Selasa, 16 September 2014

INFO BIASISWA & PINJAMAN PELAJARAN DI MALAYSIA

                                                                Assalamualaikum...

Hello.. saya nak share something info to u all... okay saya percaya ada antara readers blog saya ni undergraduate student kan? hee samalah kita saya pon undergraduate student  jugak..So big problem macam mana nak dapatkan duit untuk tampung study nih?? frusttt gilerr kan bila duit xda time study... cost study sangat mahal..kalau kita bukan anak orang kaya, kita pon pening pale nak cari duit...tapi mesti dalam kepala otak korang just tau PTPTN je kan..alternative lain x tahu..  fyi, kalau kita meminjam ptptn untuk diploma, kita WAJIB BAYAR BALIK selepas tamat pengajian..tetapi  degree bila kita pinjam PTPTN, andai kita dapat graduate as first class degree holder so PTPTN akan consider pinjaman korang sebagai biasiswa so  xpayah bayar balik...tapi kalau xdapat first class by hook or by crook  tetap kena bayar juga yee.. diploma pon kalau pointer anda makin menurun contoh dari 2.8 jadi 2.2 PTPTN akan stop bagi duit dekat anda even before dis anda terima duit every semester..itu  latest info yang saya tahu la

Nak tahu tak actually dekat malaysia ni banyak agensi yang menawarkan khidmat pinjaman/biasiswa kepada student..cuma kita je tak tahu.. xkira korang diploma,degree, master or phd memang ada bantuan diberikan cuma kalau master n phd ni xbanyak sangat lah offer compared diploma & degree student. Let's take a look into these picture:



see that ada 57 senarai biasiswa dan pinjaman khas untuk degree student macam saya! ini baru degree blom diploma student lagi tapi..tapi..macam mana korang nak  tahu bila tarikh buka permohonan biasiswa dan pinjaman nih?? haa ini sangat penting so that korang tak terlepas date tuh..and boleh tick awal-awal dekat kalendar korang.. korang boleh dapatkan kit info biasiswa nih daripada link ini:


kadang-kadang korang mesti berkire kan nak  beli mahal la apa lah..for me, kalau ia membantu tak ada salahnya..nak banding nilai yang korang dapat apalah sangat RM 30 uh... pada saya benda nih sangat bagus sebab setiap biasiswa yang disenaraikan tuh dah siap-siap detail biasiswa untuk siapa and tarikh ramalan  bila SEMUA permohonan tuh di buka..banyak kott  course apa yang agensi mahu,kriteria semua dah ada dah  ciap-ciap..so kerja kita amek kalendar, tick tarikh..bila on date, on laptop terus go to website biasiswa berkenaan dan download borang! mana saya tahu nih?? sebab saya dah beli untuk simpanan saya sendiri... bagi saya kalau tau nama-nama biasiswa tapi tak tahu date yang tepat pon tak guna juga..nanti bila nak apply tup..tup dah tutup frust lagi nokk...


lg 1.dengan bendaalah ni jugak korang boleh prepared untuk sesi temuduga biasiswa/pinjaman..sbg contoh biasiswa petronas & bursa malaysia uh dy akan adakan sesi interview bagi calon yang layak memohon..so korang kena well prepared kalau betul2 nak dapatkan biasiswa tuh.. klu biasiswa petronas tuh siapa yang xnak weyh? senang-senang bila abes study terus dpt offer kerja under petronas..perghh masyukk gileww  kot gaji ...kena pikir jugak pasal kerja sebab nowadays susah sangat nak dapat kerja y gaji besar...think about your future too.. haa ini free gift yang korang dapat bila beli ebook nih.


