people macam nih? kalau korang terkena situasi macam nih in reality or virtual, the best method to avoid you from getting upset  ialah engkau anggap orang ni dah mati buat selamanya-selamanya.. senang citer ignore jerr! andai sebesar gajah pon dia berdiri depan engkau..tapi pada engkau, dia dah mati untuk selamanya-selamanya! so dengan cara macam nih engkau anggap je laa orang yang bercakap dengan engkau tuh halimunan! perlu ke ko dengar cakap dia tuh?? pedulikan biar dia sakit hati sendiri..dia sendiri tak tahu beradab time bercakap dengan kau..so apehal pulak ko nak kena beradab and tadah telinga dengar cakap dia kan..tinggalkan je la orang macam tuh... better ko sambung balik buat kerja ko,,jangan dilayan..actually tu semua trick syaitan nak menambah dosa engkau jerr! saja ler tuh nak bakar-bakar..
                                                     
innalillahwainnalillahirajiun

 Aku rase semua orang tahu kot..if kita mengumpat orang, so yang dapat pahala tuh adalah orang yang kita mengumpat tuh.. si pengumpat of course  la dapat dosa! dulu ustaz aku pernah gitau..  di akhirat nanti akan ada orang yang terkejut dengan amal pahala yang dia perolehi, sebab dia rasa dia tak la bagus sangat dekat dunia..then bila dicheck,rupanya pahala yang banyak tuh datangnya daripada pahala si pengumpat-pengumpat dia sewaktu di dunia dulu..so kalau korang terkena situasi macam ni, jangan sedih..tapi ucaplah alhamdulilah kerana ALLAH nak beri engkau pahala free..kata nak syurga so kenalah kental hati  cket..kena tahan dugaan n ujian..ni kalau baru test sikit  dah nak melatah..macam mana laa nak dapat syurga y diimpikan?? hehehe kalau boleh jagalah lidah tuh ..yurp sebab dia tak bertulanglah dia susah sangat nak control! ini adalah senjata y paling tajam mengalahkan peluru berpandu ya, sekali terlajak, tak mungkin boleh berpatah balik.. and boleh membinasakan tuan punya lidah tuh jugak... 

As long as kita masih bernyawa dekat dunia nih..kita memang kena banyak bersabar..yurp..dulu bila orang ciket..ciket cakap besabar..ber S.A.B.A.R aku macam rasa jengkel pulak..dalam hati mesti cakap mcm ni"ko tak kena boleh la cakap macam tuh cuba kena sekali, baru tau langit tinggi rendah!" hahahaha biasalah darah muda kan, memang nak membentak je tau..tapi lama-lama aku hidup, akhirnya  ALLAH tunjukkan hikmah dan kebaikan apabila aku bersabar.. alhamdulilah..indah betul percaturan hidup nih..aku bersyukur dengan nikmat n rezeki yang aku kecapi kini.. siapa sangka perkara y kita paling benci tulah, yang akan jadi pemangkin kita untuk berjaya..lagi-lagi dalam business.

                                                                  
 Kadang-kadang ada baiknya juga bila diri kita di'condemn.. at least kita boleh muhasabah diri and perbetulkan mana yang salah or yang cacat pada diri kita nih.. dulu time zaman aku sekolah menegah memang aku tak nafikan, makan hati jugak lah bila di perli n diejek dengan certain manusia tuh..dan jenis aku pulak, hal-hal y berkaitan dengan personal memang aku agak sensitive ciket, dan aku  tak akan lupa setiap patah perkataan y dilontar kepada aku termasuk rupa orang y bercakap tuh until my last breathe! semua nih aku jadikan pembakar semangat aku untuk berjaya! aku tak berdendam dengan dorang tuh  cuma, aku nih jenis tak akan mudah lupa bila orang buat aku..kalau cepat lupa, memang senang lah orang nak perbodoh-bodohkan lagi sekali kan?? experiences is da best teacher so that kita tak mengulangi kesilapan yang sama... dalam hidup ni, kita memang tak ada specific reference book macam kita study math, sains, geo n whatsoever tuh..everything base on our experiences! nak tak nak ko kena  telan jugak pahit,masin dugaan hidup kalau nak future life ko better!


 So aku harap entry aku kali ini at least dpt inspired those y mengalami perkara yang sama..come on laa..life is too short! make it worth while u still have opportunity...daripada sedih-sedih or sakit hati better korang pikir macam mana nak gandakan duit yang korang ada tuh.. korang lagi serabut n tertekan  if duit takda kan?? cube kalau duit manyak nak apa semua boleh dapat kan.. semua boleh..cuma nyawa je la tak boleh.. and kau jugak boleh buat orang y mencondemn ko tuh melutut dekat engkau  jugak kan?? hahaha sorry i talk base on reality.. cube engkau kira berapa ramai orang yang sanggup jual maruah diri,keluarga dan sanggup  mengenepikan  soal halal haram agama kerana duit zaman sekarang  nih??? boleh pikir sendiri kan.. tapi bila dah cari duit, jangan lupa pulak pada akhirat.. ingat time kita mati nanti, kita akan pulang kepada ALLAH dengan sehelai sepinggang..  just amal jariah,sedeqah y bermanfaat, doa anak y soleh je y boleh tolong kita.. if semua ni xda, mmg sia-sia lah hidup kita selama nih.. hope amek iktibar..peace >,<

                                                                        

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...