Rabu, 19 Ogos 2015

CARA ATASI MASALAH GAMBAR THUMBNAIL TAK MUNCUL WINDOWS 8

                                                          Assalamualaikum..

hee lamanya saya tak update blog ... sejak start kuliah degree , saya memang berbulan tak update blog..tak cukup masa 1, busy.. malas satu..but i have my own reason why i become lazy to update blog! haha alkisahnya time saya part 6 diploma, sedang kami bertungkus-lumus  nak ciapkan bussiness plan ENT subject..so laptop saya pon betukar-tukar pendrive dicucuknya.. then kena virus! side effect kes virus uh sampai saat hari ni 18.8.2015  gambar thumbnail saya tak muncul..file gambar ada..tapi image dekat thumbnail tak dokk.. seriously saya sangat2 susah bila nak upload gambar ke website guna laptop saya.. sebab tak keluar gambarnya..kalau nak tahu gambar apa kena bukak windows viewer one by one,,,ohh tidakk lah nakk..memang leceh..itu belom lagi line internet yang super lembab siputtt..hmmm memang feling mereputt lah nak update blog..

so harini saya tergerak nak google..macam mana nak solve masalah saya ni..dari tahun lepass  sebelum grad diploma sampai dah nak masuk semester 5 degree daa..baru jumpa solusi..nak gi hantar kedai? owh tidak laa nak, melayang duit satu..tapi saya takut seperti bidalan tikus membaiki labu je..saya jugak yang susah nanti  kalau lappy makin rosak..pernah tanya kawan2 yang student IT but dorang pon tak tahu..nasib baik ada bloger indon tau! dorg lebih up-to-date..bab2 yang berkaitan masalah komputer ni..mula2 jumpa yang windows 7, skip...tak boleh sebab saya windows 8..finally i got it! alhamdulilah.. even saya students finance, tapi sometimes bab2 komputer ni saya suke gak explore..life saya banyak bergantung dengan komputer, business pon saya lebih suke wat online...well, knowledge is quite significant nowadays yaww..hiks.. so here we go..

 INI UNTUK WINDOWS 8 USERS YA

1) klik folder picture anda, ni gambar selepas saya dah betulkan ya..sebelum betulkan memang tak nampak gambar uh..hanya ikon thumbnail je. nak tengok gambar apa terpaksa buka satu2.



2)  klik VIEW di atas folder




3) cari OPTION then klik "CHANGE FOLDER AND SEARCH OPTIONS"





4) then automatically akan keluar box macam ni, klik VIEW, then UNTICK ALWAYS SHOW ICONS, NEVER THUMBNAILS..yang len2 biarkan.. klik APPLY &OK. simple je kan kalau tahu.




SETTLE! INSHALLAH GAMBAR2 DALAM FOLDER ANDA AKAN MUNCUL  & NORMAL KEMBALI. TAK PERLU OPEN SATU2 DAH. alhamdulilah jugak finally masalah saya settle 18.9.2015 jam 2130 dengan usaha saya sendiri juga.

oh ya saya selalu tengok bila orang jadi macam ni, atau folder dalam pendrive hilang tiba2 dorang akan mengelabah then terus format 100%.. pleasee NO!NO! NO! kalau awak format memang betul2 hilang laa file uh.. nak cari? hmm kena download apps RECUVA tapi tak guaranteee  boleh dapat semua file uh.. first tgok dulu dekat capacity..kalau still penuh lagi memori nya so file uh ada just hidden je,,masih selamat..kalau memori dah berkurang or 0 balik hmm mmg sah file uh dah hilang.. jahat betulkan virus..hmm ada cara nak baca balik file yang hidden disebabkan virus uh.. nti saya share sbb kawan2 selalu terkena..penting juga nih.. so just relaks n cool...INGAT JANGAN FORMAT TERUS!! okay semoga perkongsian saya membantu kalian yang bermasalah macam ni..  

THANKS FOR READING! see u next peeps!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...