  •  Koleksi Soalan Temuduga
  •  Koleksi Surat Permohonan Biasiswa
  •  E-Book "Moving Abroad" 
  • Software Project Planner
  •  Kamus Digital Percuma ! 
  •  Kupon Diskaun RLTKK( rm10)
  •  Kupon Diskaun Panduan "Cara Mudah Belajar Bahasa Inggeris"(rm 10)

ada 7 free gift tau..banyak kan..koleksi soalan temuduga uh sangat penting supaya korang tak tergagap bila kena interview..lagi 1 koleksi surat permohonan biasiswa uh..please saya pon baru tahu rupanya nak mohon biasiswa kena ada surat jugak sebab dia akan tanya kenapa korang layak dapatkan biasiswa uh..so mesti lah kena ada ayat-ayat power kan nak yakinkan agensi berkenaan..so dalam tuh dia dah ajar semua.. yang moving abroad tu plak kalau korang dapat biasiswa pursue study oversea...so dia bagi guide macam mana nak get prepared.. software project planner to sangat penting for time management dalam kehidupan korang..kalau ada project ke apa boleh  guna sofware tuh..

bagi yang ada abang or kakak yang suatu masa nanti nak beli e-book RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN..SO korang boleh bagi dia kupon diskaun tuh ya.. kadang-kadang ada jugak orang yang interview SPA ASYIK XDAPAT kan..yang bnyak cable orang dalam x payah citer laa..ini yang tak ada cable uh..mesti korang need something to guide u'olls right?

kat sini saya sertakan jugak website free untuk u'olls dapatkan info biasiswa/pinjaman pelajaran 



Nak subsribe  via email  each website tuh pon boleh, nanti anything info terbaru dy directly sent to email korang..tapi satu je masalahnye..untuk tarikh ramalan akan datang bila semua permohonan dibuka TIADA..kalau ada pon mesti korang dah miss out...selalunya dia update latest tarikh untuk satu  je biasiswa/pinjaman pada sesuatu masa..bukan semua...xda choice sangat laa..and korang xboleh predict date..koleksi soalan interview/surat permohonan memang confirm  tak ada okay except dekat kit biasiswa only!!

okay lahh itu sahaja saya mahu share...saya doakan kalian semua berjaya dunia akhirat tidak kira bidang apa yang anda ceburi..nak sesuatu kena berusaha,then tawakal to ALLAH..kerana rezeki yang hakiki itu datangnya dari ALLAH semata-mata.. =)) doakan saya juga semoga mendapat salah satu biasiswa berkenaan..Amiiin

p/s: INI MESEJ WATSSAP YANG SAYA ADA TERIMA ABOUT JPA SCHOLARSHIP

'' Assalamualaikum.perhatian untuk pelajar Ipta/ipts 2014/2015 tawaran biasiaswa jpa.sila layari http://esila2.jpa.gov.my/ untuk ketahui syarat permohonan,bidang tajaan dan cara memohon.ia untuk pelajar yang telah mendapat surat tawaran untuk melanjutkan pengajian peringkat Diploma atau Ijazah Sarjana Muda mulai sesi 2014/2015 di Institut Pengajian Tinggi Awam dan Institut Pengajian Tinggi Swasta Terpilih untuk mendapatkan biasiswa tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam ( JPA). permohonan boleh dibuat melalui aplikasi atas talian (online application) melalui http://esilav2.jpa.gov.my/ mulai 17 september 2014 rabu pada jam 9.00 pagi. tarikh tutup permohonan adalah pada 23 september 2014 selasa sebelum jam 12.00 malam. keputusan biasiswa dijangka diumumkan pada bulan november 2014.rayuan hendaklah dikemukakan secara atas talian melalui http://esilav2.jpa.gov.my/ dalam tempoh 7 hari dari tarikh keputusan diumumkan .Sebarang rayuan selepas tamat tempoh tersebut tidak akan dipertimbangkan. calon-calon yang telah mendapat tajaan di bawah mana-mana program penajaan JPA ke institusi pengajian tinggi tempatan tidak perlu memohon. (sebahagian petikan yang dipetik dari iklan muka 36 utusan malaysia sabtu 13 september 2014).abanglan doakan berjaya.yang tidak berjaya,jangan putus asa.jika ada lagi info biasiswa dari agensi lain,terus di hebahkan.pohon sebarkan pada ahli keluarga,saudara,kawan yang dapat ipta/ipts.rebut saham akhirat''


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...